Witte wijnen:

Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witte als blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ maar is een verzamelnaam. Het gebruikte druivenras bepaald uiteindelijk de kleur. Daarnaast bepaald de leeftijd van de wijn mede de kleur die ook behoorlijk kan verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenige kleur terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel, oranje of zelfs bruin gaan vertonen. Droge witte wijnen bevatten geen of heel weinig restsuiker. De aanwezige suikers zijn tijdens de gisting helemaal verbruikt door de gistcellen. De wijn wordt aangeduid met ‘sec’, dry of ‘trocken’. Bij het serveren van witte wijn zijn de volgende temperaturen het best aangewezen: de frisse, droge witte wijnen op 8°C tot 10°C. De complexe, droge witte wijnen op 12°C tot 14°C.

Feestwijnen

Wijnen de greef Dendermonde witte wijn

Conde Pinel (Wit)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Viura, Verdejo

De wijngaarden van de Conde Pinel wijnen bevinden zich in Alicante, in het zuiden van Spanje. Heerlijke soepele drinkwijnen voor alledag en echte allemansvrienden, die geroemd worden om hun fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Dit komt mede door het team van wijnmakers bij Conde Pinel. Deze hebben namelijk eerdere kennis vergaard bij prestigieuze wijnhuizen in Spanje, en dat proef je!

Er zijn heel intense aroma’s aanwezig van citrus, limoen, perzik en zoete ananas. De smaak is lekker fris maar aangenaam droog met een bouquet van verse vruchten en aromatische kruiden. Deze wijn is zonder meer een plezier in je glas en doet bovendien geen pijn aan je portefeulle.

Heerlijk als aperitief, maar heeft ook geen enkele moeite met salades, kruidige gerechten en wit vlees.


Wijnen de greef Dendermonde witte wijn

Conde Pinel Rosado (Rosé)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo

De wijngaarden van de Conde Pinel wijnen bevinden zich in Alicante, in het zuiden van Spanje. Heerlijke soepele drinkwijnen voor alledag en echte allemansvrienden, die geroemd worden om hun fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Dit komt mede door het team van wijnmakers bij Conde Pinel. Deze hebben namelijk eerdere kennis vergaard bij prestigieuze wijnhuizen in Spanje, en dat proef je!

In de neus zijn er heel intense aroma’s aanwezig van zuivel en klein rood fruit zoals frambozen en aardbeien. In de mond zijn er tonen van bosbessen met minerale nuances. De wijn is licht en fris en heeft een vers gehalte aan zuren, waardoor hij zich héél gemakkelijk laat drinken.

Lekker bij Mediterrane salades, paella, tapenade, olijven, zalmterrine, licht gekruid wit vlees of gewoon als aperitief.


Wijnen de greef Dendermonde witte wijn

Conde Pinel (Rood)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo

De wijngaarden van de Conde Pinel wijnen bevinden zich in Alicante, in het zuiden van Spanje. Heerlijke soepele drinkwijnen voor alledag en echte allemansvrienden, die geroemd worden om hun fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Dit komt mede door het team van wijnmakers bij Conde Pinel. Deze hebben namelijk eerdere kennis vergaard bij prestigieuze wijnhuizen in Spanje, en dat proef je!

Vinificatie: Deze wijn is gemaakt van 100% Tempranillo druiven. Deze worden met de hand geplukt in het optimale stadion van rijpheid. Een deel van de wijn wordt 2-3 maanden gerijpt in Franse eikenvaten voordat ze terug in de eind blend worden gemengd.

Heeft een diepe robijnrode kleur met paarse reflecties. Heldere, medium intense aroma’s van zwarte kersen, rijpe aardbeien met hints van exotische specerijen en eucalyptus. In de mond is deze wijn medium droog, medium full body met zachte, onderhoudende tannine en een lange, elegante afdronk. 

