Hoe je je deze winter gezellig warm houdt

Hoe je je deze winter gezellig warm houdt

We besparen massaal centjes op energie en draaien onze chauffages naar beneden, limiteren het gebruik van warm water en isoleren onze woningen zoveel mogelijk. Goed, zo verbruiken we met z’n allen zo weinig mogelijk energie. Maar hoe houd je je dan wel warm? Leer tips en tricks in dit artikel!

Beweging

Beweging helpt uiteraard. Je hebt waarschijnlijk geen zin om de échte koude te trotseren als je het al koud hebt binnen, maar een wandeling in de buitenlucht zal je opwarmen. Daarbij zal je gewend geraken aan de koude buiten en wanneer je terug binnen bent beseffen hoe warm het daar eigenlijk was.

Ouderwetse hitte

Als je de mogelijkheid hebt, steek dan absoluut je kachel aan met brandhout. Met een goed gevoed vuurtje verspreid je meteen heel wat warmte. Heb je geen kachel en mis je een vuurtje? Steek dan verschillende kaarsen aan. Die zullen de temperatuur niet meteen doen stijgen, maar alle beetjes helpen, zeker als je op een kleinere ruimte woont. Daarbij komt dat als je probeert energie te sparen door je lichten zo weinig mogelijk aan te steken, kaarsen ook weer te pas komen.

Samen warm

Niets warmt zo snel op als lichaamswarmte. Als je niet alleen woont kan je lekker gezellig samen in de zetel kruipen onder een fleece deken. Fleece werkt isolerend wat wilt zeggen dat het die lichaamswarmte ook nog eens vasthoudt. Knuffel er onder met je familie of huisdier, haal er een lekker warm drankje zoals thee of een warme chocomelk bij en voor je het weet is het zweten.

Warm wegdromen

Vuur is natuurlijk iets te onbetrouwbaar doorheen de nacht wanneer je slaapt. Onderschat niet de waarde van in te dommelen onder het juiste beddengoed. En als er een moment is om nieuwe warme overtrekken in huis te halen, dan is het nu. Nog een tip is om met je sokken aan te slapen, ondanks dat het misschien niet van je gewoonte is. Mensen verliezen veel warmte via hun voeten.

Warmteverlies tegengaan

Een vloertapijt heeft twee handige functies. Eerst en vooral voelt het warmer aan dan steen of hout. Maar daarbij houdt het ook warmteverlies in de vloer tegen. Om dit te vermijden kan je ook proberen om het zoveel mogelijk in de kleinere ruimtes in huis te gebruiken. Zo concentreer je meer warmte.