Rode wijnen:

Als volleerde Bourgondiërs drinken we al eens gaarne een glas rode wijn. Een sappig biefstukje of in aangenaam gezelschap, de minste gelegenheid is goed om een flesje rood te ontkurken. Rode wijn wordt onderverdeeld volgens type van smaak, er zijn o.a. fruitige, volle en rijpe rode wijnen. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn ontstaat wanneer de druiven geperst worden en met de schillen liggen te gisten. In de meeste gevallen duurt dit 2 weken. Niet het sap bepaalt de kleur van rode wijn. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. Afhankelijk van de gebruikte druivensoort krijgt de wijn een licht of donkere rode kleur mee. De kleur wordt ook bepaald door de ouderdom. Jonge wijn (fruitig) is paarsig van kleur en oudere wijn (rijp) kan een meer oranje (bruine) kleur krijgen. Rode wijnen kunnen op 2 soorten van temperatuur geserveerd worden: Fruitige en soepele rode wijnen op 14/16°C en volle, rijke wijnen op 16/18°C.

Fruitig & Soepel

Bellamico

Italië

Regio: Sicilië
Druivensoorten: Nero D’Avola
Bekroningen: Best Italian Producer 2016 / 2017

Aan het einde van de 19e eeuw is Francesco Rocca begonnen met het handelen in wijn. In 1936 is zijn zoon Angelo begonnen met het daadwerkelijk produceren van wijn en bouwde een kelder in Nardo (Apulië). In de jaren ’60 werd de 1e bottellijn aangekocht en werd gestart met de distributie onder het “Rocca” label. Momenteel zwaait Ernesto (kleinzoon van Francesco) samen met zijn zonen Paolo, Marco, Luca en Matteo het scepter. Gezamenlijk delen zij de verantwoordelijkheden van de familiebusiness. Hun nieuwe hoofdkantoor is modern en functioneel met een ondergrondse kelder van 5000 m2. Hier kan men de wijnen onder ideale omstandigheden (temperatuur en vochtigheidsgraad) laten verfijnen.

Deze wijn heeft een intense en levendige rode kleur met paarse highlights. Het boeket is aantrekkelijk en fruitig met aroma’s van kersen en vanille. Brede en fluweelachtige smaak, goede structuur en aromatische persistentie met fijne tannines.

De ideale wijn voor dagelijks gebruik. Komt ook heel mooi tot zijn recht bij het serveren van rood vlees, wild en half-gekruide kaas.


Weingut Kolkmann Zweigelt Fruchtspiel

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Zweigelt

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. De wijngaard van Diebstein is goed beschermd voor de wind wat o.a. de rode druiven tot optimale rijpheid brengt.

Deze wijn brengt de zomer in je glas! Frisse rode wijn met een pittig aroma van vers rood fruit en een tikje kruidigheid. De smaak zet zacht, fris en evenwichtig in. De afdronk is aangenaam en aromatisch. Een soepele rode wijn met een uitstekende doordrinkbaarheid en met een duidelijke boodschap: durf te kiezen voor elegantie!

Deze Zweigelt is een uitstekende begeleider van gerechten met groenten of wit vlees.


Podere Don Cataldo

Italië

Regio: Salento
Druivensoorten: Primitivo

Rocca Family werkt sinds 1880 in de wijnhandel, toen voorouder Francesco “Vinicola Rocca” oprichte. Traditie, passie voor het verdienen van wijnen samen met toewijding voor wijnbouw en wijnproductie zijn sterk bevestigd door de familie gedurende deze 5 generaties. Het bedrijf is in de loop van de tijd gegroeid en heeft een internationale aanpak ontwikkeld, waarbij veel aandacht is besteed aan de behoeften van de markt, maar altijd zorg en respect draagt voor het terroir en de typische kenmerken van de producten. Rocca is een dynamische en flexibele wijnmakerij en heeft eveneens de leiding over de historische wijnmakerij Dezzani in Piemonte. De Rocca-wijnen worden gewaardeerd op de meest veeleisende markten in meer dan 40 landen ter wereld.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur met reflexties van granaat. In de neus zijn er opvallende aroma’s van pruimen en zwarte kersen. De smaak heeft tonen van zoethout en zoetig zwart fruit met iets jammigs in de lang uitgestrekte finale.

