Zo verhoog je de productiviteit van je magazijn
Geplaatst op 22-02-2024

Zo verhoog je de productiviteit van je magazijn

Om de logistieke processen van je bedrijf te optimaliseren, is een efficiënte werking van je magazijn essentieel. Dat realiseer je door onder andere goed opgeleid personeel te combineren met geavanceerde technologieën, maar dat is lang niet alles. Nood aan meer tips voor een goed werkend magazijn? Lees snel verder.

1. Optimaliseer de lay-out van het magazijn
Als eerst is het belangrijk dat de meest gevraagde items makkelijk toegankelijk zijn en dat doe je bijvoorbeeld door ze dichter bij de laad- en loszones te plaatsen. Minimaliseer ook de afstand die werknemers moeten afleggen door de opslagruimte logisch in te delen en duidelijke gangpaden te voorzien. Kortom: alles begint bij een goede lay-out.

2. Investeer in geavanceerde technologieën
Toepassingen zoals barcodescanners, RFID-technologie en warehouse management software verhogen de productiviteit van het magazijn meteen. Deze systemen stroomlijnen processen zoals inventarisbeheer, orderverwerking en verzending, waardoor menselijke fouten worden verminderd en de doorvoersnelheid wordt verhoogd.

3. Geef werknemers de juiste training
Hoe belangrijk technologische toepassingen ook mogen zijn, een magazijn draait niet zonder personeel dat de juiste kennis heeft. Train werknemers daarom in het gebruik van apparatuur, veiligheidsprocedures en efficiënte orderpickingtechnieken. Door regelmatige bijscholing te bieden, kunnen werknemers hun vaardigheden verbeteren en beter presteren.

4. Implementeer een systeem voor voorraadbeheer
Een nauwkeurig voorraadbeheersysteem is van cruciaal belang voor het verminderen van verspilling en het voorkomen van tekorten. Door real-time inzicht te bieden in de beschikbare voorraadniveaus en het bijhouden van inkomende en uitgaande goederen, kan het helpen bij het optimaliseren van de voorraadniveaus en het verminderen van de opslagkosten.

5. Maak gebruik van geavanceerde material handling apparatuur
Geavanceerde material handling apparatuur zoals elektrische transpalletten, steekwagens en geautomatiseerde pick-en-place systemen zijn onmisbaar in een efficiënt magazijn. De toestellen helpen bij het snel en veilig verplaatsen van goederen, waardoor de doorvoersnelheid wordt verhoogd en de fysieke belasting van werknemers wordt verminderd.

6. Analyseer en optimaliseer de prestaties
Tot slot is een regelmatige analyse van prestaties essentieel om inefficiënties te identificeren en te elimineren. Maak gebruik van key performance indicators (KPI's) zoals orderverwerkingstijd, ordernauwkeurigheid en voorraadniveaus om prestaties van het magazijn te meten en te verbeteren. Implementeer verbeteringen om de algehele productiviteit te verhogen.

Een logische indeling van het magazijn en goed opgeleide mankracht moet dus aangevuld worden met technologische apparatuur. Vergeet daarom zeker niet om een steekwagen en elektrisch transpallet te kopen. Enkel zo zal je de productiviteit zien stijgen wanneer je de prestaties analyseert.