Zoete wijn

Zoete wijnen:

Zoete wijnen kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Afhankelijk van de methode die gebruikt wordt, kunnen deze wijnen opgedeeld worden in 3 hoofdgroepen: de likoreuze of dessertwijnen (“Vins liquoreux”), de versterkte zoete wijnen (“Vin doux Naturel”) en de likeurwijnen (“Vin de Liqueur”). Zoete wijn wordt niet altijd als dessertwijn gedronken, ze hebben ook veel gastronomische mogelijkheden. Een zoete wijn kan b.v. perfect bij verschillende pastei of bepaalde (schimmel) kazen gecombineerd worden. De term “zoet” mag slechts worden vermeld op voorwaarde dat de betrokken wijn een gehalte aan suikerreside van minstens 45 gram per liter heeft. Aangezien de koeling zowel de smaak als het boeket verbergt waardoor onze smaakpapillen dan licht verdoofd worden, is de ideale temperatuur voor het serveren van zoete wijn 10 tot 12°C.

 

Santalba Las Flores (Witte wijn)

Spanje

Regio: Rioja-Alta
Druivensoorten: 60% Viura, 40% Malvasia
Hoeveelheid: Half flesje (37,50 cl)

De Bodegas Santalba wordt gerund door de zoon Roberto en Laura Ljalba onder begeleiding van hun vader Santiago Ljalba. De Bodegas ligt in Gimileo, vlak bij Haro, in het midden van de Rioja-Alta en ongeveer 40 kilometer van Logroño. De geografische ligging, klimaat en bodem geven het eigen karakter aan de wijnen van deze regio. Hun specifieke en dagelijks werk in de wijngaard is de sleutel tot het verkrijgen van echte kwaliteitswijnen. De vinificatie gebeurt dan ook op basis van een strenge selectie van druiven uit hun eigen wijngaarden.

Heeft een heel lichte, bijna transparante kleur. In de neus zijn er overheersende aroma’s aanwezig van steen- en citrusvruchten die heel fraai in combinatie zijn met delicate vanille en honing. De smaak is heel subtiel en elegant met een uitstekende zoetheid waarbij z’n mooie, onderhoudende zuurtjes je leiden naar een sensuele lange afdronk. Al deze kwaliteiten zullen nog verbeteren na een periode van flessenveroudering!

Deze wijn komt het mooist tot zijn recht bij het serveren van allerlei gerechten met foie, droge vruchten, gebakken kaas, desserten van chocolade zoals brownie of tarte tatin.

 

Pago Del Vicario Dulce Merlot (Rode wijn)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot
Hoeveelheid: Half flesje (37,50 cl)
Bekroningen 87 ptn Pénin

Susana Lopez Mendiondo is een aanstormend talent dat zich in deze streek heeft gevestigd. Deze wijnmaakster overziet het wijnmaken bij het moderne en innovatieve wijnhuis Pago del Vicario. Dit wijnhuis telt momenteel 130 hectare en ligt aan de voet van de bergen van Toledo.

Een verrassende blend van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Petit Verdot. Intense rode wijn, met in de neus uitbundige aroma’s van rijpe pruimen, zwarte bessen en bramen. De aanzet in de mond is heel sappig, vol en geconcentreerd. De extra maandjes houtrijping zorgen ervoor dat de tannines heel elegant blijven en geven de wijn hierbij een mooie onderbouw.

Deze wijn komt het mooist tot zijn recht bij het serveren van rood vlees allerlei wild en barbecue.