Rode wijn

Rode wijnen:

Als volleerde Bourgondiërs drinken we al eens gaarne een glas rode wijn. Een sappig biefstukje of in aangenaam gezelschap, de minste gelegenheid is goed om een flesje rood te ontkurken. Rode wijn wordt onderverdeeld volgens type van smaak, er zijn o.a. fruitige, volle en rijpe rode wijnen. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit 2 weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. Afhankelijk van de gebruikte druivensoort krijgt de wijn een licht of donkere rode kleur mee. De kleur wordt ook bepaald door de ouderdom. Jonge wijn (fruitig) is paarsig van kleur en oudere wijn (rijp) kan een meer oranje (bruine) kleur krijgen. Rode wijnen kunnen op 2 soorten van temperatuur geserveerd worden: Fruitige en soepele rode wijnen op 14/16°C en volle, rijke wijnen op 16/18°C.

Vol & Soepel

 

Casareggio Barbera D'Asti

Italië

Regio: Piemonte
Druivensoorten: Barbera

Dit klein familiebedrijf van 7 ha is gelegen in het hartje van het Barbera wijndistrict. De wijngaarden zijn meer dan 50 jaren oud. Agostino Terme, het dorp van de wijnmakerij Agostino Pavia, ligt in een strategische positie in de provincie Asti, tussen zachte heuvels die verdwijnen aan de horizon, in een gebied waar het leven nog steeds mensenvriendelijk is. Ontspanning, natuur, keuken, tradities en goede wijn. Hier draait het leven om gastronomie.

De wijn heeft een robijnrode kleur. In de neus zijn er verleidelijke aroma’s aanwezig van klein rood en zwart fruit, kruiden, leder. Z’n smaak is zacht en droog met een evenwichtige zuurtegraad en heeft mooie afgeronde tannines bij de lange afdronk.

Bij voorkeur kan men deze wijn het best serveren bij rood vlees, klein wild, truffelgerechten en harde kazen.

 

Luccarelli

Italië

Regio: Puglia
Druivensoorten: Negroamaro

Deze wijn wordt sinds 2008 geproduceerd op het platteland bij Sava, in het noorden van het Salentijns schiereiland (hak van de laars.) toen enkele gepassioneerde wijnbouwers hun krachten bundelden om het beste te halen uit hun oude wijnstokken en het fantastische terroir. Vandaag koppelen ze traditie aan moderne vinificatietechnieken met de bedoeling een heerlijk gamma wijnen op de markt te brengen tegen eerlijke prijzen. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. Het klimaat wordt gekarakteriseerd door hoge temperaturen en weinig regen.

Prachtig paarsrood van kleur met hierbij intense en langaanhoudende aroma’s van heerlijk zwart fruit, zondoorstoofde zwarte bessen en verse kruiden. Z’n smaak is stevig, sappig en kruidig met thijm accenten en een uitstekende afdronk die nog lang blijft nazinderen!

Een ideale begeleider bij pastagerechten met verse tomaten, verfijnde vleesgerechten, rood vlees, gevogelte en gerijpte harde kazen.

 

Pago Del Vicario (Penta)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot
Bekrongingen: 87 ptn Pénin

Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot.

Een verrassende blend van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Petit Verdot. Intense rode wijn, met in de neus uitbundige aroma’s van rijpe pruimen, zwarte bessen en bramen. De aanzet in de mond is heel sappig, vol en geconcentreerd. De extra maandjes houtrijping zorgen ervoor dat de tannines heel elegant blijven en geven de wijn hierbij een mooie onderbouw.

Deze wijn komt het mooist tot zijn recht bij het serveren van rood vlees allerlei wild en barbecue.

Krachtig, Tanninerijk & Vlezig

 

Catedral Reserva

Portugal

Regio: Dao
Druivensoorten: Tinta Roriz, Alfrocheiro, Touriga Nacional
Bekrongen: Selections Mondiales Des Vins Gold 2015 & Wine Enthusiast 90 punten

Deze prachtige rode wijn is afkomstig van wijngoed Quinta da Beira, onderdeel van Caves Velhas. De geschiedenis van dit wijngoed dateert al vanaf 1881 toen João Alves Camillo startte met zijn bedrijf in de wijnhandel. In 1921 kwamen ook een aantal familieleden bij het wijngoed. Een flinke uitbreiding volgde en hierdoor werd dit wijngoed een van de grootste in de regio. Tegenwoordig is Quinta da Beira één van de grootste spelers van de wijnmarkt in Portugal en heeft een oppervlakte van 6,64 hectare en de bodem bestaat voornamelijk uit Graniet.