Fris & fruitig

Medusa Branco

Portugal

Regio: Bairrada
Druivensoorten: Maria Gomes, Bical

Cave Central Da Bairrada bevindt zich in Anadia, in het hart van de Bairrada. Dit bedrijf werd in 1924 opgericht door José Ferreira Tavares, met de bedrijfsnaam José Ferreira Tavares Lda met als handelsnaam Cave Central da Bairrada. Na verschillende eigenaars, werd dit bedrijf in 1977 overgenomen door Américo Matos en zijn familieleden, die tot op heden nog steeds de huidige eigenaars zijn. De hoofdactiviteit van de productie was in de eerste plaats het maken van mousserende wijnen, likeuren, siropen en brandewijnen. Onlangs zijn ze met de opstart begonnen met het bottelen van een gloednieuw assortiment aan stille wijnen, en dit onder het label “Medusa”. (Gorgonen in de Griekse mythologie.) Met deze nieuwe selectie willen zij ook nu alvast opnieuw schitteren. Van fris- fruitig, aromatisch en elegantie tot vol, krachtig & rijkelijke stijlen. Allen verschillende toppers waar we nu al rijkhalzend naar uitkijken welke score deze wijnen zullen behalen op de Internationale wijnbeurzen.

Heeft een mooi, aangenaam citroengeel karakter, met in de neus vooral boeiende aroma’s van bloemen en wit pitfruit. Z’n smaak is heel elegant met een perfecte harmonie van fruit, zuren en frisheid en een mineralige, ziltige toets bij de afdronk.


Pago Del Vicario Blanco De Tempranillo

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo (Blanc de Noir)

Pago Del Vicario is een zeer modern, innovatief Spaans wijnhuis. De wijngaarden liggen op 600 meter hoogte, in het midden van het land, op de glooiende hellingen aan de voet van de bergen van Toledo. Pago del Vicario maakt uiterst moderne wijnen: ongewoon, gewaagd en altijd gebotteld in fraai vormgegeven flessen.

Deze wijn heeft een strogele kleur. Er zijn heel intense aroma’s aanwezig van ananas, peer en citrus. De mond heeft een bouquet van verse vruchten, aromatische kruiden en bloemen. Is heel fruitig, vol en krachtig in de aanzet, met een opmerkelijke acciditeit.

Rijping “sur lies” met de resten van de dode gistcellen na de gisting van de druiven. *** Mooi in combinatie met gerookte vis, schaal-en schelpdieren, fijne charcuterie, tapas of gewoon als aperitief.


Weingut Kolkmann Fruchtspiel

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner 

Weingut Kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brumnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!

Er zijn fris- fruitige aroma’s van citrus, appel, grapefruit, marsepein en een vleugje peper aanwezig. De aanzet in de mond is aromatisch en wordt ondersteund door een mooie harmonie van frisse zuren en elegante pruimpjes. Een mooie Grüner Veltliner die je heerlijk laat tintelen.

Alvast een perfecte begeleider bij frisse salades met bv. asperges, maatjes, gerookte vis, sashimi of gewoon als aperitief. *** Bekroningen: 87 punten Falstaff

Fruitig & Aromatisch

Wijnen de greef Dendermonde Witte wijnen

Gavi Dezzani

Italië

Regio: Piëmonte
Druivensoorten: Cortese

Een geweldige witte wijn van de Piemontese traditie. Onze Gavi DOCG wordt verkregen door de zorgvuldige vinificatie van Cortese druiven, die afkomstig zijn van de wijngaarden in de provincie Alessandria. Na de handmatige oogst die tussen eind september en begin oktober plaatsvindt, volgt de traditionele fermentatie bij lage gecontroleerde temperatuur. De wijn stabiliseert zich vervolgens in de traditionele roestvrijstalen tanks. Het resultaat is een heerlijke witte wijn met een jonge en frisse stijl, met een aangename mineraliteit die afkomstig is van de geweldige streek van het Gavi-gebied, op de grens tussen Piëmonte en Ligurië (slechts op 40 km van de zee.) Het gebied geniet van de invloeden van de zeewind als Ligurische Apennijnen, met een optimale thermische excursie die complexiteit en aromatische concentratie bevordert. De ondergrond is een mengeling van witte tufsteen en kalksteen.

De wijn heeft een stro-gele kleur met groene reflexties. Er zijn boeiende aroma’s van perzik, amandel, bloesems en structuren van hooi aanwezig. De aanzet in de mond is heerlijk fris en elegant en wordt ondersteunt door een licht sappige, mineralige afdronk.

Heel fraai bij allerlei voorgerechten, bereidingen met asperges, vis, pasta of gewoon als aperitief.


