Het belang van goed dakonderhoud

Het belang van goed dakonderhoud

Zodra je jouw eigen huis hebt gekocht, ben je verantwoordelijk voor het goed onderhouden van de woning. Dat bevordert niet alleen je woongenot, maar voorkomt ook vervelende reparaties, renovaties of verbouwingen. Een van de verantwoordelijkheden die vaak wordt vergeten is goed dakonderhoud. In dit artikel vertellen we je waarom dit zo belangrijk is en welke voordelen je eruit haalt.

Bescherming

Ons dak beschermt ons tegen alle grillen van de natuur. Of het nu gaat om felle zonnestralen, een storm of sneeuwval, het dak zorgt ervoor dat we veilig zijn. Diezelfde weersomstandigheden zorgen er echter voor dat het dak verslijt. Een warme zomer heeft tot gevolg dat materialen uitdrogen of verzwakken en in het najaar kan regenval en wind schade veroorzaken. Daarnaast kunnen er algen, mos en andere viezigheid op het dak groeien, wat scheuren in de dakpannen kan veroorzaken. Deze schade en slijtage verhogen het risico op lekkages aanzienlijk, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om ieder jaar aan dakonderhoud te doen. Een professional van Eigenhuis Dakdekker kan je helpen om het dak grondig te reinigen en te inspecteren op schade en slijtage. Mocht de dakdekker iets tegenkomen, kan hij direct een reparatie uitvoeren. Zo voorkom je renovaties en hoge kosten op de lange termijn.

Woningwaarde

Een goed onderhouden dak kan de waarde van je woning laten stijgen. Het dak is een van de meest zichtbare onderdelen van een woning. Daarom is het belangrijk dat het dak er netjes uitziet. Een dak dat in slechte staat verkeert is niet aantrekkelijk voor potentiële kopers. Bovendien verlaagt een dak dat niet goed is onderhouden de verkoopwaarde van het huis en kan een succesvolle verkoop vertragen. Mocht bij een inspectie bijvoorbeeld blijken dat het dak grondig gereinigd moet worden, er reparaties nodig zijn of zelfs een hele renovatie uitgevoerd moet worden, dan kan dit potentiële kopers afschrikken. Zij zitten niet te wachten op de hoge kosten die dit met zich meebrengt. Dat kan tot gevolg hebben dat je verlies lijdt op de verkoop of dat kopers de verkoop afbreken.

Kosten besparen

Een dak dat in goede staat verkeert draagt bij aan de energie-efficiëntie van de woning. Oude daken en daken die slecht onderhouden zijn, hebben doorgaans meer kieren, gaten en scheuren. Hierdoor ontsnapt er veel warmte uit het huis, waardoor je vaker en langer moet stoken. In de zomer moet je juist extra verkoelen, omdat de warmte door de gaten naar binnen komt. Dit betekent dat de woning een laag energielabel heeft, wat zowel jouw portemonnee als de waarde aantast. Op jaarbasis ben je namelijk meer geld kwijt aan gas en energie dan bij een goed onderhouden dak.

De gaten, kieren en scheuren die in het dak zitten zorgen niet alleen voor slechte isolatie. Pak je deze problemen niet tijdig aan, dan wordt het van lieverlee van kwaad tot erger. Wanneer de problemen uiteindelijk niet meer te ontkennen zijn, ben je veel geld kwijt aan reparatiekosten. Bovendien kan een lekkage veel schade aanrichten aan je interieur, wat je nog eens extra geld kost.

Wil je jezelf beschermen tegen een kapot dak met alle gevolgen van dien, dan is het zaak dat je ieder jaar onderhoud pleegt. Laat je vooral helpen door een professionele dakdekker; dat scheelt jou weer een hoop tijd en op de lange termijn veel geld.