Een brandblusapparaat in huis of op het werk? Check. In de auto? Dat is terecht verplicht, dus die moet je sowieso hebben liggen. Maar er zijn nog heel wat plekken waar het risico op brand reëel is, en waar een blusmiddel vaak ontbreekt. Net omdat we er niet dagelijks aan denken, kunnen deze “vergeten zones” gevaarlijk zijn bij een incident. Tijd om daar verandering in te brengen.
De kelder of berging is vaak een plek waar meerdere risicofactoren samenkomen: elektriciteit, warmtebronnen, en in sommige gevallen zelfs opladers of batterijen. Denk aan een warmtepomp, boiler, een droogkast of omvormer van zonnepanelen. Door stofophoping en beperkte ventilatie kan een kortsluiting hier snel tot brand leiden. Een boiler gaat vaak 10 tot 15 jaar mee en in die periode is er in principe geen wettelijk verplichte onderhoudsbeurt nodig. Al kan het regelmatig ontkalken en laten controleren de levensduur en efficiëntie verlengen.
Een compact brandblusapparaat in de buurt van deze technische installaties is geen overbodige luxe. Kies bij voorkeur voor een CO₂-blusser (bij elektrische risico’s) of een schuimblusser die je voor gebruik breder kan inzetten.
Zolders worden vaak gebruikt als opslagruimte voor oude boeken, textiel, karton en decoratie of oude comfortspullen die we bijvoorbeeld niet meer nodig hebben, zoals oude matrassen. In combinatie met elektrische toestellen zoals een oud verlengsnoer, kerstverlichting die je daar gestockeerd hebt, ontstaat er brandgevaar zonder dat je het doorhebt.
Zorg voor een goedgekeurd blustoestel dat tegen temperatuurschommelingen kan. En let op: blussers moeten vlot bereikbaar zijn, dus niet onder vijf dozen vol oude schoolboeken verstopt.
Een plaats waar gewerkt wordt met gereedschap, machines, gasflessen of brandbare producten zoals olie, verf of oplosmiddelen? Daar hoort absoluut een brandblusapparaat bij. Tuinhuizen hebben vaak een houten constructie en weinig ventilatie – als er brand ontstaat, verspreidt die zich razendsnel.
Hier is een poederblusser interessant, zeker als er ook elektrische apparaten aanwezig zijn. Vergeet ook niet: regelmatig controleren of de druk op peil blijft.
In appartementsgebouwen is vaak een blusapparaat aanwezig in de hal of bij de traphal, maar in de individuele wooneenheden wordt dit snel vergeten. Een dampkap in de keuken voorkomt brandgevaar door vetophoping in de filters te vermijden.
Een dampkap in de keuken voorkomt brandgevaar door vetophoping in de filters te vermijden. Voor particulieren die op veilig willen spelen: overweeg zelf een brandblusser te kopen voor privégebruik – idealiter in de buurt van de keuken.
Hoewel een blusser in de auto verplicht is, geldt dat niet automatisch voor andere verplaatsbare verblijven. Toch zijn caravans, mobilhomes en houten bijgebouwtjes bijzonder brandgevoelig, door het gebruik van gas, open vuur of slecht verluchte elektrische installaties. Zeker in de zomer is een kleine schuimblusser een verstandige keuze. Die laat minder residu na dan een poederblusser, wat belangrijk kan zijn in kleine ruimtes.
Brandpreventie begint met nadenken over waar risico’s zich bevinden – niet enkel waar de wet het voorschrijft. Wil je weten welk type blusmiddel past bij jouw situatie? Dan is het slim om je vooraf goed te informeren, zeker als je overweegt een brandblusser te kopen. De juiste keuze kan het verschil maken tussen een kleine schade en een groot probleem.