Wijnen de greef Dendermonde Witte wijnen

Basilium

Italië

Regio: Basilicata
Druivensoorten: Greco, Fiano

Weindomein Basilium ‘Wines from the Volcanic lands’ situeert zich in Acerenza. De wijngaarden zijn gelegen nabij de Mount Vulture, een uitgedoofde vulkaan. De bodems zijn hierdoor extreem mineraal. De lokale druiven, Greco en Aglianico zijn hier de ideale druiven bij uitstek.

De wijn heeft een lichtgele kleur met groene reflexties. Er zijn boeiende aroma’s van bloemen, tropisch fruit en frisse structuren aanwezig. De aanzet in de mond is heerlijk fris en elegant en wordt ondersteunt door een mineralige afdronk.

Fermentatie onder temperatuurcontrole van 10°C. De wijn rijpt vervolgens in stalen tanks. *** Heerlijk bij visgerechten zonder room, bereidingen met asperges of gewoon als aperitief.


Wijnen de greef Dendermonde Witte wijnen

Domaine Malet

Frankrijk

Regio: Loire
Druivensoorten: Sauvignon Blanc

Derde generatie wijnmaker op Domaine Malet. De broers Alain en Bruno Malet runnen hun wijnmakerij met 40 ha wijngaarden in de Loire-vallei, de meerderheid in de AOC’s Touraine (50% is beplant met Sauvignon Blanc en 10% met Chardonnay) en de rest in het AOC Valencay (40% is beplant met Cabernet Sauvignon, Côt, Gamay en Pinot Noir.) De wijnstokken groeien in een gebied dat rijk is aan klei, kalksteen en vuursteen. De vinificatie vindt plaats met behulp van een thermoregulatie van de vaten. De wijn rijpt op gist voor ongeveer 6 maanden.

Heeft een gouden kleur met groene reflecties. Er zijn intense aroma’s aanwezig van citrus, kruisbessen en tropisch fruit. Vooral heerlijk verfrissend, aromatisch, fruitig en vol van smaak. Kortom een wijntje waar je pas echt vrolijk van wordt! Welk muziekje zou je hierbij geven?

Dit is vooral een perfecte match bij zeevruchten, oesters, vis en geitenkaas.

Vol & Krachtig

Weingut Kolkmann Burgunder Vom Löss

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: 60 % Chardonnay, 40 % Pinot Blanc

Weingut Kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brumnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!

Uitstekende cuvée van 60 % Chardonnay en 40 % Weissburgunder (Pinot Blanc). Er zijn complexe aroma’s van rijpe gele vruchten, meloen, mandarijn en bloemen aanwezig. De aanzet in de mond is fris en aromatisch en wordt ondersteund door een mooie harmonie van citrus, gele appel en een vleugje perzik. Een mooie gebalanceerde wijn met hierbij een juiste balans tussen acciditeit en volheid.

Alvast een perfecte begeleider bij asperges, kruidige visgerechten, wit vlees en Aziatische keuken. Bekroningen: Wine Award Neder-Oostenrijk: Goud 2016, Falstaff 88 p.


Go De Godello

Spanje

Regio: Bièrzo
Druivensoorten: Godello

De familie van Pago Del Vicario begon haar reis in El Bierzo in 2006, met Soto Del Vicario, hun eigen wijnmakerij en wijngaarden. De wijnstokken zijn ingelijst op een landgoed van 35 hectare, dat twee bossen herbergt (lokaal bekend als Sotos) en dit van inheemse soorten, waaronder steeneiken, eiken, aardbeibomen en vooral kastanjebomen.

Een duidelijk varietal wijn, met een andere Godello in de neus waaraan Bièrzo ons heeft gewend. Volle en fruitige aroma’s van abrikozen, passievruchten en perzik met noties van kreupelhout en bukshout. De aanzet in de mond is intens, fruitig en sappig met kruidige tonen. Het mooi mineralig deel zorgt voor een zachte, langzame passage met een mooie fruitige en aanhoudende afdronk.

Alvast een perfect huwelijk met allerlei visgerechten, pasta en wit vlees.


Grande Passolo Bianco

Italië

Regio: Piemonte
Druivensoorten: Chardonnay

Het wijnhuis Rocca kennen we vooral van de fantastische wijnen die ze in Puglia maken. Ze hebben echter ook een wijnmakerij in Piemonte, vooral bekend van zijn elegante en prestigieuze wijnen, en ook hier is de vakmanschap van Rocca merkbaar. Het fantastische terroir in de heuvels van de Piemonte leent zich uitstekend voor Chardonnay. Samen met de lage opbrengst, late oogst en de handmatige selectie van druiven, zorgt dit voor een mooie geconcentreerde witte wijn

De wijn heeft een stro-gele kleur met gouden reflecties. De neus heeft een heel complex en rijk aroma met elegante hints van bloesem en exotisch fruit. Is heel zacht en harmonieus in de aanzet met een mooie aangename structuur en acciditeit in de finale!

