Witte wijnen:

Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witte als blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ maar is een verzamelnaam. Het gebruikte druivenras bepaald uiteindelijk de kleur. Daarnaast bepaald de leeftijd van de wijn mede de kleur die ook behoorlijk kan verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenige kleur terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel, oranje of zelfs bruin gaan vertonen. Droge witte wijnen bevatten geen of heel weinig restsuiker. De aanwezige suikers zijn tijdens de gisting helemaal verbruikt door de gistcellen. De wijn wordt aangeduid met ‘sec’, dry of ‘trocken’. Bij het serveren van witte wijn zijn de volgende temperaturen het best aangewezen: de frisse, droge witte wijnen op 8°C tot 10°C. De complexe, droge witte wijnen op 12°C tot 14°C.

Feestwijnen

Wijnen de greef Dendermonde witte wijn

Nanti  Revolte

Frankrijk

Regio: Pays d’Oc
Druivensoorten: Chardonnay

Blanville is een familiewijnmakerij die eind 1997 werd opgericht door Bernard en Béatrice Nivollet, (B&B). Om dit gebied te vormen, groepeerde B&B 3 sets van percelen in Saint-Pargoire en een wijnkelder ondersteund door het Chateau de Rieutort, een prachtig gebouw gebouwd in 1755 nabij Pézenas, aan de rand van de Hérault. Iets meer dan 6 jaar na zijn oprichting, werd Blanville erkend voor de kwaliteit van zijn wijnen, met een compleet assortiment, waarvan het vlaggenschip Chateau Haut-Blanville is. De wijngaarden zijn gelegen rond hoger gelegen heuvels met pijnbomen, groene eiken en cistes bloemen met een zicht op het park van de Haut-Languedoc.De ondergrond is een mix van zand, keien en silex. 

De wijn heeft een stro-gele kleur met zilver schakering. Is heel rijk en expressief met boeiende aroma’s van bloemen, wit pitfruit en zoete kruiden. Heeft een mooi volume bij de aanzet, en wordt ondersteund door frisse, aangename zuren bij de rijkelijke afdronk

Deze wijn kan men serveren bij Griet ‘Dieppoise’, Tongschar, salade met geitenkaas of als aperitief.


Wijnen de greef Dendermonde witte wijn

Quinteiro

Spanje

Regio: Galicië (Noordwesten)
Druivensoorten: Tempranillo en Grenache Noir

Bodegas Gallegas is een Spaans familiebedrijf dat zich heeft opgewerkt tot één van de belangrijkste wijnproducenten in Galicië en bereiden al reeds 50 jaar wijnen, dit met telkens veel passie en grote zorg. Zij ontwikkelen wijnen met de meest moderne technieken van wijnbouw en wijnkunde en selecteren in hun 300 hectare wijngaard enkel de beste druiven die door hun land en wijngaarden worden aangeboden.

Een rosé die heel veel fun geeft in zijn prijsklasse! In de neus zijn er florale aroma’s met geplette rozenblaadjes, bosaardbeitjes, klein rood fruit en een vleugje witte peper aanwezig. Genereus sappige aanzet met mooie levendige zuren en een pittig verfrissende afdronk.

Een perfecte partner bij gefrituurde visgerechten, tapas, montaditos, salades of gewoon als aperitief.


Wijnen de greef Dendermonde witte wijn

Quinteiro

Spanje

Regio: Galicië (Noordwesten)
Druivensoorten: 40% Tempranillo, 30% Garnacha, 30% Cabernet Sauvignon

Bodegas Gallegas is een Spaans familiebedrijf dat zich heeft opgewerkt tot één van de belangrijkste wijnproducenten in Galicië en bereiden al reeds 50 jaar wijnen, dit met telkens veel passie en grote zorg. Zij ontwikkelen wijnen met de meest moderne technieken van wijnbouw en wijnkunde en selecteren in hun 300 hectare wijngaard enkel de beste druiven die door hun land en wijngaarden worden aangeboden

Heeft een kersenrode kleur met paarse schakeringen. In de neus zijn er volle aroma’s van versgeplukte bosbessen, een vleugje zoethout en een lichtgerookte toets van het eikenhout aanwezig. De aanzet is heel fruitig en elegant met mooi geintegreerde tannines. Er heerst een uitstekende balans tussen het sappige fruit en de kruiden bij de afdronk. Om onbekommerd van te genieten!

Een perfecte partner bij lichte vlees gerechten, grillades, rood vlees, pasta’s met verse tomaten, gevogelte en bij harde (manchego) kazen. 

Fris & fruitig

Fedele (Organic)

Italië

Regio: Sicilië
Druivensoorten: Catarratto, Inzolia, Grecanico

Heerlijke “everyday-drinking wine” die 100 % biologisch is gemaakt! De druiven worden geselecteerd uit de beste wijngaarden uit het Trapani-gebied en worden met de hand geplukt. De verschillende druivensoorten worden apart gevinifieerd onder temperatuurcontrole voor ca. 3 weken waarna de wijn nog kort verder rijpt “Sur Lie” (op eigen bezinksel.)

