Witte wijn

Witte wijnen:

Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witte als blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ maar is een verzamelnaam. Het gebruikte druivenras bepaald uiteindelijk de kleur. Daarnaast bepaald de leeftijd van de wijn mede de kleur die ook behoorlijk kan verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenige kleur terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel, oranje of zelfs bruin gaan vertonen. Droge witte wijnen bevatten geen of heel weinig restsuiker. De aanwezige suikers zijn tijdens de gisting helemaal verbruikt door de gistcellen. De wijn wordt aangeduid met ‘sec’, dry of ‘trocken’. Bij het serveren van witte wijn zijn de volgende temperaturen het best aangewezen: de frisse, droge witte wijnen op 8°C tot 10°C. De complexe, droge witte wijnen op 12°C tot 14°C.

Feestwijnen

 

Quinteiro (Wit)

Frankrijk

Regio: Languedoc
Druivensoorten: Sauvignon Blanc

Op dit 120 ha domein is een zeer jong en dynamisch team aan het werk. De 32-jarige Vincent Dubernet, agronoom en oenoloog heeft de leiding over dit team. Na verschillende buitenlandse stages in Zuid-Afrika en Argentinië heeft hij zich hier nu definitief gesetteld. Hij wordt hierbij geholpen door de eveneens jonge oenollog Pierre Estival, die ook een mooi cv kan voorleggen. Pierre is trouwens afkomstig van een wijnbouwersfamilie.Vincent en Pierre zijn 2 handen op één buik. Voor hen is wijn maken een kwestie van filosofie en werken in harmonie met de natuur.Tuk op zuivere en natuurgetrouwe wijnen worden ze vandaag geciteerd als voorbeeld voor de regio.

Er zijn zinderende aroma’s aanwezig van rijpe abrikozen en bloesems. De aanzet in de mond is heerlijk, fruitig, met een uitstekende balans tussen fruit en acciditeit. Aanhoudende zachte afdronk met heel veel finesse.

Een uitstekende begeleider bij allerlei pasta’s, lichte visbereidingen, asperges, groenteschotels, zachte kazen of gewoon als aperitief.

 

Quinteiro (Rosé)

Spanje

Regio: Galicië (Noordwesten)
Druivensoorten: Tempranillo en Grenache Noir

Bodegas Gallegas is een Spaans familiebedrijf dat zich heeft opgewerkt tot één van de belangrijkste wijnproducenten in Galicië en bereiden al reeds 50 jaar wijnen, dit met telkens veel passie en grote zorg. Zij ontwikkelen wijnen met de meest moderne technieken van wijnbouw en wijnkunde en selecteren in hun 300 hectare wijngaard enkel de beste druiven die door hun land en wijngaarden worden aangeboden.

Een rosé die heel veel fun geeft in zijn prijsklasse! In de neus zijn er florale aroma’s met geplette rozenblaadjes, bosaardbeitjes, klein rood fruit en een vleugje witte peper aanwezig. Genereus sappige aanzet met mooie levendige zuren en een pittig verfrissende afdronk.

Malvasia is vooral in de hele laars van Italië bekend als een druivenfamilie en zorgt als witte druivenras vooral voor de mooie florale en fruitige toetsen. Deze wijn heeft een citroengele kleur met groene reflecties. Heeft een mooie frisse, fruitige en florale aanvang, met in de mond aroma’s van perzik, guave en bloemen. Z’n smaak is heel mineraal en crispy met hierbij een mooi evenwicht van lichte zuren die eindigen in een frisse afdronk.

Een perfecte partner bij gefrituurde visgerechten, tapas, montaditos, salades of gewoon als aperitief.

 

Quinteiro (Rood)

Spanje

Regio: Galicië (Noordwesten)
Druivensoorten: 40% Tempranillo, 30% Garnacha, 30% Cabernet Sauvignon

Bodegas Gallegas is een Spaans familiebedrijf dat zich heeft opgewerkt tot één van de belangrijkste wijnproducenten in Galicië en bereiden al reeds 50 jaar wijnen, dit met telkens veel passie en grote zorg. Zij ontwikkelen wijnen met de meest moderne technieken van wijnbouw en wijnkunde en selecteren in hun 300 hectare wijngaard enkel de beste druiven die door hun land en wijngaarden worden aangeboden.

