Sta je op het punt om een kantoorrenovatie te starten? Spannend! Een renovatieproject vraagt best wat planning, organisatie en voorbereiding. Gelukkig wordt het met de juiste aanpak vast en zeker een succes! In deze blog overlopen we wat er allemaal bij komt kijken, zodat je met een gerust hart aan de slag kan.
First things first: een renovatie begint altijd met een goed plan. Wat wil je precies veranderen aan het kantoor? Maak een lijstje van de verschillende werken die moeten gebeuren en bepaal daarna een volgorde op basis van prioriteiten. Stel jezelf ook alvast de volgende vragen:
Een gedetailleerd plan zal je helpen om het overzicht te bewaren en verrassingen te vermijden. Vergeet niet om wat extra ruimte in je budget te voorzien voor onverwachte kosten. Want eerlijk is eerlijk, bij een renovatie loopt er bijna altijd wel iets niet zoals gepland.
Niet alle renovatiewerken kunnen zomaar uitgevoerd worden. Voor grotere verbouwingen, zoals een aanbouw of structurele aanpassingen, heb je vaak een bouwvergunning nodig. Neem in dat geval contact op met de gemeente om te controleren welke regels van toepassing zijn. Het zou jammer zijn om halverwege je project stil te vallen omdat je geen toestemming hebt.
Renoveren brengt heel wat afval met zich mee. Denk aan oude vloeren, gipsplaten en ander bouwafval. Een goede oplossing daarvoor is een big bag. Hiermee kan je al het afval netjes verzamelen en laten afvoeren. Het is handig, milieuvriendelijk en bespaart je heel wat tijd en moeite. Zorg ervoor dat je de big bag op een toegankelijke plaats zet, zodat de ophaling ervan vlot kan verlopen. Daarnaast kan je natuurlijk ook een container huren, die is nog groter en dus past er nog meer volume in.
De keuze van materialen speelt een grote rol in het eindresultaat van je renovatie. Ga liefst voor kwaliteitsvolle opties, maar zorg er natuurlijk ook voor dat je keuzes passen bij de uitstraling van het kantoor. Let ook op: materialen worden vaak geleverd in grote hoeveelheden, en dit brengt ook verpakkingsmateriaal met zich mee. Zorg ervoor dat je dit correct sorteert en recycleert. Zo draag je meteen je steentje bij aan het milieu. Gebruik indien nodig stevige verpakkingstape om materialen veilig op te slaan of te beschermen tegen stof en schade.
Met het plan in de hand, de vergunningen op zak en de materialen besteld, is het tijd om effectief aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat je alle gereedschappen klaar hebt liggen en dat de werkruimte proper en veilig is. Voorzie ook bescherming voor de vloeren en meubels om schade te voorkomen.
Een veelgemaakte fout bij renovaties is te veel tegelijk willen doen. Dit zorgt echter al snel voor chaos en verhoogt bovendien ook de kans op foutjes. Werk liever stap voor stap en rond een taak volledig af voordat je aan de volgende begint. Zo hou je de controle en kan je gemakkelijker inspelen op eventuele problemen.