Helder, lichtgele kleur met aroma’s van citrus en tropisch fruit. De aanzet is heel fris en vinnig met een aangename fruitfrivoliteit bij de afdronk. 100% Biologische wijn.

Een perfecte partner bij diverse lichte salades, tapas, sushi, zeevruchten, oesters of gewoon als aperitief.


Weingut Kolkmann Fruchtspiel

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner
Bekronginen: 87 punten Falstaff

Weingut Kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brumnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!

Er zijn fris- fruitige aroma’s van citrus, appel, grapefruit, marsepein en een vleugje peper aanwezig. De aanzet in de mond is aromatisch en wordt ondersteund door een mooie harmonie van frisse zuren en elegante pruimpjes. Een mooie Grüner Veltliner die je heerlijk laat tintelen.

Alvast een perfecte begeleider bij frisse salades met bv. asperges, maatjes, gerookte vis, sashimi of gewoon als aperitief.


Quarto di Luna

Italië

Regio: Chianti
Druivensoorten: Chardonnay

Een heerlijke wijn uit de Toscaanse Chianti streek. Wijnhuis Tenuta San Jacopo maakt hier gecertificeerde organische / biologische wijnen. Alleen de beste druiven worden gebruikt in de vinificatie. Zo’n 70 % van de druiven wordt verkocht aan de coöperaties. Van de overige 30 % wordt wijn gemaakt van absoluut bovengemiddelde kwaliteit voor een zeer goede prijs. Een mooie bijkomstigheid van de werkwijze met alleen de beste 30 % van de oogst is dat eventueel ook in een minder wijnjaar kwalitatief goede wijnen kunnen worden geproduceert.

Hoogst uitzonderlijk: een monocepage chardonnay uit Cavriglia. Ook helemaal geen typische amandel-en boterachtige kenmerken van de chardonnay, maar gele appel, witte perzik en munt aangevuld met wat minerale toetsen van ananas. Vooral heerlijk fris, fruitig, levendig en speels,… een wijntje waar je vrolijk van wordt! Welk muziekje zou je hierbij geven?

Dit is vooral een perfecte partner bij allerlei salades, lichte visgerechten of gewoon als apero.

Fruitig & Aromatisch

Wijnen de greef Dendermonde Witte wijnen

Capoccia

Italië

Regio: Sicilië
Druivensoorten: 60 % Grillo, 40 % Zibibbo
Bekroningen: Silver Medal, Decanter Magazine

Een wijn van Feudo di Santa Tresa, één van Sicilië’s mooiste en oudste wijnmakerijen. Capoccia, ‘hoofd van de familie’ is een echte wijn voor capo’s. Sicilië is uiteraard gekend om z’n strenge tradities. Capoccia is gemaakt van de lokale druiven Grillo en Zibibbo.

De wijn heeft een licht goud-gele kleur. In de neus zijn er intense aroma’s van perzik, abrikoos, peer en noties van gekonfijt fruit aanwezig. Droge en elegante wijn met verfijnde, onderhoudende zuren die de mond verleidelijk vullen. Heerlijk fris en typisch Siciliaans!

Uitstekend bij pure visgerechten zonder room, allerlei bereidingen met asperges of gewoon als aperitief.


Wijnen de greef Dendermonde Witte wijnen

Otto Cento

Italië

Regio: Salento
Druivensoorten: Minutolo

Het wijnhuis Cignomoro is gelegen binnen de grenzen van Primitivo DOC, in het hart van het schiereiland Salento. Het gebied waar smaken en kenmerken van de streek worden versterkt door het zeeklimaat en de grote intensiteit van het zonlicht, welke zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de druiven. De filosofie is altijd gericht op het bevorderen en het geven van een nieuw leven aan de inheemse druivensoorten. Cignomoro gebruikt uitsluitend 2 witte druivenrassen nl. de Fiano en Minutolo. De wijnen worden met de maximale zorg en met heel veel respect voor de natuur geproduceerd. Er wordt dan ook niet of nauwelijks met bestrijdingsmiddelen gewerkt.

De wijn heeft een stro-gele kleur met groene en gouden accenten. De neus is heel aromatisch met vooral aroma’s van muscaat en steenvruchten. Is heel fris en fruitig in de mond met een aangename structuur en een fijne verfrissende acciditeit in de finale!

Deze wijn kan geserveerd worden bij schaaldieren, asperges, gevogelte, risotto en zuurkoolgerechten.


Wijnen de greef Dendermonde Witte wijnen

Burgunder Vom Löss

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: 60 % Chardonnay, 40 % Pinot Blanc
Bekroningen: Wine Award Neder-Oostenrijk: Goud 2016, Falstaff 88p.

Weingut Kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brumnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!

Uitstekende cuvée van 60 % Chardonnay en 40 % Weissburgunder (Pinot Blanc). Er zijn complexe aroma’s van rijpe gele vruchten, meloen, mandarijn en bloemen aanwezig. De aanzet in de mond is fris en aromatisch en wordt ondersteund door een mooie harmonie van citrus, gele appel en een vleugje perzik. Een mooie gebalanceerde wijn met hierbij een juiste balans tussen acciditeit en volheid.