Deze wijn kan bij voorkeur geserveerd worden bij steak, ossenhaas, varkensvlees, wild, gebraad en oude kazen.

Vol & Soepel

Medusa tinto

Portugal

Regio: Bairrada
Druivensoorten: Baga, Touriga Nacional

Cave Central Da Bairrada bevindt zich in Anadia, in het hart van de Bairrada. Dit bedrijf werd in 1924 opgericht door José Ferreira Tavares, met de bedrijfsnaam José Ferreira Tavares Lda met als handelsnaam Cave Central da Bairrada. Na verschillende eigenaars, werd dit bedrijf in 1977 overgenomen door Américo Matos en zijn familieleden, die tot op heden nog steeds de huidige eigenaars zijn. De hoofdactiviteit van de productie was in de eerste plaats het maken van mousserende wijnen, likeuren, siropen en brandewijnen. Onlangs zijn ze met de opstart begonnen met het bottelen van een gloednieuw assortiment aan stille wijnen, en dit onder het label “Medusa”. (Gorgonen in de Griekse mythologie.) Met deze nieuwe selectie willen zij ook nu alvast opnieuw schitteren. Van fris-fruitig, aromatisch en elegantie tot vol, krachtig & rijkelijke stijlen. Allen toppers waar we nu al rijkhalzend naar uitkijken welke score deze wijnen zullen behalen op de internationale wijnbeurzen.

Een goed gestructureerde, verfijnde rode wijn van twee karakteristieke druiven (een van Bairrada en een andere uit de Dão) waar de rustieke baga wordt aangevuld door de elegantie van de Touriga Nacional. Bijzonder aangenaam bij de aroma’s is het intens rijp rood fruit met geroosterde toetsen. De aanzet is harmonieus en fruitig en toont hierbij zowel macht als elegantie waarbij de zachte, fijne tanninestructuur lekker doorsmaakt.

Ideaal bij eendenborst, gegrilde kip, rood vlees, stoofpotje en romige kazen.


Grande Passolo

Italië

Regio: Salento
Druivensoorten: Negroamaro & Primitivo

Rocca Family werkt sinds 1880 in de wijnhandel, toen voorouder Francesco “Vinicola Rocca” oprichte. Traditie, passie voor het verdienen van wijnen samen met toewijding voor wijnbouw en wijnproductie zijn sterk bevestigd door de familie gedurende deze 5 generaties. Het bedrijf is in de loop van de tijd gegroeid en heeft een internationale aanpak ontwikkeld, waarbij veel aandacht is besteed aan de behoeften van de markt, maar altijd zorg en respect draagt voor het terroir en de typische kenmerken van de producten. Rocca is een dynamische en flexibele wijnmakerij en heeft eveneens de leiding over de historische wijnmakerij Dezzani in Piemonte. De Rocca-wijnen worden gewaardeerd op de meest veeleisende markten in meer dan 40 landen ter wereld.

Deze charmante wijn heeft een intense robijnrode kleur. In de neus is er een breed boeket van rijp rood fruit, met opmerkelijke aromas van frambozen, kersen en een aangenaam, onopvallend vleugje eik. Met een geweldige body en textuur is de smaak harmonieus en omhullend dankzij de finesse van de tannines met een uitstekende afdronk die nog lang blijft nazinderen.

Deze wijn kan o.a. geserveerd worden bij hertenlende, gekruide kaas, geroosterd rood vlees & polenta.***Bekroningen: Gold International Competition Gilbert & Gaillard


Pago Del Vicario (Penta)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot.
Bekrongingen: 87 ptn Pénin

Susana Lopez Mendiondo is een aanstormend talent dat zich in deze streek heeft gevestigd. Deze wijnmaakster overziet het wijnmaken bij het moderne en innovatieve wijnhuis Pago del Vicario. Dit wijnhuis telt momenteel 130 hectare en ligt aan de voet van de bergen van Toledo.

Een verrassende blend van Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Petit Verdot. Intense rode wijn, met in de neus uitbundige aroma’s van rijpe pruimen, zwarte bessen en bramen. De aanzet in de mond is heel sappig, vol en geconcentreerd. De extra maandjes houtrijping zorgen ervoor dat de tannines heel elegant blijven en geven de wijn hierbij een mooie onderbouw.

Deze wijn komt het mooist tot zijn recht bij het serveren van rood vlees allerlei wild en barbecue.