Heeft een kersenrode kleur met paarse schakeringen. In de neus zijn er volle aroma’s van versgeplukte bosbessen, een vleugje zoethout en een lichtgerookte toets van het eikenhout aanwezig. De aanzet is heel fruitig en elegant met mooi geintegreerde tannines. Er heerst een uitstekende balans tussen het sappige fruit en de kruiden bij de afdronk. Om onbekommerd van te genieten!

Een perfecte partner bij lichte vlees gerechten, grillades, rood vlees, pasta’s met verse tomaten, gevogelte en bij harde (manchego) kazen.

Fruitig & Aromatisch

 

Finca Feroes

Spanje

Regio: Rueda
Druivensoorten: Verdejo, Sauvignon Blanc
Prijzen Bronzen medaille op de Internationale Wine Challenge 2013!

Finca Feroes is een wijndomein waar de meeste wijngaarden zijn aangeplant ten noorden van de Duero rivier. Er is een speciaal extreem continentaal microklimaat dat resulteert in een speciale wijn. Koude winters, lange warme zomers en 40 jaar oude wijnstokken die diep in de grond hun voedsel halen.

De wijn heeft een licht gele kleur met groene schakeringen in het glas. In de neus zijn er héél aangename aroma’s van citrusvruchten, groene appel en geel rijp fruit als perzik en nectarine aanwezig. De aanzet in de mond is droog, fris en sappig met een goede structuur tussen acciditeit en alcohol. De zachte, langzame passage zorgt voor een mooie fruitige en aanhoudende afdronk.

Alvast een perfect huwelijk met asperges, schaal-en schelpdieren als ook bij allerlei visgerechten.

 

Weingut Kolkmann Bourgunder Vom Löss

Oostenrijk

Regio: Chianti
Druivensoorten: 60 % Chardonnay, 40 % Pinot Blanc
Bekroningen Wine Award Neder-Oostenrijk: Goud 2016, Falstaff 88 p.

Weingut Kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brumnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!

Uitstekende cuvée van 60 % Chardonnay en 40 % Weissburgunder (Pinot Blanc). Er zijn complexe aroma’s van rijpe gele vruchten, meloen, mandarijn en bloemen aanwezig. De aanzet in de mond is fris en aromatisch en wordt ondersteund door een mooie harmonie van citrus, gele appel en een vleugje perzik. Een mooie gebalanceerde wijn met hierbij een juiste balans tussen acciditeit en volheid

Alvast een perfecte begeleider bij asperges, kruidige visgerechten, wit vlees en Aziatische keuken.

 

Luis Pato

Portugal

Regio: Bairrada
Druivensoorten: Maria Gomes

Behaalde de bronzen medaille op de Internationale Wine Challenge 2013!

Luis Pato is één der icoon-wijnmakers uit Portugal, een wijnland dat recentelijk een echte boom doormaakt. Voor Luis, die eigenlijk deze boom in gang zette, begon het in de jaren 80 toen hij zijn Bairrada bijna tot een merk bombardeerde, en de hele streek in zijn innoverende impuls met zich meetrok, met als belangrijkste mijlpalen de introductie van een vinhas velhas (1984), het isoleren van single vineyards (1995) en de creatie van de pe franco, als hommage aan de Portugese cultuurhistorische wijnbouw. De hele reeks wijnen van Luis Pato combineert hedendaagse wijnmaaktechnieken en hygiene met de rijke traditie der Portugese wijncultuur, waarin uiteraard enkel de lokale druivenrassen aan bod komen.

Heeft een mooi, aangenaam en groen karakter, met in de neus vooral boeiende aroma’s van kamperfoelie, peer en abrikoos. Z’n smaak is heel evenwichtig met een perfecte harmonie van fruit, zuren en frisheid en een mineralige, ziltige toets bij de afdronk.

Een culinaire wijn die vooral zeer veel mogelijkheden biedt bij o.a. wit vlees, gevogelte, kalfsvlees, kaasplank en natuurlijk rijke vis-en Oosterse gerechten.

