Rode wijnen:

Als volleerde Bourgondiërs drinken we al eens gaarne een glas rode wijn. Een sappig biefstukje of in aangenaam gezelschap, de minste gelegenheid is goed om een flesje rood te ontkurken. Rode wijn wordt onderverdeeld volgens type van smaak, er zijn o.a. fruitige, volle en rijpe rode wijnen. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit 2 weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. Afhankelijk van de gebruikte druivensoort krijgt de wijn een licht of donkere rode kleur mee. De kleur wordt ook bepaald door de ouderdom. Jonge wijn (fruitig) is paarsig van kleur en oudere wijn (rijp) kan een meer oranje (bruine) kleur krijgen. Rode wijnen kunnen op 2 soorten van temperatuur geserveerd worden: Fruitige en soepele rode wijnen op 14/16°C en volle, rijke wijnen op 16/18°C.

Fruitig & Soepel

Weingut Kolkmann Zweigelt ‘Fruchtspiel’

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Zweigelt

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. De wijngaard van Diebstein is goed beschermd voor de wind wat o.a. de rode druiven tot optimale rijpheid brengt.

Deze wijn brengt de zomer in je glas! Frisse rode wijn met een pittig aroma van vers rood fruit en een tikje kruidigheid. De smaak zet zacht, fris en evenwichtig in. De afdronk is aangenaam en aromatisch. Een soepele rode wijn met een uitstekende doordrinkbaarheid en met een duidelijke boodschap: durf te kiezen voor elegantie.

Deze Zweigelt is een uitstekende begeleider van gerechten met groenten of wit vlees.


Poggio Ai Grilli

Italië

Regio: Chianti
Druivensoorten: Sangiovese

Een heerlijke wijn uit de Toscaanse Chianti streek. Wijnhuis Tenuta San Jacopo maakt hier gecertificeerde organische / biologische wijnen. Alleen de beste druiven worden gebruikt in de vinificatie. Zo’n 70 % van de druiven wordt verkocht aan de coöperaties. Van de overige 30 % wordt wijn gemaakt van absoluut bovengemiddelde kwaliteit voor een zeer goede prijs. Een mooie bijkomstigheid van de werkwijze met alleen de beste 30 % van de oogst is dat eventueel ook in een minder wijnjaar kwalitatief goede wijnen kunnen worden geproduceert.

Een smaakvolle doordrinker gemaakt van de plaatselijke druif Sangiovese. Is heel soepel en sappig in de aanzet, die afgerond worden met de typische zuurtjes van de Sangiovese bij de afdronk.

Bij voorkeur kan men deze wijn het best serveren bij gevogelte, diverse gerechten met pasta’s en visgerechten.


Otto Cento

Italië

Regio: Salento
Druivensoorten: Primitivo
Bekroningen: Dubbel Gold CWSA China (China Wine & Spirits Awards.)

Het wijnhuis Cignomoro is gelegen binnen de grenzen van Primitivo DOC, in het hart van het schiereiland Salento. Het gebied waar smaken en kenmerken van de streek worden versterkt door het zeeklimaat en de grote intensiteit van het zonlicht, welke zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de druiven. De filosofie is altijd gericht op het bevorderen en het geven van een nieuw leven aan de inheemse druivensoorten. Cignomoro gebruikt uitsluitend 2 rode druivenrassen nl. de Primitivo en de Negroamaro. De wijnen worden met de maximale zorg en met heel veel respect voor de natuur geproduceerd. Er wordt dan ook niet of nauwelijks met bestrijdingsmiddelen gewerkt.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur met reflexties van granaat. In de neus zijn er opvallende aroma’s van zwart fruit (zoals bramen), gevolgd door kruidige nuances van vanille. Is stevig en kruidig in de mond met een mooie structuur en een lang uitgestrekte finale.

Deze wijn kan bij voorkeur geserveerd worden bij gegrilde vleessoorten, tal van wildgerechten, ossenhaas en gerijpte kazen.

Vol & Soepel

Mutine Revolte

Frankrijk

Regio: Pays d’Oc
Druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Merlot

Blanville is een familiewijnmakerij die eind 1997 werd opgericht door Bernard en Béatrice Nivollet, (B&B). Om dit gebied te vormen, groepeerde B&B 3 sets van percelen in Saint-Pargoire en een wijnkelder ondersteund door het Chateau de Rieutort, een prachtig gebouw gebouwd in 1755 nabij Pézenas, aan de rand van de Hérault. Iets meer dan 6 jaar na zijn oprichting, werd Blanville erkend voor de kwaliteit van zijn wijnen, met een compleet assortiment, waarvan het vlaggenschip Chateau Haut-Blanville is. De wijngaarden zijn gelegen rond hoger gelegen heuvels met pijnbomen, groene eiken en cistes bloemen met een zicht op het park van de Haut-Languedoc.De ondergrond is een mix van zand, keien en silex.