Krachtig, Tanninerijk & Vlezig

Conte Di Campiano Sessantuno

Italië

Regio: Manduria
Druivensoorten: Primitivo

De Primitivo di Manduria is een echte DOC. En een ster van Apulische wijnen die op de markt gebracht is onder de naam Sessantuno van Conte di Campiano. De Conte di Campiano Primitivo Manduria is een krachtige wijn met geconcentreerd fruit en tannines. Een Italiaanse rode wijn die van alle gemakken voorzien is met zacht, kruidig sap zonder hierbij enige sporen van bitterheid.

De wijn heeft een intense robijnrode kleur met reflexties van granaat. In de neus zijn er opvallende aroma’s van kersen, pruimen, kaneel, gevolgd door kruidige nuances van vanille. Is stevig en kruidig in de mond met een mooie structuur en een lang uitgestrekte finale.

Deze wijn kan bij voorkeur geserveerd worden bij rood vlees, tal van wildgerechten, rijkelijke pasta’s en kazen.


Rosso  Passito

Italië

Regio: Piëmonte
Druivensoorten: Barbera & Dolcetto

2014 is het eerste wijnjaar waarin de wijnmaker uit Piëmonte een rode wijn heeft kunnen produceren met behulp van de “Appassimento” methode. De druiven die voor deze wijn gebruikt worden zijn Dolcetto & Barbera, de belangrijkste wijnstokken van de regio Monferrato. De druiven worden eind oktober en begin november geoogst, waar ze op een volledig natuurlijke manier worden verdord. De Piëmonte DOC Rosso Passito is onderworpen aan de strengste regels, die de opbrengsten per hectare en de kwaliteit van de druiven controleert. Er is ook een verlaging van het officiële rendement tot 50%, wat tot uiting komt in de buitengewoon aromatische concentratie van de wijn.

De wijn heeft een glanzende robijnrode kleur. In de neus is er een complex boeket, gevuld met intense aroma’s van rijp rood fruit en zachte kruiden. Is vol en zacht in de mond met een mooie, fluwelige structuur en een lang uitgestrekte finale.

Perfecte combinatie bij mediterrane hartige gerechten, geroosterd vlees, wild, oude kaas en pure chocolade.


Pago Del Vicario (50-50)

Spanje

Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo, Cabernet Sauvignon

Susana Lopez Mendiondo is een aanstormend talent dat zich in deze streek heeft gevestigd. Deze wijnmaakster overziet het wijnmaken bij het moderne en innovatieve wijnhuis Pago del Vicario. Dit wijnhuis telt momenteel 130 hectare en ligt aan de voet van de bergen van Toledo.

De koningin van de Spaanse druiven: tempranillo aangevuld met 50% cabernet sauvignon. In het glas aroma’s van bloemen, rood fruit, kruiden en paprica. Door de minimale rijping van 12 maanden op vaten van Frans, Amerikaans en Hongaarse eiken, krijgt deze complexe wijn een tabak-aroma.

Vooral subliem als combinatie bij stoofpotjes, gegrild rood vlees en verschillende wildgerechten.

Top Rood

Weingut Kolkmann Zweigelt Reserve

Oostenrijk

Regio: Wagram
Druivensoorten: Zweigelt
Bekroningen: 92 punten Falstaff

Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. De wijngaard van Diebstein is goed beschermd voor de wind wat o.a. de rode druiven tot optimale rijpheid brengt.

Deze grootse topwijn, gemaakt van hand geplukte Zweigelt druiven, heeft een dieprode kleur met donkere paarse tinten. In de neus zijn er sensationele aroma’s aanwezig van rijp fruit, specerijen, rokerigheid en verfijnde noten. De aanzet in de mond is heel rijk en intens met een pittige kruidigheid. Het rijpe fruit wordt mooi ondersteund door de houtrijping (12 maanden Franse eik) en de aangename verfijnde tannines, wat zorgt voor een fraaie finale met een lange indrukwekkende afdronk.

Top m. rood vlees, wildgerechten, harde kazen en blauwe schimmelkazen.