Vol & Krachtig

 

Abando Blanco

Spanje

Regio: Rioja Alta
Druivensoorten: Viura

Gelegen in het hart van de streek Rioja Alta. Bodegas Santalba heeft zijn eigen karakter en combineert de traditie van de wijnbouw van de familie van de eigenaren met een internationale achtergrond in het maken van wijntechnieken. Het specifieke en dagelijks werk in de wijngaard is de sleutel tot het verkrijgen van kwaliteitswijnen. De vinificatie gebeurt dan ook op basis van een strenge selectie van druiven uit hun eigen wijngaarden.

Deze uitzonderlijke witte wijn word gemaakt van viura druiven en dit uit de eigen wijngaarden in Gimileo in Rioja-Alta. Er wordt laat geoogst om een lichte overrijpheid te verkrijgen. Het resultaat is sensationeel: een rijke, romige witte wijn die na een rijpingsproces van 6 maanden op nieuwe Amerikaanse eik, ook nog hele fraaie frisse toetsen heeft met hierbij een intense afdronk die nog héél lang blijft nazinderen.

Deze wijn kan men het best serveren voor gerechten met zeevruchten, gegrilde visgerechten of gevogelte.

 

Otto Cento

Italië

Regio: Patagonië
Druivensoorten: Primitivo
Bekroningen: Dubbel Gold CWSA China (China Wine & Spirits Awards.)

Het wijnhuis Cignomoro is gelegen binnen de grenzen van Primitivo DOC, in het hart van het schiereiland Salento. Het gebied waar smaken en kenmerken van de streek worden versterkt door het zeeklimaat en de grote intensiteit van het zonlicht, welke zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de druiven. De filosofie is altijd gericht op het bevorderen en het geven van een nieuw leven aan de inheemse druivensoorten. Cignomoro gebruikt uitsluitend 2 rode druivenrassen nl. de Primitivo en de Negroamaro. De wijnen worden met de maximale zorg en met heel veel respect voor de natuur geproduceerd. Er wordt dan ook niet of nauwelijks met bestrijdingsmiddelen gewerkt.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur met reflexties van granaat. In de neus zijn er opvallende aroma’s van zwart fruit (zoals bramen), gevolgd door kruidige nuances van vanille. Is stevig en kruidig in de mond met een mooie structuur en een lang uitgestrekte finale.

Deze wijn kan bij voorkeur geserveerd worden bij gegrilde vleessoorten, tal van wildgerechten, ossenhaas en gerijpte kazen.

 

Weingut Kolkmann Brunnthal

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling.

Er zijn boeiende aroma’s van rijpe appel, abrikoos en lychee aanwezig. De aanzet in de mond is heel rijk en intens met een pittige kruidigheid. Het rijpe fruit word mooi ondersteund door een aangename acciditeit wat zorgt voor een exotische maar verfrissende wijn.

Alvast een zeer geslaagd huwelijk met gegrilde vis, gevogelte, wokgerechten eventueel met een oosters tintje en complexe aspergebereidingen.

Top Wit

 

Quinta De Soito

Portugal

Regio: Dão (Beira, Noorden.
Druivensoorten: Encruzado, Malvasia Fina

Quinta do Soito is gelegen tussen de bergen van Serra da Estrela en Caramulo, in het dorp Tibalde, gemeente Mangualde, district Viseu. Het is een rustiek en landelijk landschap en beschikt over ongeveer 10 hectare, waarvan ongeveer 7 hectare wijngaard en dit op bodems van leisteen en graniet. De geografische omstandigheden zijn uitstekend geschikt voor de productie van wijn: De bergen van Caramulo, Montemuro, Bucaco en Estrela beschermen de wijnstokken tegen de invloed van de wind

Mooie citroen- geel gekleurde wijn. Heeft frisse en complexe aroma’s van sinaasappelbloesem, peer, kalk en hints van vanille. De smaak is mineralig, stevig en complex die eindigt in een fraaie, rijkelijke finale.

Deze wijn kan geserveerd worden bij gevogelte, wit vlees, rijkere visgerechten, bereidingen met boschampignons en kaasschotel.

