Rode wijnen:

Als volleerde Bourgondiërs drinken we al eens gaarne een glas rode wijn. Een sappig biefstukje of in aangenaam gezelschap, de minste gelegenheid is goed om een flesje rood te ontkurken. Rode wijn wordt onderverdeeld volgens type van smaak, er zijn o.a. fruitige, volle en rijpe rode wijnen. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit 2 weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. Afhankelijk van de gebruikte druivensoort krijgt de wijn een licht of donkere rode kleur mee. De kleur wordt ook bepaald door de ouderdom. Jonge wijn (fruitig) is paarsig van kleur en oudere wijn (rijp) kan een meer oranje (bruine) kleur krijgen. Rode wijnen kunnen op 2 soorten van temperatuur geserveerd worden: Fruitige en soepele rode wijnen op 14/16°C en volle, rijke wijnen op 16/18°C.

Feestwijnen

Wijnen de greef Dendermonde witte wijn

Conde Pinel (Rood)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo

De wijngaarden van de Conde Pinel wijnen bevinden zich in Alicante, in het zuiden van Spanje. Heerlijke soepele drinkwijnen voor alledag en echte allemansvrienden, die geroemd worden om hun fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Dit komt mede door het team van wijnmakers bij Conde Pinel. Deze hebben namelijk eerdere kennis vergaard bij prestigieuze wijnhuizen in Spanje, en dat proef je!

Vinificatie: Deze wijn is gemaakt van 100% Tempranillo druiven. Deze worden met de hand geplukt in het optimale stadion van rijpheid. Een deel van de wijn wordt 2-3 maanden gerijpt in Franse eikenvaten voordat ze terug in de eind blend worden gemengd.

Heeft een diepe robijnrode kleur met paarse reflecties. Heldere, medium intense aroma’s van zwarte kersen, rijpe aardbeien met hints van exotische specerijen en eucalyptus. In de mond is deze wijn medium droog, medium full body met zachte, onderhoudende tannine en een lange, elegante afdronk. 

Fruitig & Soepel

Bellamico "Nero D'Avola"

Italië

Regio: Sicilië
Druivensoorten: Nero D’Avola
Bekroningen: Best Italian Producer 2016 / 2017

Aan het einde van de 19e eeuw is Francesco Rocca begonnen met het handelen in wijn. In 1936 is zijn zoon Angelo begonnen met het daadwerkelijk produceren van wijn en bouwde een kelder in Nardo (Apulië). In de jaren ’60 werd de 1e bottellijn aangekocht en werd gestart met de distributie onder het “Rocca” label. Momenteel zwaait Ernesto (kleinzoon van Francesco) samen met zijn zonen Paolo, Marco, Luca en Matteo het scepter. Gezamenlijk delen zij de verantwoordelijkheden van de familiebusiness. Hun nieuwe hoofdkantoor is modern en functioneel met een ondergrondse kelder van 5000 m2. Hier kan men de wijnen onder ideale omstandigheden (temperatuur en vochtigheidsgraad) laten verfijnen.

Deze wijn heeft een intense en levendige rode kleur met paarse highlights. Het boeket is aantrekkelijk en fruitig met aroma’s van kersen en vanille. Brede en fluweelachtige smaak, goede structuur en aromatische persistentie met fijne tannines.

De ideale wijn voor dagelijks gebruik. Komt ook heel mooi tot zijn recht bij het serveren van rood vlees, wild en half-gekruide kaas.


