Forse toename in aantallen supermarkten

Forse toename in aantallen supermarkten

In België is er de afgelopen jaren een opmerkelijke groei geweest in het aantal supermarkten. Met meer dan 3.500 supermarkten en 75 nieuwe openingen in 2022, rijst de vraag of er nu echt te veel supermarkten zijn in ons land.

In dit artikel duiken we in de data en vergelijken we de situatie in België met die in Nederland en Frankrijk. We werpen ook een blik op de veranderende trends in de supermarktsector, zoals de opkomst van kleinere winkelconcepten en de invloed van locatiestrategieën op het succes van supermarkten.

Groeit het aantal supermarkten te snel?

Hoewel er zeker sprake is van een toename in het aantal supermarkten, is het antwoord op de vraag of er te veel zijn enigszins genuanceerd. Naast de openingen zijn er ook sluitingen, verhuizingen en onderlinge overnames die de dynamiek van het supermarktlandschap beïnvloeden. Supermarkten zetten steeds meer in op kleinere winkelconcepten om dichter bij de klant te zijn en kosten te besparen.

Ruimte voor nieuwe supermarkten

Zelfs in een verzadigd landschap blijkt er nog ruimte te zijn voor nieuwe supermarkten, zij het beperkt. Dit wordt deels gestimuleerd door de stijgende bevolkingsgroei en de behoefte aan supermarkten in de nabijheid van nieuwe kantoorruimtes en woonwijken. Merktrouw en ruimtelijke ordening spelen ook een rol in de locatiekeuze van supermarkten.

Vergelijking met Nederland en Frankrijk

Volgens de analisten van Retailsonar heeft België het hoogste aantal supermarkten per 10.000 inwoners in vergelijking met Nederland en Frankrijk. Dit kan deels worden verklaard door de ruimtelijke ordening in België, waarbij Belgen over het algemeen verder moeten reizen om boodschappen te doen. Nederland en Frankrijk hebben daarentegen meer dichtbevolkte, stedelijke gebieden.

De dynamiek van het supermarktlandschap

Het supermarktlandschap blijft voortdurend in beweging, met sluitingen, verhuizingen, overnames en nieuwe openingen als onderdeel van deze dynamiek. Nieuwe spelers en stijgende kosten leggen druk op de marges van supermarkten. Het is daarom essentieel dat supermarkten hun locatiestrategie data-gedreven onderbouwen en afstemmen op de omgeving om relevant te blijven in dit verzadigde supermarktlandschap.

De invloed van nieuwe spelers en toenemende kosten

Met de opkomst van nieuwe spelers en de stijgende lonen- en personeelskosten staan supermarkten voor uitdagingen. Het groeiende aantal locaties betekent niet automatisch een toename van het bestedingspotentieel van consumenten. Het succes van de ene supermarktketen kan immers ten koste gaan van een concurrent. Het is daarom belangrijk voor supermarkten om zich voortdurend aan te passen aan de veranderende markt en hun locatie strategieën op basis van data te optimaliseren.

Onze supermarkten ervaren ook hevige concurrentie van Nederlandse ketens, met name Albert Heijn en Jumbo, de Nederlandse ketens stunten dan ook graag met prijzen en speciale promoties. De hamsterweken van Albert Heijn worden actief gepromoot via hun folders, radio en tv, en bieden aantrekkelijke deals en aanbiedingen om consumenten aan te trekken. Deze populaire marketingactie heeft bijgedragen aan het succes en de concurrentiekracht van Albert Heijn in de Belgische supermarktsector.

Conclusie: Een veranderend supermarktlandschap

Hoewel het aantal supermarkten in België fors is toegenomen, is de vraag of er te veel zijn niet eenduidig te beantwoorden. De groei wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals sluitingen, verhuizingen en overnames. Supermarkten richten zich steeds meer op kleinere winkelconcepten om dichter bij de klant te zijn en kosten te besparen. Ondanks een verzadigd landschap is er nog steeds ruimte voor nieuwe supermarkten, vooral in de buurt van nieuwe kantoorruimtes en woonwijken. Het is echter essentieel dat supermarkten hun locatiestrategieën data-gedreven onderbouwen en aanpassen aan de veranderende behoeften van consumenten.

Het supermarktlandschap zal blijven evolueren en supermarkten zullen moeten blijven innoveren om relevant te blijven. Met toenemende concurrentie en veranderende consumentenvoorkeuren is het cruciaal voor supermarkten om zich voortdurend aan te passen aan deze dynamiek en te streven naar een optimale balans tussen locatie, assortiment en klantbeleving.