Wat doe ik als bouwbedrijf met afval?

Wat doe ik als bouwbedrijf met afval?

Wanneer je een bouwbedrijf hebt, kom je met veel meer afval in aanraking dan alleen puin. In dit artikel zetten we uiteen met wat voor soort afval je te maken kunt krijgen als aannemer of bouwbedrijf, hoe daarmee om moet gaan en hoe je het afval op een efficiënte manier kwijt kunt. Dat scheelt weer een hoop tijd!

Help! Ik heb veel papier en karton

Op een bouwplaats kom je niet alleen afval tegen door het bouwen of slopen zelf; papier en kartonafval is onvermijdelijk. Met name wanneer er een directiekeet op de bouwplaats staat, krijg je te maken met papieren administratie en facturen van bestellingen. De bestellingen worden door leveranciers in kartonnen dozen geleverd die je zelf kwijt moet. Daarom doe je er goed om een karton container te huren en te gebruiken op de bouwplaats. Wanneer je een karton container op de bouwplaats hebt staan, kun je gemakkelijk allerlei soorten papier en karton kwijt. Het grote voordeel van zo’n container huren, is dat het afvalbedrijf de container op komt halen als deze vol zit. Het papier en kartonafval wordt vervolgens gerecycled en zo draag je bij aan een beter milieu.

Heb je papier of karton dat vettig is of doordrenkt is met olie? Dan mag je dit papier niet in de container doen. Dat komt, omdat vettig papier en karton niet gerecycled kan worden en papier waar olie op zit valt onder gevaarlijk en chemisch afval. Let er verder op dat je producten die lijken op karton er niet mee verward, zoals board en vilt.

Al het puin op één plek

Uiteraard heb je op een bouwplaats te maken met afval zoals puin. Het is dan voordelig om een container voor puin of een bouw container te huren, zodat je al het afval op één plek kwijt kunt. Het voordeel van huren is dat je geen opslagplaats nodig hebt voor containers die je gekocht hebt. Dat scheelt je als ondernemer aardig in de kosten! Het afvalbedrijf zorgt ervoor dat al het bouwafval en puin op de juiste manier wordt verwerkt; als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de inzameling van afval en daarom is handig om samen te werken met een afvalbedrijf die de zorgen voor jou uit handen neemt. Dat geeft je meer tijd om je bezig te houden met jouw bouwbedrijf. Op de bouwplaats is de bouw- of sloop container de beste keus, omdat hier heel veel soorten afvalstromen in mag. Heb je een kleine klus, zoals een verbouwing bij mensen thuis? Dan is een puincontainer in veel gevallen voldoende.

Afval van medewerkers

Op elke bouwplaats lopen er medewerkers rond die tijdens het werken en het schaften afval produceren. Daarom doe je er goed aan om specifieke containers te huren, zodat dit afval goed gescheiden kan worden. Voor etensresten - zowel gekookt als ongekookt - kun je het beste een swill container huren. Etensresten mogen ook in een GFT-container, maar dit wordt afgeraden. De reden hiervoor is, dat etensresten gaan rotten en schimmelen, wat ervoor kan zorgen dat overig afval dat in de GFT-container zit niet meer recycleerbaar is.