Podere Don Cataldo "Primitivo"

Italië

Regio: Salento
Druivensoorten: Primitivo

Rocca Family werkt sinds 1880 in de wijnhandel, toen voorouder Francesco “Vinicola Rocca” oprichte. Traditie, passie voor het verdienen van wijnen samen met toewijding voor wijnbouw en wijnproductie zijn sterk bevestigd door de familie gedurende deze 5 generaties. Het bedrijf is in de loop van de tijd gegroeid en heeft een internationale aanpak ontwikkeld, waarbij veel aandacht is besteed aan de behoeften van de markt, maar altijd zorg en respect draagt voor het terroir en de typische kenmerken van de producten. Rocca is een dynamische en flexibele wijnmakerij en heeft eveneens de leiding over de historische wijnmakerij Dezzani in Piemonte. De Rocca-wijnen worden gewaardeerd op de meest veeleisende markten in meer dan 40 landen ter wereld.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur met reflexties van granaat. In de neus zijn er opvallende aroma’s van pruimen en zwarte kersen. De smaak heeft tonen van zoethout en zoetig zwart fruit met iets jammigs in de lang uitgestrekte finale.

Deze wijn kan bij voorkeur geserveerd worden bij steak, ossenhaas, varkensvlees, wild, gebraad en oude kazen.


Weingut Kolkmann "Zweigelt Perfektion"

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Zweigelt

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de sublieme locaties Brunnthal, Diebstein & Scheiben. De unieke bodemstructuur van löss in veel van hun wijngaarden geeft hun wijnen een opmerkelijke identiteit. De wijngaard van Diebstein is goed beschermd voor de wind wat o.a. de rode druiven tot optimale rijpheid brengt.

Gemaakt van hand geplukte Zweigelt druiven. Heeft een prachtige robijnrode kleur met delicate paarse reflecties. In de neus zijn er aroma’s aanwezig van rijp fruit bezaaid met fijne kruiden, een vleugje sinaasappelschil en nuances van tabak. De aanzet in de mond is heel rijk en sappig met aroma’s van rode bosvruchten & discrete nougat, ondersteund door frisse zuren. Het rijpe fruit en de aangename verfijnde tannines zorgen voor een fraaie finale met een indrukwekkende afdronk.

Tapas, antipasti, gegrild vlees & harde kazen.

Vol & Soepel

Pago Del Vicario "6 Meses" 

Spanje
Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Merlot, Petit Verdot, Garnacha.
Jaar: 2018

Met Pago Del Vicario 6 meses presenteren wij jullie een aantrekkelijke rode wijn van het gelijknamige Spaanse topdomein Pago Del Vicario. Deze 6 meses is voor wijnmaakster Susana Lopez Mendiondo een duidelijke uitdrukking van wat een Vino de Pago betekent en tevens het resultaat van de opgebouwde ervaring en harde werk in de wijngaard gedurende 20 jaar. Tijdens deze periode heeft de wijn een uitgebalanceerde smaak verkregen net zoals bij al hun milieuvriendelijke wijnen het geval is.

De 6 meses heeft een heldere kersenrode kleur, met reflecties van granaat. Er zijn frisse aroma’s aanwezig van rood bosfruit zoals bosbessen, aardbeien & frambozen met hints van lavendel. De sublieme rijping op Franse eiken vaten (6 maanden) zorgt voor veel expressie en beleving met een rijkelijke en fraaie finale die je bovendien uitnodigt om te blijven genieten

Een prachtige partner bij stoofschotels, allerlei bereidingen met pasta & rijst, kazen of in combinatie met tapas.


Rocca "Grande Passolo Rosso"

Italië
Regio: Salento
Druivensoorten: Negroamaro & Primitivo
Jaar: 2018

Rocca Family werkt sinds 1880 in de wijnhandel, toen voorouder Francesco “Vinicola Rocca” oprichte. Traditie, passie voor het verdienen van wijnen samen met toewijding voor wijnbouw en wijnproductie zijn sterk bevestigd door de familie gedurende deze 5 generaties. Het bedrijf is in de loop van de tijd gegroeid en heeft een internationale aanpak ontwikkeld, waarbij veel aandacht is besteed aan de behoeften van de markt, maar altijd zorg en respect draagt voor het terroir en de typische kenmerken van de producten. Rocca is een dynamische en flexibele wijnmakerij en heeft eveneens de leiding over de historische wijnmakerij Dezzani in Piemonte. De Rocca-wijnen worden gewaardeerd op de meest veeleisende markten in meer dan 40 landen ter wereld.

