Met cryptomunten betalen bij lokale handelaars
Geplaatst op 25-04-2023

Met cryptomunten betalen bij lokale handelaars

Cryptomunten worden steeds populairder. Meer en meer handelaars en consumenten overwegen betalingen met deze digitale munten. Toch merken veel handelaars dat nog niet alle consumenten weten wat crypto is en hoe het werkt, laat staan dat men weet wat men daarvoor nodig heeft. We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen voor wie eraan denkt om met cryptomunten te betalen of om cryptobetalingen te accepteren.

Wat is crypto?

Cryptomunten zijn digitale of virtuele valuta’s die worden gebruikt voor het uitvoeren van digitale betalingen en dit zonder dat er een centrale partij bij betrokken is. Ze werken op basis van de blockchain-technologie. De blockchain is een gedistribueerd grootboek dat transacties registreert en controleert. Enkele bekende cryptomunten zijn Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Daarnaast zijn er nog honderden andere cryptomunten. Hoe bekender de cryptomunt is, des te groter de kans is dat een handelaar deze munt accepteert.

Hoe werkt betalen met crypto?

Betalen met crypto werkt in veel opzichten hetzelfde als betalen met traditionele valuta's, bijvoorbeeld met de euro. Alleen heeft een cryptomunt geen tastbaar broertje, terwijl de euro wel euromunten heeft. Cryptobetalingen kunnen dus enkel digitaal gebeuren. Een consument stuurt dan een bepaald cryptobedrag van zijn of haar digitale wallet naar de wallet van de handelaar, vergelijkbaar met een traditionele overschrijving. Dit gebeurt door het scannen van een QR-code of door het manueel invoeren van het wallet-adres van de ontvanger. De transactie wordt vervolgens geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain.

Wat heb je nodig om met crypto te betalen?

Om met crypto te betalen, hebben zowel consumenten als handelaars een digitale wallet nodig om hun cryptomunten op te slaan en om transacties uit te voeren. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar, variërend van online wallets tot hardware wallets. Daarnaast moet de handelaar een systeem hebben om betalingen te accepteren. Als consumenten met een cryptobetaalkaart betalen, volstaat een betaalterminal die deze betaalkaart accepteert. Dergelijke cryptobetaalkaarten hebben het gebruik van crypto nog eenvoudiger gemaakt, zeker nu handelaars verplicht zijn om elektronische betaalmethoden aan te bieden.

Wat zijn de voor- en nadelen van cryptobetalingen?

Voor handelaars biedt het accepteren van cryptomunten enkele voordelen. Ten eerste kunnen de transactiekosten lager zijn dan bij traditionele betalingsmethoden. Bovendien kunnen betalingen met crypto internationaal plaatsvinden zonder wisselkoerskosten, wat het aantrekkelijk maakt voor bedrijven die wereldwijd actief zijn. Ook kan het accepteren van crypto nieuwe klanten aantrekken.

Voor consumenten is het eveneens interessant. Het uitvoeren van cryptobetalingen verloopt sneller en gemakkelijker dan bij sommige traditionele betalingsmethoden. En er zijn geen extra kosten verbonden aan het versturen van geld naar het buitenland. Bovendien biedt het gebruik van cryptomunten extra privacy, aangezien persoonlijke gegevens niet direct aan de transacties zijn gekoppeld.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het betalen met crypto. De waarde van cryptomunten kan volatiel zijn. Dit kan voor zowel handelaars als consumenten een risico vormen. Daarnaast komt het accepteren van cryptomunten niet zonder technische uitdagingen. Consumenten dienen bijvoorbeeld eerst een wallet te hebben en moeten vervolgens cryptomunten kopen. Dit kan via een crypto-exchange. Een bekend voorbeeld hiervan is Xbtc club. Omwille hiervan zijn cryptobetalingen minder geschikt voor mensen die niet zo technisch vaardig zijn.