Hoe verhoog ik de productiviteit op kantoor? 3 tips

Hoe verhoog ik de productiviteit op kantoor? 3 tips

Je werkt van 9 tot 5. Maar hoeveel uur ben je daadwerkelijk productief bezig? Er zijn genoeg mensen die pas na de lunchpauze plotseling keihard aan het werk gaan en daardoor extra gestrest raken en hun taken niet op tijd af zullen krijgen. Hoe anders zou dat zijn als je gedurende jouw 8-urige werkdag constant geconcentreerd en productief te werk kunt gaan? Dan zou je pas écht veel voor elkaar kunnen krijgen.

Maar hoe pak je dit dan precies aan? Hoe verhoog je de productiviteit op kantoor? We zetten drie tips op een rij.

Goede verlichting

Wist je dat een mens van nature productiever is bij goed licht? Dat is natuurlijk ook logisch.Ons lichaam is namelijk niet gemaakt om op de klok te leven. Voordat we besef van tijd kregen, leefden we op wat het licht ons vertelde. Als de zon opkwam, gingen we aan de slag. Ging deze onder? Dan werd er geslapen. Dat is het natuurlijke ritme van ons lichaam. Door de jaren heen zijn we steeds meer tegen het natuurlijke ritme in gegaan. Met kunstlicht houden we onszelf wakker en verschuiven we de tijden.

Toch zien we dat mensen nog altijd goede verlichting nodig hebben om te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk dat er op kantoren wordt geïnvesteerd in goede led lampen en dat er zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnen wordt gehaald. Hoe meer licht, hoe productiever de medewerkers zullen zijn.

Maak een planning

Ben jij iemand die altijd lukraak aan het werk gaat en aan het einde van de dag heel wat belangrijke deadlines is vergeten? Dit terwijl andere dingen - die op dat moment minder belangrijk waren - wel af zijn? Dan is het goed om jezelf een beetje op weg te helpen door elke dag te beginnen met het maken van een planning.

Dit klinkt misschien erg tijdrovend, maar meestal neemt dit niet langer dan tien à vijftien minuten in beslag. Met behulp van een planning weet je precies wat je die dag moet doen. Dat zorgt voor meer structuur. Daarnaast kunnen belangrijke afspraken zo niet vergeten worden. Het geeft rust om te weten wat er gedaan moet worden.

Je kunt jezelf ook uitdagen. Bijvoorbeeld door voor iedere taak een specifieke tijd in te plannen. Hierdoor ga je sneller werken. Zorg er wel voor dat je reëel plant, want anders is het alleen maar frustrerend.

Neem voldoende pauzes

Er zijn soms dagen waarop je liever in één keer doorwerkt. Je hebt nog genoeg te doen en die boterham kan je ook gewoon achter de computer eten. Misschien wel, maar het is beter om jezelf echt even rust te gunnen. Even niet te werken en voldoende pauze te nemen. Die pauzes zijn niet voor niets verplicht. Een mens kan niet acht uur achtereen geconcentreerd werken. Je moet soms even je benen kunnen strekken en je hoofd kunnen leegmaken. Je zult merken dat je na een pauze ook weer veel productiever kunt zijn.