Deze charmante wijn heeft een intense robijnrode kleur. In de neus is er een breed boeket van rijp rood fruit, met opmerkelijke aromas van frambozen, kersen en een aangenaam, onopvallend vleugje eik. Met een geweldige body en textuur is de smaak harmonieus en omhullend dankzij de finesse van de tannines met een uitstekende afdronk die nog lang blijft nazinderen.

Deze wijn kan o.a. geserveerd worden bij hertenlende, gekruide kaas, geroosterd rood vlees & polenta.

Bekroningen: Gold International Competition Gilbert & Gaillard


Dezzani "Otto Bucce"

Italië
Regio: Veneto
Druivensoorten: Dolcetto, Barbera, Bonarda, Albarossa, Freisa, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah

Otto Bucce is een Italiaanse rode wijn uit Piëmonte, een regio die grenst aan Frankrijk & Zwitserland. Dit nieuwe pareltje is gemaakt om het 80-jarig bestaan van Dezzani Winery te vieren en om de filosofie van het combineren van traditie en innovatie te promoten. Autochtone druivenrassen zoals Dolcetto, Barbera, Freisa, Bonarda & Albarossa die symbool & garant staan voor de regio Piëmonte worden gekoppeld aan de internationale druivensoorten Merlot, Syrah & Cabernet Sauvignon. Het resultaat is een zeer uitgebalanceerde wijn waarbij elke druif zich in harmonie met de ander uitdrukt & vervolgens ook nog 12 maanden rijpt in grote Franse eiken vaten.

Een goed gestructureerde, verfijnde rode wijn. De kleur heeft een intens robijnrode kleur met schitterende reflecties van violette. De geur is rijkelijk, complex en harmonieus. Aangenaam bij de aroma’s zijn de delicate tonen van rode vruchten gevolgd door kruidige nuances van vanille. De power is héél mooi onder controle en toont hierbij zowel macht als elegantie waarbij de zachte, rijpe tanninestructuur lekker doorsmaakt.

Vooral een prachtige partner bij witte vleesgerechten, rood vlees & allerlei stoofpotjes.


Pago Del Vicario (Penta)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot.
Bekrongingen: 87 ptn Pénin

Susana Lopez Mendiondo is een aanstormend talent dat zich in deze streek heeft gevestigd. Deze wijnmaakster overziet het wijnmaken bij het moderne en innovatieve wijnhuis Pago del Vicario. Dit wijnhuis telt momenteel 130 hectare en ligt aan de voet van de bergen van Toledo.

Een verrassende blend van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Petit Verdot. Intense rode wijn, met in de neus uitbundige aroma’s van rijpe pruimen, zwarte bessen en bramen. De aanzet in de mond is heel sappig, vol en geconcentreerd. De extra maandjes houtrijping zorgen ervoor dat de tannines heel elegant blijven en geven de wijn hierbij een mooie onderbouw.

Deze wijn komt het mooist tot zijn recht bij het serveren van rood vlees allerlei wild en barbecue.


Dezzani "Albarossa"

Italië
Regio: Piëmonte
Druivensoorten: Albarossa
Jaar: 2020

Het gerenomeerde Italiaanse familiedomein Dezzani werd in 1934 opgericht door grootvader Luigi Dezzani in Cocconato D’Asti, een dorp dat historisch bekend staat om zijn speciale microklimaat, dat gunstig is voor de druiventeelt. Momenteel is de wijnmakerij in handen van de al even gepassioneerde kleinzoon, die naar zijn grootvader is vernoemd. Ruim 80 jaar later zijn de kelders van de familie aanzienlijk beter gevuld en zijn de waarden waarmee de familie wijn maakt nog altijd dezelfde als die van opa Dezzani: passie, traditie, kwaliteit & innovatie.

Heeft een mooie intens robijnrode kleur, met in de neus vooral rijkelijke aroma’s van knapperige zwarte kersen,bramen, pruimen & toetsen van kreupelhout. Z’n smaak is elegant, met verfijnde structuren van specerijen, rode bessen & zwarte vruchten. Bij deze wijn heerst er een uitstekende balans tussen frisse zuren, rijpetannines, houtlagering en het fruit.

