Wat te doen als je toilet verstopt is?

Wat te doen als je toilet verstopt is?

Wat moet je doen als je toilet verstopt is? Is het mogelijk om zelf een verstopt toilet te ontstoppen en wat kan de oorzaak zijn? Hier zijn enkele vragen die je mogelijk wilt beantwoorden als je toilet verstopt is. In feite komt dit altijd ongelegen. Want ieder maakt nu eenmaal meerdere keren per dag gebruik van het toilet. Een goede werking is noodzakelijk. Zo voorkom je verstoppingen, onaangename geuren, lekkages en onhygiënische omstandigheden. In dit artikel geven we meerdere tips voor als je in deze onaangename situatie terechtkomt, van huis- tuin en keukenmiddeltjes tot professionelere oplossingen als een dienst inschakelen als ontstoppingsdienst Brugge.

Oplossingen met de hand

Soms ontstaat een verstopping door een prop toiletpapier die is gaan vastzitten in het systeem. Het is raadzaam om een rubberen handschoen te gebruiken om te controleren of de verstopping de oorzaak is. De prop weghalen is meestal voldoende. Om het toilet zo schoon mogelijk te houden, kun je vooraf wat krantenpapier rondom de wc leggen. Is er een ontstopper in huis? Gebruik deze dan wanneer je je toilet niet kunt gebruiken. Zorg ervoor dat de zuignap zo dicht mogelijk bij de afvoer van je toilet zit. Vervolgens beweeg je de ontstopper een paar keer op en neer. Je moet de rommel met de hand verwijderen, wederom natuurlijk met een rubberen handschoen.

Zeep en water

Ook kun je heet water en vloeibare zeep gebruiken. Zet het hete water in de gootsteen of douche aan en zoek vloeibare zeep en een emmer, beker of soortgelijke bak om te vullen. Afwasmiddel heeft de voorkeur, maar als je dit niet in huis hebt kan vloeibare handzeep, body wash of een bruisbal ook werken. Knijp ongeveer een kwart kopje (of zoveel als je kunt) in het toilet, zo dicht mogelijk bij de verstopping. Voeg wat heet (niet kokend) water toe en laat het even zitten om de verstopping te smeren en los te maken.

Zuiveringszout en bleek

Een andere methode is het mengen van een kopje zuiveringszout en twee kopjes azijn. Giet hierna het mengsel in het toilet. Wacht ongeveer dertig minuten tot de bruisende reactie de verstopping heeft afgebroken en gebruik daarna een waterkoker vol heet water om het geheel door te spoelen. Net als zeep en zuiveringszout helpt ook bleekmiddel bij het afbreken van het afval. De procedure lijkt op die van afwasmiddel. Vervang gewoon de vaste of vloeibare afwaszeep door twee tot drie kopjes bleekmiddel. Giet er na één of twee minuten één kopje zeep in poedervorm bij. Wacht tien tot vijftien minuten en spoel het toilet door. Je zult ontdekken dat deze aanpak efficiënter is voor een erg verstopt toilet.

Loodgieter

Als de bovenstaande tips de verstopping niet oplossen, moet je de hulp van een ervaren loodgieter of ontstoppingsdienst inroepen. Deze kunnen zowel de verstopping oplossen als de bron vinden. Omdat een loodgieter precies weet wat hij moet doen als je toilet verstopt is en verschillende methoden en middelen heeft om het probleem snel te verhelpen is dit een betrouwbare optie. Bovendien heeft hij de expertise om je te helpen een verstopping vooraf te voorkomen. Hierdoor verlaag je de kans dat je in de toekomst nog een keer met een verstopte toilet te maken krijgt.