Zoete wijnen:

Zoete wijnen kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Afhankelijk van de methode die gebruikt wordt, kunnen deze wijnen opgedeeld worden in 3 hoofdgroepen: de likoreuze of dessertwijnen (“Vins liquoreux”), de versterkte zoete wijnen (“Vin doux Naturel”) en de likeurwijnen (“Vin de Liqueur”). Zoete wijn wordt niet altijd als dessertwijn gedronken, ze hebben ook veel gastronomische mogelijkheden. Een zoete wijn kan b.v. perfect bij verschillende pastei of bepaalde (schimmel) kazen gecombineerd worden. De term “zoet” mag slechts worden vermeld op voorwaarde dat de betrokken wijn een gehalte aan suikerreside van minstens 45 gram per liter heeft. Aangezien de koeling zowel de smaak als het boeket verbergt waardoor onze smaakpapillen dan licht verdoofd worden, is de ideale temperatuur voor het serveren van zoete wijn 10 tot 12°C.


Wijnen de greef Dendermonde Zoete wijnen

Gassier "Viognier Gourmand"

Frankrijk
Regio: Costières de Nimes
Druivensoorten: Viognier
Jaar: 2020

Tussen de Côtes du Rhône en de Languedoc ligt de wijnstreek Costières de Nimes. Ten zuidwesten van het stadje Nimes ligt het dorpje Caissargues. Hier liggen de wijngaarden van Michel Gassier. Hij maakt prachtige wijnen op Château de Nages, een idyllisch wijngoed dat al 4 generaties lang in de familie is. Sinds de jaren 70 uit de vorige eeuw is Michel verantwoordelijk voor de wijngaarden en wijnproductie van Château de Nages. Sinds 2011 zijn hun wijngaarden ook gecertificeerd. Michel Gassier bezit ook een aantal wijngaarden onder de naam ‘Vignobles Michel Gassier’, die niet tot het familiedomein behoren. De wijnen die hieruit voorkomen worden wel gemaakt op Château de Nages.

Deze zoete Viognier laat in het glas een mooie goudgele kleur met groene reflexties zien. De neus is heel exotisch, met vooral aroma’s van mandarijntjes, abrikoos, peer en vanille. Heeft een goed gestructureerde smaak met toetsen van mango en guave. Z’n smaak is lekker vol, rond en soepel met aangenaam sappig fruit dat nog lang blijft nazinderen

Een ideale partner bij desserten met fruit, chocolade, foie gras en blauwe schimmelkazen.


Wijnen de greef Dendermonde Zoete wijnen

Pago Del Vicario "Corte Dulce"

Spanje
Regio: DOP Vino de Pago
Druivensoorten: Chardonnay, Sauvignon Blanc

Pago del Vicario is een zeer modern, innovatief Spaans wijnhuis. De wijngaarden liggen op 600 meter hoogte in het midden van het land, op de glooiende hellingen aan de voet van de bergen van Toledo. Pago del Vicario met als wijnmaakster Susana Lopez Mendiondo maakt uiterst moderne wijnen, ongewoon, gewaagd en altijd gebotteld in fraai vormgegeven flessen.

Heeft een citroengele kleur met licht groene schakering. Er zijn fruitige aroma’s van perzik & guave met hierbij een uitstekende harmonie van frisse zuren & zoetheid. Een fraaie blend van Chardonnay & Sauvignon Blanc in identieke verhoudingen, en die onderworpen zijn aan een korte en koude gisting waardoor de suikers van de druiven behouden blijven. Uitstekend fris & fruitig!

Zoete desserts zoals chocolade & sinaasappelmousse, Manchego kaas of Roquefort


Wijnen de greef Dendermonde Zoete wijnen

Weingut Kolkmann "Strohwein"

Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: Gruner Veltliner Jaar: 2019

De Wagram strekt zich uit over 30 km langs de Donau in Neder-Oostenrijk. Het is samengesteld uit 20 meter dikke lagen löss, gevormd over substraat van mariene afzettingen en riviergrind. Met zijn consistente weer en klimatologische patronen van koele nachten en hete zomers, biedt het ideale omstandigheden voor het telen van traditionele variëteiten zoals Grüner Veltliner. Een speciale zoete wijn, gemaakt van druiven van de laatste dag van de oogst van vorig jaar. De druiven zijn geoogst en in aparte dozen met biezen gelegd. Als gevolg van het drogen van de druiven en het gevolg van transpiratie van water, neemt het suikergehalte toe. De druiven zijn op 2 januari 2020 gevinifieerd.

De wijn heeft een goudgele kleur. In de neus zijn er intense aroma’s van karamel, honing en rijp fruit aanwezig. De aanzet in de mond is fris en zoet met smaken van een rijpe gele appel, kruisbessen en honing. De wijn heeft een zeer goed evenwicht tussen acciditeit, zoetheid en alcohol en heeft en fluweelachtige, aangename afdronk. Een pareltje onder de zoete wijnen!


Wijnen de greef Dendermonde Zoete wijnen

Secret Spot Wines "Lacrau Moscatel Do Douro 10 years old"

Portugal
Regio: Douro
Druivensoorten: Moscatel Galego

De zoete versterkte Muscaatwijnen kennen we vooral uit Frankrijk, waar onder andere Beames-de-Venise erg lekkere wijnen maakt. In de Douro vallei noemen ze deze versterkte wijn Moscatel do Douro. Rui Cunha & Goncalo Sousa Lopez van Quinta da Faisca combineren & specialiseren hun kennis over het ouderen van Portwijnen met het maken van deze wijn. Deze Moscatel heeft iets minder alcohol (17%) dan de Portwijnen (19-20%), maar na vele jaren ouderen in houten vaten, waarbij enige oxidatie wordt toegestaan, ontstaat wel heel erg lekkere wijn. Dit is werkelijk een snoepje dat minutenlang blijft hangen.

De wijn heeft een complexe neus, met intense aroma’s van geconfijt fruit & sinaasappels, aangevuld met een vleugje karamel. De aanzet in de mond is heel rijk & zacht van smaak met tonen van noten en gedroogd fruit die zeer goed in balans worden gebracht met zijn frisse acciditeit. Een pareltje onder de zoete wijnen met een fluweelachtige, aangename lange afdronk.

Deze wijn past perfect bij kweepeer in de oven, maar ook om gewoon zo van te genieten.


Wijnen de greef Dendermonde Zoete wijnen

Pago Del Vicario "Merlot Dulce"

Spanje
Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Merlot Jaar: 2016

Pago del Vicario is een zeer modern, innovatief Spaans wijnhuis. De wijngaarden liggen op 600 meter hoogte in het midden van het land, op de glooiende hellingen aan de voet van de bergen van Toledo. Pago del Vicario met als wijnmaakster Susana Lopez Mendiondo maakt uiterst moderne wijnen, ongewoon, gewaagd en altijd gebotteld in fraai vormgegeven flessen. Dit is een bijzondere wijn, zoete Merlot is zeldzaam! Het is een zeer laat geoogste wijngaard met bijna ingedroogde druiven. De natuurlijke restsuikers zijn behouden. Deze wijn kan men perfect combineren bij bereidingen met chocolade, kaas of rood fruit.