Wat werkt heel verslavend?
Geplaatst op 21-04-2023

Wat werkt heel verslavend?

Verslaving is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in onze maatschappij. Het kan allerlei vormen aannemen, van drugs- en alcoholverslaving tot gokverslaving en zelfs smartphoneverslaving. Maar wat maakt bepaalde activiteiten zo verslavend? In dit artikel zullen we ingaan op enkele van de meest verslavende activiteiten, waaronder shoppen en gamen. Uiteraard is het goed te weten dat de meeste ‘verslavingen’ moeten worden gezien als een positieve en daarom ook een kleine ‘knipoog’.

Shoppen

Shoppen is een van de activiteiten waarvan bekend is dat het verslavend kan zijn. Vooral vrouwen lijken hier gevoelig voor te zijn. Het gevoel van controle en beloning dat gepaard gaat met het kopen van nieuwe spullen kan zeer bevredigend zijn. Het kan echter ook leiden tot financiële problemen en andere negatieve consequenties. Als je merkt dat je steeds meer tijd en geld aan shoppen besteedt en het moeilijk vindt om te stoppen, is het misschien tijd om hulp te zoeken. Wat we wel zien, is dat vaak vrouwen het leuk vinden om te shoppen, terwijl mannen vaak andere hobby’s hebben. Zo vinden veel mannen inzetten op voetbalwedstrijden ook een leuke bezigheid. Dus ben je nog geen club vg lid? Doe dat dan nu en profiteer van leuke welkomstbonussen.

Gamen

Een andere activiteit die vaak verslavend kan zijn, is gamen. Met name pc- en PlayStation-games lijken een grote aantrekkingskracht te hebben op kinderen en jongeren. Het gevoel van prestatie en beloning dat gepaard gaat met het behalen van hogere levels kan zeer verslavend zijn. Bovendien kunnen de sociale aspecten van online gamen, zoals het spelen met vrienden en het behalen van online prestaties, de verslaving alleen maar versterken. Het is belangrijk om het gamen te beperken tot een gezonde hoeveelheid en het niet de overhand te laten nemen in het dagelijks leven. Het nadeel aan gamen, is dat het eigenlijk nooit klaar is. Je kunt altijd nog wel weer een ander level spelen, waardoor je tot in de oneindigheid kunt blijven doorgaan. Niet voor niets hebben veel ouders te maken met kinderen dit het lastig vinden tijdig te stoppen.

Zorg dat je alles met mate doet

Het is belangrijk om bewust te zijn van de potentieel verslavende aard van bepaalde activiteiten en deze daarom met mate te doen. Hoewel het niet per se schadelijk is om af en toe te gamen of te shoppen, kan overmatig gebruik ervan leiden tot verslaving en andere negatieve gevolgen. Uiteraard kun je gerust via de beste bookmakers een keer wedden op je favoriete voetbalclub, maar houd het binnen de perken. Door activiteiten in balans te houden en regelmatig pauzes te nemen, kunnen we voorkomen dat we te afhankelijk worden van bepaalde gewoonten en kunnen we onze tijd en energie richten op andere aspecten van ons leven. Zo kunnen we het beste uit onszelf halen en een gezond en gelukkig leven leiden. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks om wat voor reden dan ook in de problemen komt. Zorg er daarom dus ook altijd voor dat je een weloverwogen beslissing maakt, zodat je zeker weet dat het leuk blijft.