Zeer donkerrode kleur met bruine reflecties. De neus is heel intens, met krachtige aroma’s van karamel, zwarte bessen, munt en vanille. Volle, maar tevens uitzonderlijke zachte smaak met veel zwart fruit, kruidigheid en subtiele smaak van geroosterd eiken dankzij de 6 maanden houtrijping. De afdronk is kruidig, rokerig en fruitig met noties van chocolade en vanille.

Serveren bij rood vlees, haardwild, stevige vleesgerechten en harde kazen.

 

Quinta De Soito

Portugal

Regio: Dão (Beira, Noorden.)
Druivensoorten: Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro en Tinto Roriz
Bekroningen: Gouden medaille Mundus Vini 2014

Quinta do Soito is gelegen tussen de bergen van Serra da Estrela en Caramulo, in het dorp Tibalde, gemeente Mangualde, district Viseu. Het is een rustiek en landelijk landschap en beschikt over ongeveer 10 hectare, waarvan ongeveer 7 hectare wijngaard en dit op bodems van leisteen en graniet. De geografische omstandigheden zijn uitstekend geschikt voor de productie van wijn: De bergen van Caramulo, Montemuro, Bucaco en Estrela beschermen de wijnstokken tegen de invloed van de wind.

Een goed gestructureerde, verfijnde rode wijn. Bijzonder aangenaam bij de aroma’s zijn de rijpe rode vruchten, cassis en zwarte bessen. In de smaak zijn er noties van zwarte peper en cacao aanwezig. De vanille maakt tenslotte het boucquet volledig. De power is echter héél mooi onder controle en toont hierbij zowel macht als elegantie waarbij de zachte, rijpe tanninestructuur lekker doorsmaakt.

Deze wijn kan geserveerd worden bij stevige vleesgerechten.

 

Bodega Del Fin Del Mundo

Argentinië

Regio: Patagonië
Druivensoorten: Malbec

De wijngaarden bevinden zich aan de rivier Neuquén, ten westen van de Andes, in het noorden van Patagonië en een goede 1000 km ten zuiden van Buenos Aires. Het klimaat is er zeer goed voor wijnbouw, met koele nachten en warme dagen. De wijngaarden worden geïrrigeerd met smeltwater van de Andes. De wijnen van Fin del Mundo scoorden heel wat medailles in internationale competities. Of dat al dan niet de verdienste is van de wereldvermaarde oenoloog Michel Roland laten we in het midden. Het belangrijkste is het resultaat in de fles en dat mag er alvast zijn!

Wat een topper van een Malbec! Heeft een mooie donkere robijnrode kleur. Er zijn heerlijke, intense aroma’s aanwezig van braambessen, pruimen, viooltjes met een lichte kruidige toets van hout en specerijen, noties van vanille, chocolade en tabak. Z’n smaak is vol, elegant en zeer fruitig met fijne, aangename zuren en zachte onderhoudende tannines. Laat deze wijn nog een jaartje of 2 verder rijpen en je zal versteld staan van zijn complexiteit!

De ideale partner om te combineren met verschillende wildgerechten o.a. hazerug, hertenfilet, ree, everzwijn, maar ook perfect mogelijk bij allerlei stoofpotjes en gegrild rood vlees.

Top Rood

 

Leva Premium Reserve

Bulgarije

Regio: Thracië Vallei
Druivensoorten: Shiraz
Bekroningen: Gouden medaille op Mundus Vini Duitsland

Leva Premium Reserve is één van de grote sterren in Bulgarije. Gelegen in de Balkan, aan de Middelandse Zee, tussen Italië en Turkije, geniet dit wijnland volop van de criteria die de gerenomeerde bodems typeren. Hun gematigd landklimaat en een mediterrane ligging (dezelfde als die van Toscanië en Rioja) zorgen voor frisheid. De blootstelling aan de zon (meer dan 200 dagen/jaar) geeft de Bulgaarse bodem haar typische karakter. (Kracht en finesse.) De wijngaarden in de beroemde Sunguriare Vallei liggen op ongeveer 200 meter boven zeeniveau en liggen op ongeveer 70 km van de zwarte kust. De combinatie van deze elementen leidt tot de productie van een kwaliteitsdruif en geeft de wijn een geconcentreerde, fruitige, frisse en elegante smaak die rijk is aan aroma’s.

Heeft een diepe, robijnrode kleur. Er zijn expressieve aroma’s van chocolade, bramen en bosbessen aanwezig. De sublieme rijping in nieuwe Franse eikenvaten (13 maanden) zorgt voor een evenwichtige, lange en sensuele afwerking. Een absolute topper met een geweldig bewaarpotentieel!

