Ontslagen: schakel ik een advocaat in?
Geplaatst op 20-11-2023

Ontslagen: schakel ik een advocaat in?

Wanneer je ontslagen bent of dreigt te worden, dan kan dit een beangstigende en stressvolle periode in je leven zijn. Je raakt zekerheid kwijt op gebied van inkomsten en carrière en moet op een nieuwe plek van vooraf aan beginnen. Bovendien kan het rauw op je dak vallen. Bij het ontslag komen allerlei juridische zaken kijken waardoor het slim is om een ervaren advocaat in te schakelen. In dit artikel vertellen we je waarom.

De juiste expertise bij de hand

Ontslag is een ingewikkelde juridische kwestie; een echte expertise. Een werkgever mag je namelijk niet zomaar ontslaan tijdens je contractduur. Ook brengt ontslag naar aanleiding van reorganisatie de nodige regelgeving met zich mee. Een advocaat gespecialiseerd in ontslag heeft de juiste kennis op zak om jouw rechten en plichten en die van de werkgever in kaart te brengen. De advocaat onderzoekt jouw specifieke situatie en zorgt ervoor dat alle procedures correct worden gevolgd. De advocaat helpt bij het opstellen of lezen van documenten en bekijkt of het aan de wettelijke eisen voldoet. Ook kan een advocaat je helpen om ontslag aan te vechten wanneer je vindt dat het onterecht is, bijvoorbeeld als je tijdens ziekte of zwangerschap wordt ontslagen.

Onderhandelingen en conflictbemiddeling

Door een advocaat Den Bosch in te schakelen, sta je er tijdens je ontslag niet alleen voor. Je hebt als werknemer namelijk bepaalde rechten, zoals een transitievergoeding of vrijstelling van werk met loondoorbetaling, zodat je de kans krijgt een nieuwe baan te vinden zonder financiële risico’s te lopen. Je rechten zijn afhankelijk van de omstandigheden: zo kunnen je rechten anders zijn bij ontslag door een reorganisatie dan bij ontslag op staande voet. Een advocaat kijkt met je mee, neemt indien gewenst onderhandelingen van je over en bemiddelt als er een conflict tussen werkgever en werknemer is ontstaan. Op die manier kun je het proces uit handen geven en ervan uitgaan dat het zo soepel mogelijk verloopt.

Bescherming van belangen

Een advocaat beschermt je belangen. Zo kan de advocaat het ontslagdocument of een vaststellingsovereenkomst voor je lezen en beoordelen. Mocht er iets niet kloppen, dan kan dit bijgesteld worden. Je hoeft hier niet altijd voor te betalen: er zijn een hoop advocatenkantoren die deze service gratis aanbieden. Wil je aanvullende hulp bij je ontslag, dan kun je ervoor kiezen de advocaat in te schakelen tegen betaling. Tijdens het proces komt de advocaat op voor al jouw belangen, zoals een transitievergoeding of de hoogte van deze vergoeding of andere regelingen. Een advocaat heeft een ethische verplichting om al hun cliënten met integriteit en loyaliteit te behandelen. Dat betekent dat de advocaat zich specifiek op jouw belangen richt. Dat betekent niet dat hij geen rekening houdt met de rechten van de werkgever, maar wel dat hij zijn best doet om de best mogelijke uitkomst voor jou te bereiken. Dat is tijdens de onderhandelingen of tijdens een gerechtelijk proces wel zo fijn!

Minder stress

Het inschakelen van een advocaat als je ontslagen wordt, kan goed zijn voor de mentale gezondheid. Ontslag is erg stressvol; hoe ingewikkelder of emotioneler de zaak, hoe meer stress dit oplevert voor jou als werknemer. Een ervaren advocaat kan alle zaken met betrekking tot het ontslag voor je uit handen nemen. Zo kun jij je richten op emotioneel herstel en het vinden van een nieuwe baan. Bovendien heeft de advocaat alle expertise in huis die nodig is om het ontslag in goede banen te leiden. Zo weet je zeker dat er op de juiste manier gehandeld wordt.