De wijn is expressief en elegant en heeft vooral fruitige aroma’s van rijpe rode bessen, kersen, zwarte peper, bosaardbei, tal van zuiderse kruiden en toetsen van vanille. Z’n smaak is, peperachtig en er zijn sublieme toetsen van rood fruit aanwezig. Ook de tannines zijn hierbij heel mooi in harmonie en geven deze wijn een Mediteraans en gekruid karakter, lange afdronk.

Deze wijn kan men eventueel serveren bij bereidingen met eendenborst, grillades van gevogelte en rood vlees.


Luccarelli

Italië

Regio: Puglia
Druivensoorten: Negroamaro

Deze wijn wordt sinds 2008 geproduceerd op het platteland bij Sava, in het noorden van het Salentijns schiereiland (hak van de laars.) toen enkele gepassioneerde wijnbouwers hun krachten bundelden om het beste te halen uit hun oude wijnstokken en het fantastische terroir. Vandaag koppelen ze traditie aan moderne vinificatietechnieken met de bedoeling een heerlijk gamma wijnen op de markt te brengen tegen eerlijke prijzen. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. Het klimaat wordt gekarakteriseerd door hoge temperaturen en weinig regen.

Prachtig paarsrood van kleur met hierbij intense en langaanhoudende aroma’s van heerlijk zwart fruit, zondoorstoofde zwarte bessen en verse kruiden. Z’n smaak is stevig, sappig en kruidig met thijm accenten en een uitstekende afdronk die nog lang blijft nazinderen!

Een ideale begeleider bij pastagerechten met verse tomaten, verfijnde vleesgerechten, rood vlees, gevogelte en gerijpte harde kazen.


Pago Del Vicario (Penta)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot.
Bekrongingen: 87 ptn Pénin

Susana Lopez Mendiondo is een aanstormend talent dat zich in deze streek heeft gevestigd. Deze wijnmaakster overziet het wijnmaken bij het moderne en innovatieve wijnhuis Pago del Vicario. Dit wijnhuis telt momenteel 130 hectare en ligt aan de voet van de bergen van Toledo.

Een verrassende blend van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Petit Verdot. Intense rode wijn, met in de neus uitbundige aroma’s van rijpe pruimen, zwarte bessen en bramen. De aanzet in de mond is heel sappig, vol en geconcentreerd. De extra maandjes houtrijping zorgen ervoor dat de tannines heel elegant blijven en geven de wijn hierbij een mooie onderbouw.

Deze wijn komt het mooist tot zijn recht bij het serveren van rood vlees allerlei wild en barbecue.

Krachtig, Tanninerijk & Vlezig

Catedral Reserva

Portugal

Regio: Dao
Druivensoorten: Tinta Roriz, Alfrocheiro, Touriga Nacional
Bekrongen: Selections Mondiales Des Vins Gold 2015 & Wine Enthusiast 90 punten

Deze prachtige rode wijn is afkomstig van wijngoed Quinta da Beira, onderdeel van Caves Velhas. De geschiedenis van dit wijngoed dateert al vanaf 1881 toen João Alves Camillo startte met zijn bedrijf in de wijnhandel. In 1921 kwamen ook een aantal familieleden bij het wijngoed. Een flinke uitbreiding volgde en hierdoor werd dit wijngoed een van de grootste in de regio. Tegenwoordig is Quinta da Beira één van de grootste spelers van de wijnmarkt in Portugal en heeft een oppervlakte van 6,64 hectare en de bodem bestaat voornamelijk uit Graniet.

Zeer donkerrode kleur met bruine reflecties. De neus is heel intens, met krachtige aroma’s van karamel, zwarte bessen, munt en vanille. Volle, maar tevens uitzonderlijke zachte smaak met veel zwart fruit, kruidigheid en subtiele smaak van geroosterd eiken dankzij de 6 maanden houtrijping. De afdronk is kruidig, rokerig en fruitig met noties van chocolade en vanille.

Serveren bij rood vlees, haardwild, stevige vleesgerechten en harde kazen.


Pago Del Vicario 50-50

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Cabernet Sauvignon

Susana Lopez Mendiondo is een aanstormend talent dat zich in deze streek heeft gevestigd. Deze wijnmaakster overziet het wijnmaken bij het moderne en innovatieve wijnhuis Pago del Vicario. Dit wijnhuis telt momenteel 130 hectare en ligt aan de voet van de bergen van Toledo.

De koningin van de Spaanse druiven: tempranillo aangevuld met 50% cabernet sauvignon. In het glas aroma’s van bloemen, rood fruit, kruiden en paprica. Door de minimale rijping van 12 maanden op vaten van Frans, Amerikaans en Russisch eiken, krijgt deze complexe wijn een tabak-aroma.