Een prachtige partner bij vederwild, klein wild, eend en lamsvlees.

 

Weingut Kolkmann Zweigelt Reserve

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Zweigelt
Bekroningen: 92 punten Falstaff

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. De wijngaard van Diebstein is goed beschermd voor de wind wat o.a. de rode druiven tot optimale rijpheid brengt.

Deze grootse topwijn, gemaakt van hand geplukte Zweigelt druiven, heeft een dieprode kleur met donkere paarse tinten. In de neus zijn er sensationele aroma’s aanwezig van rijp fruit, specerijen, rokerigheid en verfijnde noten. De aanzet in de mond is heel rijk en intens met een pittige kruidigheid. Het rijpe fruit wordt mooi ondersteund door de houtrijping (12 maanden Franse eik) en de aangename verfijnde tannines, wat zorgt voor een fraaie finale met een lange indrukwekkende afdronk.

Top m. rood vlees, wildgerechten, harde kazen en blauwe schimmelkazen

Fruitig & Soepel

 

Cardeal

Portugal

Regio: Dao
Druivensoorten: Tempranillo, Garnacha
Bekroningen: Bronzen medaille op de I.W.S.W. & (Internationale Wijn & Spirit Wedstrijd.)

Deze prachtige regio (DOC) ligt in het hart van de Beira Alta en ligt ten oosten van de Bairrada-regio. We vinden er wijngaarden vanaf 200 meter, tot een hoogte van 500 meter waarbij de bodem voornamelijk uit Graniet bestaat. Er heerst een mediterraan klimaat, met warme, droge zomers, een relatief natte herfst en een zachte, milde winter.

Heeft een mooie granaat kleur met bruine reflecties. De neus is heel intens, met krachtige aroma’s van wilde bessen en rijpe rode vruchten met geroosterde nuances. Volle, maar tevens uitzonderlijke zachte smaak met veel rood fruit, kruidigheid en subtiele smaak van geroosterd eiken dankzij de 6 maanden Franse houtrijping. De afdronk is mooi evenwichtig en fruitig met een harmonieuze afdronk.

Heel mooi om te serveren bij gegrilde visgerechten, rood vlees en zachte kazen.

 

Poggio Ai Grilli

Italië

Regio: Chianti
Druivensoorten: Sangiovese

Een heerlijke wijn uit de Toscaanse Chianti streek. Wijnhuis Tenuta San Jacopo maakt hier gecertificeerde organische / biologische wijnen. Alleen de beste druiven worden gebruikt in de vinificatie. Zo’n 70 % van de druiven wordt verkocht aan de coöperaties. Van de overige 30 % wordt wijn gemaakt van absoluut bovengemiddelde kwaliteit voor een zeer goede prijs. Een mooie bijkomstigheid van de werkwijze met alleen de beste 30 % van de oogst is dat eventueel ook in een minder wijnjaar kwalitatief goede wijnen kunnen worden geproduceert.

Een smaakvolle doordrinker gemaakt van de plaatselijke druif Sangiovese. Is heel soepel en sappig in de aanzet, die afgerond worden met de typische zuurtjes van de Sangiovese bij de afdronk.

Bij voorkeur kan men deze wijn het best serveren bij gevogelte, diverse gerechten met pasta’s en visgerechten.

 

Otto Cento

Italië

Regio: Salento
Druivensoorten: Minutolo

Het wijnhuis Cignomoro is gelegen binnen de grenzen van Primitivo DOC, in het hart van het schiereiland Salento. Het gebied waar smaken en kenmerken van de streek worden versterkt door het zeeklimaat en de grote intensiteit van het zonlicht, welke zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de druiven. De filosofie is altijd gericht op het bevorderen en het geven van een nieuw leven aan de inheemse druivensoorten. Cignomoro gebruikt uitsluitend 2 witte druivenrassen nl. de Fiano en Minutolo. De wijnen worden met de maximale zorg en met heel veel respect voor de natuur geproduceerd. Er wordt dan ook niet of nauwelijks met bestrijdingsmiddelen gewerkt.

De wijn heeft een stro-gele kleur met groene en gouden accenten. De neus is heel aromatisch met vooral aroma’s van muscaat en steenvruchten. Is heel fris en fruitig in de mond met een aangename structuur en een fijne verfrissende acciditeit in de finale!

Deze wijn kan geserveerd worden bij schaaldieren, asperges, gevogelte, risotto en zuurkoolgerechten.