Zoete wijnen:

Zoete wijnen kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Afhankelijk van de methode die gebruikt wordt, kunnen deze wijnen opgedeeld worden in 3 hoofdgroepen: de likoreuze of dessertwijnen (“Vins liquoreux”), de versterkte zoete wijnen (“Vin doux Naturel”) en de likeurwijnen (“Vin de Liqueur”). Zoete wijn wordt niet altijd als dessertwijn gedronken, ze hebben ook veel gastronomische mogelijkheden. Een zoete wijn kan b.v. perfect bij verschillende pastei of bepaalde (schimmel) kazen gecombineerd worden. De term “zoet” mag slechts worden vermeld op voorwaarde dat de betrokken wijn een gehalte aan suikerreside van minstens 45 gram per liter heeft. Aangezien de koeling zowel de smaak als het boeket verbergt waardoor onze smaakpapillen dan licht verdoofd worden, is de ideale temperatuur voor het serveren van zoete wijn 10 tot 12°C.


Wijnen de greef Dendermonde Zoete wijnen

Chateau De Nages

Frankrijk

Regio: Costières de Nimes
Druivensoorten: Viognier

Tussen de Côtes du Rhône en de Languedoc ligt de wijnstreek Costières de Nimes. Ten zuidwesten van het stadje Nimes ligt het dorpje Caissargues. Hier liggen de wijngaarden van Michel Gassier. Hij maakt prachtige wijnen op Château de Nages, een idyllisch wijngoed dat al 4 generaties lang in de familie is. Sinds de jaren 70 uit de vorige eeuw is Michel verantwoordelijk voor de wijngaarden en wijnproductie van Château de Nages. Sinds 2011 zijn hun wijngaarden ook gecertificeerd. Michel Gassier bezit ook een aantal wijngaarden onder de naam ‘Vignobles Michel Gassier’, die niet tot het familiedomein behoren. De wijnen die hieruit voorkomen worden wel gemaakt op Château de Nages.

Deze zoete Viognier laat in het glas een mooie goudgele kleur met groene reflexties zien. De neus is heel exotisch, met vooral aroma’s van mandarijntjes, abrikoos, peer en vanille. Heeft een goed gestructureerde smaak met toetsen van mango en guave. Z’n smaak is lekker vol, rond en soepel met aangenaam sappig fruit dat nog lang blijft nazinderen

Een ideale partner bij desserten met fruit, chocolade, foie gras en blauwe schimmelkazen.


Wijnen de greef Dendermonde Zoete wijnen

Eiswein Vom Weingut Kolkmann

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Gruner Veltliner 

Horst Kolkmann verhuisde als kind in de 2e wereldoorlog met zijn ouders vanuit het Duitse Ruhrgebied naar een boerderij in Neder-Oostenrijk. Hij starte een wijndomein met zijn vrouw Marianne in Fels in Wagram. De eerste wijngaard werd aangekocht in 1964 en had slechts een oppervlakte van 1500 m. Momenteel beslaat Familie Weingut Kolkmann een oppervlakte van 42 ha. Dit autodidactesche wijnmakerskoppel verwierf naam en faam met hun Grüner Veltliner in 1976. Hiermee werd een statement gemaakt naar de traditionele en gerenomeerde wijndomeinen, maar was bovendien ook een grote motivatie voor de uitbouw van hun wijnbedrijf.

De wijn heeft een goudgele kleur. In de neus zijn er intense aroma’s van karamel, honing en rijp fruit aanwezig. De aanzet in de mond is fris en zoet met smaken van een rijpe gele appel, kruisbessen en honing. De wijn heeft een zeer goed evenwicht tussen acciditeit, zoetheid en alcohol en heeft en fluweelachtige, aangename afdronk. Een pareltje onder de zoete wijnen!

Deze wijn is zo perfect dat deze kan gecombineerd worden met tal van desserts, maar ook om gewoon van te genieten.


Wijnen de greef Dendermonde Zoete wijnen

Pago Del Vicario Dulce

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Merlot

Pago del Vicario is een zeer modern, innovatief Spaans wijnhuis. De wijngaarden liggen op 600 meter hoogte in het midden van het land, op de glooiende hellingen aan de voet van de bergen van Toledo. Pago del Vicario met als wijnmaakster Susana Lopez Mendiondo maakt uiterst moderne wijnen, ongewoon, gewaagd en altijd gebotteld in fraai vormgegeven flessen.

Dit is een bijzondere wijn, zoete Merlot is zeldzaam! Het is een zeer laat geoogste wijngaard met bijna ingedroogde druiven. De natuurlijke restsuikers zijn behouden.

Deze wijn kan men perfect combineren bij bereidingen met chocolade, kaas of rood fruit.