Slimme manieren om te besparen op je energierekening
Geplaatst op 16-11-2023

Slimme manieren om te besparen op je energierekening

Ben je op zoek naar mogelijkheden om maandelijks wat geld over te houden? Kijk eens naar je vaste lasten, op welke van deze lasten valt te besparen? Een van de opties die je hebt is aanbieders van energie vergelijken. Mogelijk betaal je momenteel onnodig veel voor iedere kubieke meter gas en kWh aan stroom die je verbruikt. Er zijn verschillende online tools die je helpen het huidige aanbod van energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Vanuit zo’n tool kun je vervolgens direct het meest gunstige contract afsluiten. Houd hierbij rekening met de voorwaarden die worden gesteld aan het opzeggen van het contract bij je huidige energieleverancier. Niet alleen het overstappen naar een andere leverancier kan je maandelijks geld helpen te besparen. Er zijn meer opties om de energierekening te verlagen. In dit artikel lees je er meer over.

Tip: kijk bij het vergelijken van energiecontracten niet alleen naar het energietarief wat geboden wordt, maar bijvoorbeeld ook naar het verschil tussen groene- en grijze contracten. Steeds meer huishoudens kiezen bewust voor het afnemen van groene stroom om het milieu en klimaat op die wijze te sparen.

Kies voor het huren van of investeren in zonnepanelen
Heb je een goedkoper energiecontract afgesloten? Een volgende stap kan het huren van of investeren in zonnepanelen zijn. Zonnepanelen stellen je in staat een groot deel van de benodigde stroom zelf op te wekken. Zeker in de huidige tijd, waarin het rendement van zonnepanelen sterk verbeterd is. Wie momenteel onvoldoende budget heeft om zelf te investeren in zonnepanelen, kan deze bij verschillende partijen huren. Het huren van zonnepanelen laat je direct profiteren van de opbrengst hiervan, zonder duizenden euro’s op voorhand te moeten betalen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor de huur hiervan.

Kijk naar je eigen gedrag en dat van gezinsleden
Tot slot loont het om nog eens kritisch te kijken naar je eigen gedrag en dat van gezinsleden. Staat de verlichting overdag altijd uit? Douche je vijf of misschien wel tien minuten? Op welk moment in het jaar zet je de thermostaat aan? Heb je al eens gekeken om middels tochtstrips kleine kieren langs de ramen in huis af kunt dichten om een onnodig hoog energieverbruik tegen te gaan? Enzovoorts. Simpele aanpassingen kunnen een groot effect hebben op je energierekening. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld gezin zo’n 70 kubieke meter gas bespaart, als zij de thermostaat een graad lager zetten dan zij voorheen deden?