De perfecte wijn voor bij een verfijnde BBQ, bereidingen met risotto, kalfsvlees, lam & wild.

Krachtig, Tanninerijk & Vlezig

Conte Di Campiano Sessantuno

Italië

Regio: Manduria
Druivensoorten: Primitivo

De Primitivo di Manduria is een echte DOC. En een ster van Apulische wijnen die op de markt gebracht is onder de naam Sessantuno van Conte di Campiano. De Conte di Campiano Primitivo Manduria is een krachtige wijn met geconcentreerd fruit en tannines. Een Italiaanse rode wijn die van alle gemakken voorzien is met zacht, kruidig sap zonder hierbij enige sporen van bitterheid.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur met reflexties van granaat. In de neus zijn er opvallende aroma’s van kersen, pruimen, kaneel, gevolgd door kruidige nuances van vanille. Is stevig en kruidig in de mond met een mooie structuur en een lang uitgestrekte finale.

Deze wijn kan bij voorkeur geserveerd worden bij rood vlees, tal van wildgerechten, rijkelijke pasta’s en kazen.


Dezzani "Appassimento"

Italië
Regio: Piëmonte
Druivensoorten: Barbera & Dolcetto
Jaar: 2018

2014 is het eerste wijnjaar waarin de wijnmaker uit Piëmonte een rode wijn heeft kunnen produceren met behulp van de “Appassimento” methode. De druiven die voor deze wijn gebruikt worden zijn Dolcetto & Barbera, de belangrijkste wijnstokken van de regio Monferrato. De druiven worden eind oktober en begin november geoogst, waar ze op een volledig natuurlijke manier worden verdord. De Piëmonte DOC Rosso Passito is onderworpen aan de strengste regels, die de opbrengsten per hectare en de kwaliteit van de druiven controleert. Er is ook een verlaging van het officiële rendement tot 50%, wat tot uiting komt in de buitengewoon aromatische concentratie van de wijn.

De wijn heeft een glanzende robijnrode kleur. In de neus is er een complex boeket, gevuld met intense aroma’s van rijp rood fruit en zachte kruiden. Is vol en zacht in de mond met een mooie, fluwelige structuur en een lang uitgestrekte finale.

Perfecte combinatie bij mediterrane hartige gerechten, geroosterd vlees, wild, oude kaas en pure chocolade.


Pago Del Vicario (50-50)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Cabernet Sauvignon

Susana Lopez Mendiondo is een aanstormend talent dat zich in deze streek heeft gevestigd. Deze wijnmaakster overziet het wijnmaken bij het moderne en innovatieve wijnhuis Pago del Vicario. Dit wijnhuis telt momenteel 130 hectare en ligt aan de voet van de bergen van Toledo.

De koningin van de Spaanse druiven: tempranillo aangevuld met 50% cabernet sauvignon. In het glas aroma’s van bloemen, rood fruit, kruiden en paprica. Door de minimale rijping van 12 maanden op vaten van Frans, Amerikaans en Hongaarse eiken, krijgt deze complexe wijn een tabak-aroma.

Vooral subliem als combinatie bij stoofpotjes, gegrild rood vlees en verschillende wildgerechten.


Secret Spot Wines "Lacrau Reserva"

Portugal
Regio: Douro
Druivensoorten: Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca
Jaar: 2018

Wijnmaker Rui Cunha maakt hier Douro wijnen met een zeer heldere missie voor ogen…

Het streven was vanaf het begin om kleine percelen te vinden die uitdrukking geven aan complexiteit, elegantie, harmonie en de gewenste structuur in de wijnen. Hij begon met het verkennen van kleine percelen van zeer oude wijnstokken in een aantal valleien zoals o.a. Vale de Mendiz & Vale do RioTorto. Alle druiven worden met de hand tijdens de koele uren van de ochtend geplukt. Ze worden vervolgens in geperforeerde dozen naar de wijnmakerij getransporteerd. Na zorgvuldige selectie op de sorteertafel begint de vinificatie in steen, rvs of houten, afhankelijk van de kwaliteit van het fruit.

