Gebruiksonderhoud bandrecorders

Gebruiksonderhoud bandrecorders

De bandrecorders zijn de mooiste mechanische audio apparaten! Met hun grote 26 cm draaiende spoelen en hun verlichte grote VU-meters leveren deze machines een magische aantrekkingskracht uit. Niet enkel mooi om naar te kijken tijdens hun werking, maar heerlijk om te luisteren naar de analoge klankweergave die nog altijd subliem te noemen is. De mooiste top weergave haal je op een 2-kanaals/2-spoor recorder met een bandsnelheid van 38 cm/sec.

 

ADVIES DOOR 44 JAAR TAPERECORDER EXPERIENCE!

Op al dat moois hebben deze complexe mechanische machines een regelmatig gebruiksonderhoud nodig. Regelmatig betekent niet zo af en toe eens als je er per toeval aandenkt! Na ieder compleet afgespeelde band zal je toch de koppen en bandgeleidingsmechanisme reinigen. Na een paar banden afgespeeld te hebben zal je ook de capstanrubber met speciaal produkt reinigen, heel belangrijk! Het demagnetiseren van de koppen en de metalen bandgeleidingsmechaniek zal je voor elke opname zeker toepassen. Deze behandeling zal je ook op regelmatige tijdstippen uitvoeren bij het afspelen. Beter één maal te veel dan te weinig, het behoed u voor terugval en aantasting van de reeds opgenomen klankkwaliteit. Ook bij lange stilstand van de taperecorder zal je eerst demagnetiseren vooraleer je muziek afspeeld. Elke band die na één zijde afgespeeld, bruin taperesidu op de koppen achterlaat of een plakkerige band is. Zal zonder excuus direct naar de vuilnisbak verwezen worden! Deze banden zijn aan het ontbinden en kunnen hierdoor de koppen en geleidingsmechanisme vroegtijdig doen slijten en beschadigen. Dus is controle regelmatig noodzakelijk. Het smeren van de mechaniek en draaiende delen zal op regelmatige wijze dienen uitgevoerd te worden met specifieke smeerstoffen voor bandrecorder techniek. Dat alles zal ervoor zorgen dat de mechaniek zonder haperen blijft werken. De klankweergave op sublieme wijze wordt weergegeven en de prestaties van de taperecorder maximaal gehaald wordt.

Een veelvuldig voorkomende situatie: Hieronder zie je een foto van een bandrecorder waarvan de koppen wel gereinigd worden, maar het bandmechanisme wordt dan NOOIT gereinigd. Bandgeleiding en de beide motorspindels zijn geweldig aangeladen! Ook de capstan rubbers zijn bruin aangeladen! Aan de grijze afdekkap bemerk je ook bruin taperesidu aanslag! Duidelijk dat hier lang met slechte ontbindende banden gespeeld geweest is! Foute boel! Zo hoort het niet!

 

Ik had mijn eerste nieuwe stereo spoelenrecorder deck in 1976 gekocht voor 16.995 Bef!! Na een 3-tal jaar was ik die veel te DURE plastieken doos zo beu als koude pap. Toen kocht ik mij na lang beraad een Akai 636 autoreverse met grote 26 cm spoelen en plexi stofkap voor 45.000 Bef!! Deze recorder speelt nog altijd en bevind zich in nieuw staat zonder één krasje op. Dit was uiteindelijk een goedkope investering rekening houdend dat deze na 40 jaar nog altijd muziek draait. Mijn opgenomen muziekbanden van dezelfde leeftijd geven GEEN bruin taperesidu af! Ook de bandmuziek opamekwaliteit kent geen enkel terugval en klinkt nog altijd geweldig goed.

Ben jezelf niet in de mogelijkheid uw recorder een grondige onderhoudsbeurt te geven, dan kunnen wij dit voor u doen. Ook het verwijderen van de povere vaste stroomdraad en inbouwen van een netstroom IEC aansluitterminal (om een belangrijke hoorbare kwaliteit stroomkabel te kunnen gebruiken) realiseren we voor u.

Onderhoudsproducten voor band en cassetterecorders vind je in onze webshop.

Naar webshop...

Demagnetiseer apparaat vind je in onze webshop.

Naar webshop...

Hifi-Dia Gallery, Moorseelsestraat 26, 8500 Kortrijk.