Wanneer schakel ik een advocaat in als ondernemer?
Geplaatst op 14-11-2023

Wanneer schakel ik een advocaat in als ondernemer?

Iedere zakenman kan vroeg of laat in aanraking komen met een juridisch probleem. Sommige kwesties kun je wellicht zelf oplossen of er met de hulp van vrienden of collega's wel uitkomen. Maar wanneer je oog in oog staat met een juridisch probleem waar je niet uitkomt of betrokken raakt bij een rechtszaak, heb je echt een professional nodig. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, zoals het inschakelen van een advocaat Antwerpen, een jurist, een mediator, of zelf je belangen behartigen. De vraag is: wanneer moet je nu eigenlijk een advocaat inschakelen?

Onderhandelen over deals

Het kan soms lastig zijn om te onderhandelen over deals, zoals wanneer je producten of diensten verkoopt. Advocaten kunnen deze deals ondersteunen en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt en er geen complicaties of toekomstige geschillen komen. Met een deskundige onderhandelaar kun je ervoor zorgen dat alle details goed zijn vastgelegd in de overeenkomst, waardoor beide partijen vertrouwen hebben in de deal. Op die manier kun je de kans op een succesvolle deal vergroten en tevens de werkrelatie met alle betrokkenen verbeteren.

Contracten

Verder kan een advocaat goed van pas komen wanneer je contracten met andere partijen moet opstellen Een advocaat heeft de expertise om in ieder geval jouw als partij juridisch goed te beschermen. Zij zorgen ervoor dat de overeenkomsten geldig en afdwingbaar zijn in de rechtbank (mocht dit ooit voorkomen). Je kunt zo dus juridische geschillen zoveel mogelijk voorkomen en zorgen voor naleving van alle wettelijke vereisten in de contracten. Ook dit zorgt weer voor een gerust hart.

Vastgoed kopen en verkopen

Zowel bij de aankoop of verkoop van vastgoed is het verstandig om de expertise van een advocaat in te schakelen. Een advocaat vervult stelt contracten op en begrijpt precies waar die mee bezig is. Zo zijn alle afspraken niet alleen geldig, maar ook in lijn met de wet. Op deze manier kun je met vertrouwen een fatsoenlijke en rechtsgeldige transactie aangaan. Dit is zowel voor het verkopen als kopen van vastgoed, als voor de aanschaf van dure apparatuur heel handig.

Belastingen

Belastingwetten kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn, en daarom kan het echt een verschil maken om een advocaat met kennis van belastingrecht aan je zijde te hebben als ondernemer bij het indienen van je belastingaangifte. Met een goede advocaat kun je de aangifte correct invullen. Daarnaast hebben ze vaak bepaalde strategieën waarmee je je belastingverplichtingen zo laag mogelijk kan houden. Als handelaar of ondernemer bevind je je vaak in een van bovenstaande situaties. Het kan voordelig lijken om alle touwtjes in eigen handen te houden, maar dit is vaak niet toekomstbestendig. Laat je daarom bijstaan door een advocaat om met een gerust hart zaken te doen.