Diabetes

Voetverzorging Lucia Vermeulen Tessenderlo

De chronische voetproblematiek bij diabetici noemen we de diabetische voet.

Klasse 0 en 1 kunnen verzorgt worden !

Ik werk al jaren samen met de podoloog en wondzorg/voetkliniek en na overleg verwijs ik door .

Ik school mij regelmatig bij over alles wat te maken heeft met diabetes en de problemen, dit in samenwerking met andere specialisaties ( thuisverpleging, arts, ...)

Diabetes is een zeer complexe ziekte die verschillende organen en systemen kan aantasten. Zo kunnen door verkalking de slagaders dichtslibben waardoor de bloedvoorziening vermindert, en kunnen zenuwen ontsteken (polyneuritis) waardoor het gevoel kan verminderen of verdwijnen. Dit heeft ook een invloed op de voet. Er treden aldus veranderingen op in de stand van de voet waarbij op sommige plaatsen meer druk ontstaat (drukplaatsen).

Daarnaast maakt diabetes mensen ook gevoeliger voor infecties door schimmels en bacteriën. Letsels aan de voeten komen bij mensen met diabetes vaak voor. Soms vallen kleine wondjes niet op omdat men de pijn niet voelt. Een slechte doorbloeding zal er ook voor zorgen dat deze wondjes moeilijk of niet genezen. Slecht verzorgde wondjes geraken bovendien gemakkelijker besmet. Vaak ontstaat er een ulcus.

Voetverzorging Lucia Vermeulen Tessenderlo

Voetverzorging Lucia Vermeulen Tessenderlo