Heeft een robijnrode kleur. Er zijn intense aroma’s aanwezig van rijp rood fruit en fijne kruiden. De smaak is rijkelijk en vol, met sappige donkerrode vruchten gevolgd door een aardse ondertoon. Met 12 maanden op nieuwe Frans en Amerikaanse vaten krijgt deze wijn extra diepgang en kracht. Deze toegankelijke Douro Reserva is heel mooi in balans en werd hiermee ook bekroond met een 8 in De Grote Hamersma.

Deze wijn is heerlijk op zichzelf en in combinatie met vleesgerechten uit de traditionele mediterrane keuken.


Podere Don Cataldo "Susumaniello"

Italië
Regio: Salento
Druivensoorten: Susumaniello

Podere Don Cataldo is één van de twee wijnhuizen van Rocca in Leverano, vlak bij Lecce. Lange tijd was dit wijnhuis er alleen voor de productie van wijn. Een paar jaar geleden is Rocca begonnen om dit wijnhuis om te bouwen tot een combinatie van wijnhuis & resort, waardoor het nu meer allure heeft gekregen dan ooit. Rocca heeft besloten om vanaf het wijnjaar 2020 een compleet nieuwe lijn op te zetten, genoemd naar de Podere, met nieuwe wijnen van superieure kwaliteit. De Susumaniello is een authentieke blauwe druif uit Puglia, die bijna volledig was verdwenen, tot in 2010 enkele wijnproducenten in Salento er opnieuw onwaarschijnlijke heerlijke wijnen van maakten. De naam van de druif is afgeleid van “Somarello”, een Italiaans synoniem voor “ezel”. Vroeger werden er ezels gebruikt om de oogst van de druiven op te halen in de grote wijngaarden.

Deze charmante, harmonieuze wijn heeft een diepe robijnrode kleur. In de neus zijn er krachtige aroma’s van rijpe rode bessen, framboos, kersen & pruimen gevolgd door pittige, peperige nuances en toetsen van chocolade. Z’n smaak is stevig, sappig en kruidig met thijm accenten en een uitstekende afdronk die nog blijft nazinderen.

Deze wijn is vooral heerlijk bij gegrild & kruidig rundsvlees, wild, verschillende bereidingen met konijn & rijpe pecorinokazen.

Top Rood

Pago Del Vicario "Bancal Del Rio"

Spanje
Regio: Bièrzo
Druivensoorten: Petit Verdot

Het wijnhuis Soto Del Vicario is gelegen in het noord westen van Spanje, rondom Bierzo & bestaat uit 35 hectare waarvan 19 hectare is aangeplant met druiven. De wijngaarden bevinden zich beschut, gelegen tussen twee uitgestrekte bossen in met voornamelijk inheemse boomsoorten. De wijnstokken zijn gemiddeld tussen de 50 en de 110 jaar oud. Er staat 7,5 hectare Mencia aangeplant voor de rode wijnen & voor de witte wijnen staat er Godello, Dona Blanca, Jerez en Malvasia aangeplant. Bierzo heeft een mild continentaal klimaat, er valt voldoende neerslag, veel zon & mooie invloeden van de oceaan.

Een fantastische, goed gestructureerde rode wijn gemaakt van 100% Petit Verdot. Bijzonder aangenaam bij de aroma’s zijn de rijpe rode bessen, kaneel, munt & hints van tabak. In de smaak is er een lichte houttoets door de 8 maand houtrijping aanwezig. De power is héél mooi onder controle en toont hierbij zowel macht als elegantie waarbij de zachte tanninestructuur lekker doorsmaakt.

Deze wijn kan geserveerd worden bij rood vlees, hartige stoofpotjes, wildgerechten & kazen.


