Het veilig gebruiken van gehuurde machines op de bouwplaats

Het veilig gebruiken van gehuurde machines op de bouwplaats

Het huren van machines wordt steeds vaker gedaan door bouwbedrijven en dat is niet zonder reden. Huren levert namelijk de nodige voordelen op. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid en gemak, maar ook financieel. Overweeg jij ook om te gaan huren of doe je dit al? Zorg dan voor veilig gebruik van de gehuurde machines op de bouwplaats. In dit artikel geven we je vijf tips om dat te doen.

Training voor bouwvakkers

De eerste manier om veilig gebruik te stimuleren, is door ervoor te zorgen dat alle bouwvakkers goed getraind zijn. Hoewel iedereen de tijd verdient om te leren, kun je dat beter met eigen machines doen. Bij gehuurde machines is een veilig en zorgvuldig gebruik namelijk extra belangrijk. Zorg er dus voor dat de bouwvakkers bekend zijn met de specifieke bedieningsinstructies en veiligheidsvoorschriften van de gehuurde machines alvorens ze ermee gaan werken. Overweeg je om een machine te huren? Een graafmachine, verreikers of hakselaar huren doe je zeer eenvoudig.

Inspectie, ook bij gehuurde machines

Net zoals bij je eigen machines is het ook bij gehuurde machines van belang om ze voor gebruik goed te inspecteren. Is er schade te zien? Of is er een defect? Meld het dan direct aan het verhuurbedrijf. Is er sprake van ernstige gebreken? Gebruik de machine dan niet voordat die gerepareerd is.

Bescherming is ontzettend belangrijk

Hoe goed werknemers ook getraind zijn of hoe goed de machines ook zijn geïnspecteerd, zorg altijd voor voldoende beschermingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn helmen, veiligheidsbrillen, speciale schoenen en gehoorbescherming. Op die manier voorkom je ernstig letsel bij ongelukken.

Maak gebruik van waarschuwingsborden

Je kunt de veiligheid verder verbeteren door gebruik te maken van waarschuwingsborden. Dit herinnert bouwvakkers eraan dat ze op bepaalde plekken extra voorzichtig moeten zijn. Denk aan kuilen of instabiele constructies.

Zorg voor duidelijke communicatie

Zorg er tot slot voor dat er altijd duidelijke communicatie tussen werknemers kan plaatsvinden. Op die manier kunnen ze elkaar beter waarschuwen en helpen. Dit bevordert niet alleen de veiligheid op de bouwplaats, maar ook de effectiviteit van de werkzaamheden. Zit je bouwproject erop en is het tijd om op te ruimen? Huur dan een aanhangwagen voor de afvoer van het bouwafval. Raadpleeg voor meer informatie over aanhangwagen huren de website van Boels.

Welke machine je ook huurt, het is altijd belangrijk om te zorgen voor een veilig gebruik ervan. Dat kun je op meerdere manieren doen. Zo helpt het om alle bouwvakkers goed te trainen, de machines voor gebruik goed te inspecteren, beschermingsmiddelen te dragen, waarschuwingsborden te plaatsen en een goede communicatie mogelijk te maken.