Medusa Reserva Tinto

Portugal

Regio: Bairrada
Druivensoorten: Baga, Touriga Nacional

Cave Central Da Bairrada bevindt zich in Anadia, in het hart van de Bairrada. Dit bedrijf werd in 1924 opgericht door José Ferreira Tavares, met de bedrijfsnaam José Ferreira Tavares Lda met als handelsnaam Cave Central da Bairrada. Na verschillende eigenaars, werd dit bedrijf in 1977 overgenomen door Américo Matos en zijn familieleden, die tot op heden nog steeds de huidige eigenaars zijn. De hoofdactiviteit van de productie was in de eerste plaats het maken van mousserende wijnen, likeuren, siropen en brandewijnen. Onlangs zijn ze met de opstart begonnen met het bottelen van een gloednieuw assortiment aan stille wijnen, en dit onder het label “Medusa”. (Gorgonen in de Griekse mythologie.) Met deze nieuwe selectie willen zij ook nu alvast opnieuw schitteren. Van fris-fruitig, aromatisch en elegantie tot vol, krachtig & rijkelijke stijlen. Allen toppers waar we nu al rijkhalzend naar uitkijken welke score deze wijnen zullen behalen op de internationale wijnbeurzen.

Deze karaktervolle wijn heeft een diepe robijnrode kleur. Er zijn expressieve en complexe aromas aanwezig van rode vruchtengelei, bramen en lichte bloemige tonen. De sublieme rijping in nieuwe Franse eikenvaten (13 maanden) zorgt voor zowel stevigheid als elegantie met aanhoudende tannines die eindigt in een sensuele afwerking.

Een prachtige partner bij vederwild, klein wild, eend en lamsvlees.


1500 H Coupage

Spanje

Regio: Castilië-La Mancha
Druivensoorten: Pinot Noir, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot

Dit pareltje, gemaakt door Pago Del Vicario is afkomstig van een wijngaard op 1500 meter hoogte in de Sierra de Gador, naast het natuurpark Sierra Nevada, een bevoorrechte en exclusieve omgeving, gelegen in de stad Fondon. Van deze wijn, limited edition worden er slechts 26.405 flessen van 75 cl geproduceerd. Er word gebotteld door zachte filtratie en zonder koude stabilisatie om de aroma’s te behouden en verbeteren.

Deze mediteraanse wijn heeft een intense donkere kersenrode kleur. In de neus zijn er verleidelijke aroma’s aanwezig van rijp rood en zwart fruit, kruiden, leder. Z’n smaak is zacht met voldoende mineraliteit en mooie afgeronde tannines bij de lange afdronk. Een absolute topper met een geweldig bewaarpotentieel!

Bij voorkeur kan men deze wijn het best serveren bij gegrild rood vlees, allerlei wild en truffelgerechten.


Medusa Grande Reserva

Portugal

Regio: Bairrada
Druivensoorten: 90% Baga, 10% Touriga Nacional

Cave Central Da Bairrada bevindt zich in Anadia, in het hart van de Bairrada. Dit bedrijf werd in 1924 opgericht door José Ferreira Tavares, met de bedrijfsnaam José Ferreira Tavares Lda met als handelsnaam Cave Central da Bairrada. Na verschillende eigenaars, werd dit bedrijf in 1977 overgenomen door Américo Matos en zijn familieleden, die tot op heden nog steeds de huidige eigenaars zijn. De hoofdactiviteit van de productie was in de eerste plaats het maken van mousserende wijnen, likeuren, siropen en brandewijnen. Onlangs zijn ze met de opstart begonnen met het bottelen van een gloednieuw assortiment aan stille wijnen, en dit onder het label “Medusa”. (Gorgonen in de Griekse mythologie.) Met deze nieuwe selectie willen zij ook nu alvast opnieuw schitteren. Van fris-fruitig en elegantie tot krachtig & rijkelijke stijlen. Allen toppers die alvast een hoge score zullen behalen op internationale wijnbeurzen.

Deze grootse topwijn, gemaakt van hand geplukte druiven, heeft een mooie granaatkleur met donkere paarse tinten. In de neus zijn er intense aromas aanwezig van rode vruchtengelei, rijp zwart fruit en bittere chocolade. De sublieme rijping gedurende 12 maanden in Franse eikenvaten zorgt voor zowel stevigheid als elegantie en eindigt in een fraaie, rijkelijke, indrukwekkende afdronk. Een echte bewaringswijn!

Een prachtige partner bij gegrilde en geroosterde vleesgerechten, vederwild & lamsvlees.