Weingut Kolkmann "Pinot Noir Reserve" 

Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: Pinot Noir

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. De druiven voor deze wijn komen uit hun eigen wijngaarden uit de Ried Lösswand & is door zijn diepe, zeer kalkrijke ondergrond bijzonder geschikt voor Pinot Noir. De wijngaard ligt op het hoogste punt, op 208 meter boven zeeniveau. Georiënteerd op het zuiden, profiteren deze wijnstokken dan ook heel veel van zonlicht. Door deze hoge ligging kunnen de druiven na neerslag snel drogen, wat vooral belangrijk is voor de gezondheid van Pinot Noir.

Deze grootse topwijn, gemaakt van hand geplukte Pinot Noir druiven, heeft een mediumgranaatrood kleur met bruinereflecties. In de neus zijn er sensationele aroma’s aanwezig van gekonfijte rode bosbes, specerijen en pure chocolade. De aanzet in de mond is heel sappig en levendig met toetsen van rijpe blauwe pruimen, kersen & hazelnoot, . Het rijpe fruit wordt mooi ondersteund door de houtrijping (12 maanden gerijpt in 225 liter Bourgondische vatenvan Maison Louise Latoure) en de aangename verfijnde tannines, wat zorgt voor een fraaie finale met een lange indrukwekkende afdronk.

Top met tal van gerechten van eend, konijn, wildgerechten, rijpe kazen of gewoon om van te genieten.

Bekroningen: 92 punten Falstaff.


Pago Del Mare Nostrum "1500 H Coupage"

Spanje
Regio: Castilië-La Mancha
Druivensoorten: Pinot Noir, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot
Jaar: 2010

Dit pareltje, gemaakt door Pago Del Vicario is afkomstig van een wijngaard op 1500 meter hoogte in de Sierra de Gador, naast het natuurpark Sierra Nevada, een bevoorrechte en exclusieve omgeving, gelegen in de stad Fondon. Van deze wijn, limited edition worden er slechts 26.405 flessen van 75 cl geproduceerd. Er word gebotteld door zachte filtratie en zonder koude stabilisatie om de aroma’s te behouden en verbeteren.

Deze mediteraanse wijn heeft een intense donkere kersenrode kleur. In de neus zijn er verleidelijke aroma’s aanwezig van rijp rood en zwart fruit, kruiden, leder. Z’n smaak is zacht met voldoende mineraliteit en mooie afgeronde tannines bij de lange afdronk. Een absolute topper met een geweldig bewaarpotentieel!

Bij voorkeur kan men deze wijn het best serveren bij gegrild rood vlees, allerlei wild en truffelgerechten.


Soto Del Vicario "El Origen"

Spanje
Regio: Bièrzo
Druivensoorten: Mencia

Het wijnhuis Soto Del Vicario is gelegen in het noord westen van Spanje, rondom Bierzo & bestaat uit 35 hectare waarvan 19 hectare is aangeplant met druiven. De wijngaarden bevinden zich beschut, gelegen tussen twee uitgestrekte bossen in met voornamelijk inheemse boomsoorten. De wijnstokken zijn gemiddeld tussen de 50 en de 110 jaar oud. Er staat 7,5 hectare Mencia aangeplant voor de rode wijnen & voor de witte wijnen staat er Godello, Dona Blanca, Jerez en Malvasia aangeplant. Bierzo heeft een mild continentaal klimaat, er valt voldoende neerslag, veel zon & mooie invloeden van de oceaan.

De druiven voor deze heel speciale wijn komen uit de San Clemente-vallei, het oudste perceel aangeplant in 1901!! De mineraliteit van het terroir springt uit het glas… Er zijn sensationele aroma’s van rijp zwart fruit, koffie & gerookte toetsen aanwezig. De smaak is heel fraai & elegant, maar bezit ook stevige tannines vanwege de 26 maanden houtrijping op Franse eiken vaten. Een limited edition wijn van slechts 2964 flessen met een enorm bewaarpotentieel!!!

Allerlei wildgerechten, stoofschotels & rood vlees.