Alvast een perfecte begeleider bij asperges, kruidige visgerechten, wit vlees en Aziatische keuken.

Vol & Krachtig

Go De Godello

Spanje

Regio: Bièrzo
Druivensoorten: Godello

De familie van Pago Del Vicario begon haar reis in El Bierzo in 2006, met Soto Del Vicario, hun eigen wijnmakerij en wijngaarden. De wijnstokken zijn ingelijst op een landgoed van 35 hectare, dat twee bossen herbergt (lokaal bekend als Sotos) en dit van inheemse soorten, waaronder steeneiken, eiken, aardbeibomen en vooral kastanjebomen.

Een duidelijk varietal wijn, met een andere Godello in de neus waaraan Bièrzo ons heeft gewend. Volle en fruitige aroma’s van abrikozen, passievruchten en perzik met noties van kreupelhout en bukshout. De aanzet in de mond is intens, fruitig en sappig met kruidige tonen. Het mooi mineralig deel zorgt voor een zachte, langzame passage met een mooie fruitige en aanhoudende afdronk.

Alvast een perfect huwelijk met allerlei visgerechten, pasta en wit vlees.


Weingut Kolkmann Brunnthal

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!

Er zijn boeiende aroma’s van rijpe appel, abrikoos en lychee aanwezig. De aanzet in de mond is heel rijk en intens met een pittige kruidigheid. Het rijpe fruit word mooi ondersteund door een aangename acciditeit wat zorgt voor een exotische maar verfrissende wijn.

Alvast een zeer geslaagd huwelijk met gegrilde vis, gevogelte, wokgerechten eventueel met een oosters tintje en complexe aspergebereidingen.


Abando Blanco

Spanje

Regio: Rioja-Alta
Druivensoorten: Viura

Gelegen in het hart van de streek Rioja Alta. Bodegas Santalba heeft zijn eigen karakter en combineert de traditie van de wijnbouw van de familie van de eigenaren met een internationale achtergrond in het maken van wijntechnieken. Het specifieke en dagelijks werk in de wijngaard is de sleutel tot het verkrijgen van kwaliteitswijnen. De vinificatie gebeurt dan ook op basis van een strenge selectie van druiven uit hun eigen wijngaarden.

Deze uitzonderlijke witte wijn word gemaakt van viura druiven en dit uit de eigen wijngaarden in Gimileo in Rioja-Alta. Er wordt laat geoogst om een lichte overrijpheid te verkrijgen. Het resultaat is sensationeel: een rijke, romige witte wijn die na een rijpingsproces van 6 maanden op nieuwe Amerikaanse eik, ook nog hele fraaie frisse toetsen heeft met hierbij een intense afdronk die nog héél lang blijft nazinderen.

Deze wijn kan men het best serveren voor gerechten met zeevruchten, gegrilde visgerechten of gevogelte.

Top Wit

Soito Branco

Portugal

Regio: Dão (Beira, Noorden)
Druivensoorten: Encruzado, Malvasia Fina

Quinta do Soito is gelegen tussen de bergen van Serra da Estrela en Caramulo, in het dorp Tibalde, gemeente Mangualde, district Viseu. Het is een rustiek en landelijk landschap en beschikt over ongeveer 10 hectare, waarvan ongeveer 7 hectare wijngaard en dit op bodems van leisteen en graniet. De geografische omstandigheden zijn uitstekend geschikt voor de productie van wijn: De bergen van Caramulo, Montemuro, Bucaco en Estrela beschermen de wijnstokken tegen de invloed van de wind.

Mooie citroen- geel gekleurde wijn. Heeft frisse en complexe aroma’s van sinaasappelbloesem, peer, kalk en hints van vanille. De smaak is mineralig, stevig en complex die eindigt in een fraaie, rijkelijke finale.

Deze wijn kan geserveerd worden bij gevogelte, wit vlees, rijkere visgerechten, bereidingen met boschampignons en kaasschotel.


Weingut Kolkmann Ried Scheiben

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner

Horst Kolkmann verhuisde als kind in de 2e wereldoorlog met zijn ouders vanuit het Duitse Ruhrgebied naar een boerderij in Neder-Oostenrijk. Hij starte een wijndomein met zijn vrouw Marianne in Fels in Wagram. De eerste wijngaard werd aangekocht in 1964 en had slechts een oppervlakte van 1500 m. Momenteel beslaat Familie Weingut Kolkmann een oppervlakte van 42 ha. Dit autodidactesche wijnmakerskoppel verwierf naam en faam met hun Grüner Veltliner in 1976. Hiermee werd een statement gemaakt naar de traditionele en gerenomeerde wijndomeinen, maar was bovendien ook een grote motivatie voor de uitbouw van hun wijnbedrijf.

Er zijn boeiende aroma’s van rijpe appel, pruimen en witte peper aanwezig. De aanzet in de mond is vol en geconcentreerd met een perfecte balans tussen intensiteit en finesse die eindigt in een aromatische, elegante finale. Een klasse Grüner Veltliner! 

Is perfect als klassieker bij rode poon in papillot, gegrilde vis en bereidingen van wit vlees met een zuiderse inslag.