 

Leva Premium Reserve

Bulgarije

Regio: Thracië Vallei
Druivensoorten: Shiraz
Bekroningen: Gouden medaille op Mundus Vini Duitsland

Leva Premium Reserve is één van de grote sterren in Bulgarije. Gelegen in de Balkan, aan de Middelandse Zee, tussen Italië en Turkije, geniet dit wijnland volop van de criteria die de gerenomeerde bodems typeren. Hun gematigd landklimaat en een mediterrane ligging (dezelfde als die van Toscanië en Rioja) zorgen voor frisheid. De blootstelling aan de zon (meer dan 200 dagen/jaar) geeft de Bulgaarse bodem haar typische karakter. (Kracht en finesse.) De wijngaarden in de beroemde Sunguriare Vallei liggen op ongeveer 200 meter boven zeeniveau en liggen op ongeveer 70 km van de zwarte kust. De combinatie van deze elementen leidt tot de productie van een kwaliteitsdruif en geeft de wijn een geconcentreerde, fruitige, frisse en elegante smaak die rijk is aan aroma’s.

Heeft een diepe, robijnrode kleur. Er zijn expressieve aroma’s van chocolade, bramen en bosbessen aanwezig. De sublieme rijping in nieuwe Franse eikenvaten (13 maanden) zorgt voor een evenwichtige, lange en sensuele afwerking. Een absolute topper met een geweldig bewaarpotentieel.

Een prachtige partner bij vederwild, klein wild, eend en lamsvlees.

Fris & fruitig

 

Santalba Viña Hermosa

Spanje

Regio: Rioja-Alta
Druivensoorten: Viura

De Bodegas Santalba wordt gerund door de zoon Roberto en Laura Ljalba onder begeleiding van hun vader Santiago Ljalba. De Bodegas ligt in Gimileo, vlak bij Haro, in het midden van de Rioja-Alta en ongeveer 40 kilometer van Logroño. De geografische ligging, klimaat en bodem geven het eigen karakter aan de wijnen van deze regio.

De kleur van deze wijn is strogeel, met gouden reflexties. In de neus zijn er aroma’s van citrus, peer en kruisbes aanwezig met lichte noties van honing. De aanzet is fris, fruitig en expressief die eindigt in een mooie finale met uitstekende zuren. Alvast heerlijk om de maaltijd te starten!

Uitstekend bij witte visgerechten of zelfs gewoon als aperitief.

 

Weingut Kolkmann Fruchtspiel

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner
Bekronginen: 87 punten Falstaff

Weingut Kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brumnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!

Er zijn fris- fruitige aroma’s van citrus, appel, grapefruit, marsepein en een vleugje peper aanwezig. De aanzet in de mond is aromatisch en wordt ondersteund door een mooie harmonie van frisse zuren en elegante pruimpjes. Een mooie Grüner Veltliner die je heerlijk laat tintelen.

Alvast een perfecte begeleider bij frisse salades met bv. asperges, maatjes, gerookte vis, sashimi of gewoon als aperitief.

 

Quarto di Luna

Italië

Regio: Chianti
Druivensoorten: Chardonnay

Een heerlijke wijn uit de Toscaanse Chianti streek. Wijnhuis Tenuta San Jacopo maakt hier gecertificeerde organische / biologische wijnen. Alleen de beste druiven worden gebruikt in de vinificatie. Zo’n 70 % van de druiven wordt verkocht aan de coöperaties. Van de overige 30 % wordt wijn gemaakt van absoluut bovengemiddelde kwaliteit voor een zeer goede prijs. Een mooie bijkomstigheid van de werkwijze met alleen de beste 30 % van de oogst is dat eventueel ook in een minder wijnjaar kwalitatief goede wijnen kunnen worden geproduceert.

Hoogst uitzonderlijk: een monocepage chardonnay uit Cavriglia! Ook helemaal geen typische amandel-en boterachtige kenmerken van de chardonnay, maar gele appel, witte perzik en munt aangevuld met wat minerale toetsen van ananas. Vooral heerlijk fris, fruitig, levendig en speels,… een wijntje waar je vrolijk van wordt! Welk muziekje zou je hierbij geven?

Dit is vooral een perfecte partner bij allerlei salades, lichte visgerechten of gewoon als apero.