Stressvrij op vakantie dankzij deze tips
Geplaatst op 1-02-2024

Stressvrij op vakantie dankzij deze tips

Staat er binnenkort een weekje vakantie op je agenda? Heerlijk! Nochtans voel je in plaats van alleen maar opgewonden te zijn, misschien ook de druk van het inpakken, de last minute regelingen en de angst om iets belangrijks te vergeten. Maak je maar geen zorgen. Met een beetje planning en organisatie kun je stressvrij op vakantie vertrekken. Hier zijn vijf tips om je reis helemaal relaxed te beginnen.

Maak een checklist

Als je goed georganiseerd wilt zijn, kan een checklist een handig hulpmiddel zijn. Begin ruim van tevoren een lijstje te maken met alles wat je nodig hebt, van kleding tot reisdocumenten en toiletgerief. Wanneer het dan tijd is om in te pakken kun je alles netjes afvinken en ben je er zeker van dat je niets vergeten bent. Zo kun je met een gerust hart aan je vakantie beginnen. Een tip? Zet ook de belangrijkste to do’s op je lijstje, zoals een plaatsje reserveren bij de Charleroi airport parking, online inchecken voor je vlucht of een huurauto bestellen voor bij aankomst.

Pak slim in

Denk op voorhand al even goed na welke kledij je wilt meenemen op vakantie en houdt daarbij rekening met de lokale weersomstandigheden en de activiteiten die op de planning staan. Kies voor veelzijdige kledingstukken die je op verschillende manieren kunt combineren, en vermijd dat je te veel meeneemt. Rol je kleding op in plaats van het te vouwen om ruimte te besparen en kreukels te verminderen. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Houd dan ook rekening met het aantal kilo’s dat je valies mag wegen. Je wilt vermijden dat je de helft van je kleren moet achterlaten op de parking van de luchthaven van Zaventem.

Regel belangrijke zaken vooraf

Voorkom last-minute paniek door belangrijke zaken vooraf te regelen. Controleer of je paspoort en andere reisdocumenten nog geldig zijn, boek je vervoer van en naar de luchthaven op tijd, en zorg ervoor dat je verblijf geboekt is. Door dit soort zaken goed in orde te maken voor je vertrek, zul je veel meer ontspannen aan je vakantie kunnen beginnen.

Laat werk thuis

Voor sommigen kan het verleidelijk zijn om nog snel wat werkgerelateerde zaken in orde te maken voor vertrek, maar probeer dit toch te vermijden. Zet een out-of-office reply op je e-mail, geef belangrijke taken uit handen indien dat mogelijk is en laat duidelijk aan je collega's weten dat je met vakantie bent. Zo kun je pas echt loskomen van je werk en ten volle te genieten van je vakantie, zonder dat je constant moet denken aan je werk en onafgewerkte taken.

Plan een ontspanningsdag in voor vertrek

Een goede tip? Gun jezelf eens wat tijd voor ontspanning voordat je op reis gaat. Plan een dag waarop je rustig kunt inpakken, de laatste voorbereidingen kunt treffen en even kunt relaxen. Neem de tijd om even iets te doen waar je echt rustig van wordt, zoals een wandeling, een boek lezen of gewoon genieten van een kopje koffie. Zo’n ontspanningsdag kan je helpen om in de juiste mindset te komen en stressvrij aan je vakantie te beginnen. En dan nu genieten maar!