Bij wit vlees zoals gegrilde kip, gebraden kalkoen of parelhoen, risotto, pasta pesto, rijke visgerechten, vegetarische gerechten en zachte kazen.

Top Wit


Weingut Kolkmann Brunnthal

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!

Er  zijn boeiende aroma’s van rijpe appel, abrikoos en lychee aanwezig. De aanzet in de mond is heel rijk en intens met een pittige kruidigheid. Het rijpe fruit word mooi ondersteund door een aangename acciditeit wat zorgt voor een exotische maar verfrissende wijn.

Alvast een zeer geslaagd huwelijk met gegrilde vis, gevogelte, wokgerechten eventueel met een oosters tintje en complexe aspergebereidingen.


Medusa Reserva Branco

Portugal

Regio: Bairrada
Druivensoorten: Arinto, Bical

Cave Central Da Bairrada bevindt zich in Anadia, in het hart van de Bairrada. Dit bedrijf werd in 1924 opgericht door José Ferreira Tavares, met de bedrijfsnaam José Ferreira Tavares Lda met als handelsnaam Cave Central da Bairrada. Na verschillende eigenaars, werd dit bedrijf in 1977 overgenomen door Américo Matos en zijn familieleden, die tot op heden nog steeds de huidige eigenaars zijn. De hoofdactiviteit van de productie was in de eerste plaats het maken van mousserende wijnen, likeuren, siropen en brandewijnen. Onlangs zijn ze met de opstart begonnen met het bottelen van een gloednieuw assortiment aan stille wijnen, en dit onder het label “Medusa”. (Gorgonen in de Griekse mythologie.) Met deze nieuwe selectie willen zij ook nu alvast opnieuw schitteren. Van fris- fruitig, aromatisch en elegantie tot vol, krachtig & rijkelijke stijlen. Allen verschillende toppers waar we nu al rijkhalzend naar uitkijken welke score deze wijnen zullen behalen op de Internationale wijnbeurzen.

Deze Portugese reserva is als het ware een echte parel! Heeft een aangenaam citroengeel karakter, met in de neus vooral frisse en complexe aroma’s van sinaasappelbloesem, peer, kalk & hints van vanille. Z’n smaak is fris, harmonieus en complex die eindigt in een fraaie, rijkelijke finale. Bourgogne waardig…

Een mooi huwelijk met gegrilde visgerechten, gevogelte, wit vlees en bereidingen met boschampignons.


Weingut Kolkmann Scheiben Reserve

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Röter Veltliner

Gerhard Kolkmann is derde generatie wijnbouwer in het stadje Fels, in het wijngebied Wagram, tussen het bekende wijngebied Wachau en de grens met Tsjechië. Bodemonderzoek heeft uitgewezen dat Wagram eens de kust van een prehistorische oceaan was. Daarover heeft zich een dikke laag löss gevormd. De Grüner Veltliners worden er pittig en kruidig van. Ook de Roter Veltliner en de Burgundersoorten doen het heel goed in Wagram.***Het Scheiben perceel is één van de toplocaties in de regio. Het bevindt zich op de middelste helling van het Kolkmann domein, op ongeveer 240 tot 260 hoogtemeters. De locatie ligt op het zuiden gericht. Hier vindt men de diepe löss. deze lösslagen zijn tot 20 meter diep, met een zeer hoog aandeel kalk van 40%. Deze 4 hectare grote wijngaard beplant met Grüner en Roter Veltliner produceert krachtige, volle wijnen.

Heeft een mooie, bijna goud-gele kleur. Er zijn boeiende aroma’s van abrikoos, grapefruit, limoen en kruiden aanwezig. De aanzet in de mond is krachtig en geconcentreerd met een perfecte balans tussen intensiteit en finesse die eindigt in een aromatische, rijkelijke finale. Een ware diva!

Rode poon in papillot, gegrilde vis en ber. van wit vlees met zuiderse inslag.