Zo kies jij de perfecte eettafel!

Zo kies jij de perfecte eettafel!

De eettafel is misschien wel één van de belangrijkste meubelstukken in huis. Aan de eettafel vind je rust aan het einde van de dag tijdens een fijne maaltijd met jezelf, of kan je juist eindelijk bijkletsen met het gezin, vrienden of familie. Een fijne eettafel is dus van cruciaal belang voor je wooncomfort en het vinden van de juiste eettafel kan nogal een uitdaging zijn. Er is ontzettend veel keuze in eettafels. Dat maakt het enerzijds moeilijk, want dan moet je kiezen, anderzijds is er wel voor ieder wat wils. Bij Unit 14 verkopen ze bijvoorbeeld prachtige eettafels. We helpen je in dit artikel op weg naar de keuze voor jouw perfecte eettafel.

Vorm

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een nieuwe eettafel is de welke vorm je wenst dat jouw tafel heeft. De meeste mensen kiezen lekker praktisch voor een rechthoekige, vierkante of ronde tafel. Vind je dat maar wat saai? Kijk eens naar een ovale, een bootvormige, tonvormige of kiezelvormige eettafel. Dit kan een ontzettend stijlvolle touch geven aan jouw eetkamer. Houd er wel rekening mee dat alle tafels zonder rechte hoeken alleen in het midden van een ruimte geplaatst kunnen worden.

Maat

Vervolgens is het zaak om te kijken hoeveel ruimte jouw tafel ongeveer in beslag moet gaan nemen. Dit is ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare ruimte in de eetkamer. Als je een looppad naast de tafel wilt behouden, moet er minimaal 70 centimeter zitten tussen het tafelblad en de muur. Bedenk hoeveel mensen aan tafel moeten kunnen zitten. Er moet ongeveer 70 cm overblijven tussen twee personen. Kan je maar geen tafel vinden die past bij de maten die je in je hoofd hebt? Tegenwoordig zijn er ook een hoop fabrikanten die je nieuwe tafel precies op maat kunnen maken.

Materiaal

Het materiaal van je tafelblad is erg sfeerbepalend en heeft bovendien grote invloed op het gebruiksgemak. Eikenhout is het populairste materiaal voor het tafelblad. Eikenhout oogt mooi warm, maar is vaak gelakt, geolied of gewaxt en dit moet je wel goed onderhouden. PVC, HPL en melamine zijn onderhoudsvrije en duurzame materialen voor een gezinsvriendelijke tafel. Keramiek is ook een populair materiaal voor het tafelblad. In principe vrij stevig en duurzaam, het nadeel aan keramiek is dat je wel speciale schoonmaakmiddelen nodig hebt. Gewone allesreiniger kan het materiaal kapot bijten waardoor lelijke vlekken ontstaan. Met deze tips vind jij een eettafel die bij je past!