Vooral subliem als combinatie bij stoofpotjes, gegrild rood vlees en verschillende wildgerechten.


Soito Tinto

Portugal

Regio: Dão (Beira, Noorden)
Druivensoorten: Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro en Tinto Roriz
Bekroningen: Gouden medaille Mundus Vini 2014

Quinta do Soito is gelegen tussen de bergen van Serra da Estrela en Caramulo, in het dorp Tibalde, gemeente Mangualde, district Viseu. Het is een rustiek en landelijk landschap en beschikt over ongeveer 10 hectare, waarvan ongeveer 7 hectare wijngaard en dit op bodems van leisteen en graniet. De geografische omstandigheden zijn uitstekend geschikt voor de productie van wijn: De bergen van Caramulo, Montemuro, Bucaco en Estrela beschermen de wijnstokken tegen de invloed van de wind.

Een goed gestructureerde, verfijnde rode wijn. Bijzonder aangenaam bij de  aroma’s zijn de rijpe rode vruchten, cassis en zwarte bessen. In de smaak zijn er noties van zwarte peper en cacao aanwezig. De vanille maakt tenslotte het boucquet volledig. De power is echter héél mooi onder controle en toont hierbij zowel macht als elegantie waarbij de zachte, rijpe tanninestructuur lekker doorsmaakt.

Deze wijn kan geserveerd worden bij stevige vleesgerechten.

Top Rood

Weingut Kolkmann Reserve Diebstein

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Zweigelt
Bekroningen: 92 punten Falstaff

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. De wijngaard van Diebstein is goed beschermd voor de wind wat o.a. de rode druiven tot optimale rijpheid brengt. 

Deze grootse topwijn, gemaakt van hand geplukte Zweigelt druiven, heeft een dieprode kleur met donkere paarse tinten. In de neus zijn er sensationele aroma’s aanwezig van rijp fruit, specerijen, rokerigheid en verfijnde noten. De aanzet in de mond is heel rijk en intens met een pittige kruidigheid. Het rijpe fruit wordt mooi ondersteund door de houtrijping (12 maanden Franse eik) en de aangename verfijnde tannines, wat zorgt voor een fraaie finale met een lange indrukwekkende afdronk.

Top m. rood vlees, wildgerechten, harde kazen en blauwe schimmelkazen.


Orma Del Diavolo (Super Tuscane)

Italië

Regio: Chianti
Druivensoorten: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot

Tenuta San Jacopo is een wijnbedrijf van 38 hectare in de wijnstreek Chianti, gerund door de familie Cataneo. De 3 broers van Milaan, Vanni, Carlo en Marco Cattaneo kochten dit landgoed in 2002. Hun doel is om ‘grote wijnen’, elegant en verfijnd te produceren en dit telkens met het nodige respect voor de bijzondere terroir in de wijngaarden. Zij produceren in eigen beheer slechts 22.000 flessen per jaar. De wijnen kenmerken zich door een enorme intensiteit en complexiteit. Kortom, wijnen van grote klasse te vergelijken met de allerbeste Chianti Classico’s en Super Toscanen, maar met een héél vriendelijke prijs.

Deze karaktervolle wijn is robijnrood van kleur. Er zijn intense aroma’s aanwezig van rijpe zwarte kersen, rode bloemen en zoete oosterse specereijen. De sublieme toetsen van balsamico en zoethout zorgen voor elegante, zachte tannines met een rijkelijke fraaie finale.

Deze wijn komt het best tot zijn recht, bij het serveren van wildgerechten.


1500 H Coupage

Spanje

Regio: Castilië-La Mancha
Druivensoorten: Pinot Noir, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot

Dit pareltje, gemaakt door Pago Del Vicario is afkomstig van een wijngaard op 1500 meter hoogte in de Sierra de Gador, naast het natuurpark Sierra Nevada, een bevoorrechte en exclusieve omgeving, gelegen in de stad Fondon. Van deze wijn, limited edition worden er slechts 26.405 flessen van 75 cl geproduceerd. Er word gebotteld door zachte filtratie en zonder koude stabilisatie om de aroma’s te behouden en verbeteren.

Deze mediteraanse wijn heeft een intense donkere kersenrode kleur. In de neus zijn er verleidelijke aroma’s aanwezig van rijp rood en zwart fruit, kruiden, leder. Z’n smaak is zacht met voldoende mineraliteit en mooie afgeronde tannines bij de lange afdronk. Een absolute topper met een geweldig bewaarpotentieel!

Bij voorkeur kan men deze wijn het best serveren bij gegrild rood vlees, allerlei wild en truffelgerechten.