Motorische Revalidatie & Kinesitherapie

Deze therapievorm richt zich op het verbeteren van het functioneren en herstel van de patiënt op motorisch vlak door gebruik te maken van manuele technieken in combinatie met oefentherapie en bewegen. U kan bij ons terecht voor de behandeling van acute en chronische klachten van alle gewrichten en spieren, steeds onder begeleiding van een kinesitherapeut:

Rugklachten
Hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten
☞ Post-operatieve revalidatie zoals na het plaatsen van een prothese (thv heup, knie of schouder) of na een rugoperatie
☞ Post-traumatische letsels ter hoogte van de spieren, kruisbanden, ligamenten (bv. een enkelverstuiking)
Sportrevalidatie na trauma of overbelasting

Respiratoire kinesitherapie, zowel bij baby’s en zuigelingen, als bij oudere kinderen en volwassenen

Lymfedrainage (manueel ad modum Vodder en/of mechanisch), geschikt bij circulatiestoornissen en lymfatische problemen

Dysfuncties thv het kaakgewricht (ATM)

Behandeling van BPPV door het aanleren van oefeningen of het uitvoeren van bevrijdende manoeuvres.

Pre-natale kinesitherapie Tijdens de prenatale sessies komen komen volgende items aan bod: Ademhalingsoefeningen ter relaxatie, aanleren van perstechniek, aanleren van bekkenbodemspieroefeningen, circulatie-oefeningen en tips & tricks om zwangerschapsgebonden klachten te behandelen.

Post-natale kinesitherapie Deze mag opgestart worden vanaf 6 weken na een vaginale bevalling, of 8 weken na een keizersnede. De postnatale kinesitherapie bestaat uit: optrainen van de bekkenbodemspieren. (Pas indien de bekkenbodem voldoende krachtig is om haar functies bekwaam uit te voeren, mogen buik- en rugspieroefeningen gestart worden.) Core-stability training van buik- rug- en bilspieren. Heropbouw van de fysieke conditie via cardiotraining

Ralaxatietherapie

Andullatie is een compleet pijnloze therapievorm. Gedurende de sessies van 15 à 30 minuten worden infrarode warmtestraling en trillingen gecombineerd. Op deze manier worden de bloedsomloop, de lymfecirculatie en de aanmaak van endorfines gestimuleerd. Andullatie werkt vooral ontspannend, en hierdoor ook pijnverlichtend en wordt vooral aangeraden bij patiënten met chronische pijnklachten. Het is aangetoond dat bij een langdurige aandoening tot 82% van de patiënten een verzachting van de klachten heeft ervaren. Dit omdat ze op regelmatige en/of dagelijkse basis een behandeling met andullatie aan hun traditionele behandeling toevoegen.


Hydrotherapie of aquatherapie

☞  Hydrotherapie of aquatherapie is een vorm van actieve oefentherapie die in het water wordt uitgevoerd waardoor bewegen minder pijnlijk en aangenamer wordt. De behandeling gebeurt met aangepast materiaal (gordels, halters, drijvers,…). Er is een plafondlift aanwezig om de transfer in/uit het water voor iedereen mogelijk te maken.

De combinatie van de gewichtloosheid van het menselijk lichaam in het water, de opwaartse druk van het water en de aangename watertemperatuur (32°C) zorgt ervoor dat deze therapievorm sterk wordt aanbevolen voor volgende indicaties:

 • orthopedische revalidatie
 • sport-en gewrichtsletsels (schouder, heup, knie, rug, ...)
 • systeemaandoeningen zoals spierziekten, reumatoïde artritis, artrose, syndroom van Guillain Barré, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, hemiplegie, spina bifida, Ehlers-Danlos-syndroom,…
 • cvs en fibromyalgie : hierbij is niet zozeer de duur en intensiteit van bewegen van belang, maar wel het regelmatig (actie/rust), gevarieerd (alle spieren) en rustig bewegen (energieverbruik).
 • personen met overgewicht
 • zwangere vrouwen

☞  Aquaspinning

De aquaspinningfiets is hét toestel bij uitstek voor de revalidatie want fietsen in het water is niet belastend voor je lichaam en prima voor je conditie! Aquaspinning is een sport die door iedereen beoefend kan worden : personen met overgewicht, knie problemen, rugklachten of fysieke beperkingen kunnen in het water hun algemene conditie versterken, maar ook sporters komen aan hun trekken.

Voordelen:

 • Je kan spierversterkend werken (benen, buik, rug) en je conditie opkrikken zonder belasting van je gewrichten.
 • het water van 32°C masseert continu de spieren terwijl je fietst en voorkomt zo stramheid
 • fietsen in het water stimuleert de bloedcirculatie en zorgt voor intense lymfedrainage
 • de constante weerstand van het water bevordert calorieverbruik en vermindert cellulitis

Jetstream. Deze wordt in de eindfase van de revalidatie gebruikt om tegen weerstand ter plaatse te zwemmen of te lopen.

Hydromassage. Door aansluiting van een massageslang op de jetstream kan u genieten van een hydromassage. De druk van de massage wordt aangepast aan de noden van de patiënt en zorgt voor een betere doorbloeding, mobiliteit en vermindering van pijn.

Aquagym. De gegeven oefeningen kunnen van zeer licht tot extra zwaar worden uitgevoerd.  Aquagym is voor elke leeftijd en elk niveau bestemd. Je algemene conditie wordt er door verbeterd evenals je lenigheid, kracht en coördinatie.  Het is aangewezen bij zwangerschap, figuurcorrectie, bij sporthervatting, voor ouderen,...

Deze lessen kan u volgen zonder voorschrift van een dokter, uiteraard worden ze dan ook niet terugbetaald door de mutualiteit Vraag wel uw sportclub/fitness tussenkomst van uw  mutualiteit aan en geniet zo van een korting op uw abonnement. Voor prijsinfo, zie prijslijst.


Zwemlessen / huur zwembad / (bio)-sauna

Zwemlessen. Wij leren iedereen zwemmen, ongeacht leeftijd of watervrees. We beginnen met schoolslag en, indien gewenst, volgen daarna de andere stijlen. Wat maakt onze zwemlessen zo specifiek? Verwarmd zwembad met watertemperatuur van 32°C. De lessen worden op afspraak en individueel (privé) gegeven. Er zijn dus geen andere activiteiten of personen in het zwembad, wat de concentratie en de efficiëntie alleen maar ten goede komt. De lesgever gaat mee in het water en doet de zwembewegingen voor. Hierdoor kan er onmiddellijk en continu verbeterd worden. Voor prijsinfo, zie prijslijst.

Huur zwembad. Zwemmen is één van de meest gezonde sporten voornamelijk door het symmetrische gebruik van alle spieren en het onbelast bewegen in het warme water van 32°C (geen druk op de gewrichten, knieën, heupen en rug). Het bevordert de bloedsomloop, lenigheid, kracht, coördinatie alsook het calorieverbruik en het werkt ontspannend (stressvermindering). Het zwembad kan gehuurd worden om te oefenen, te relaxeren en te genieten samen met familie, vriend(in) en/of kennissen. Voor prijsinfo, zie prijslijst.

☞ (Bio)-saunabezoek. De (bio)-sauna stimuleert de bloedsomloop door het afwisselend verwijden en vernauwen van de bloedvaten en heeft op die manier een heilzame invloed:

 • Ontspant de spierweefsels, vermindert de stijfheid van gewrichten en het pijngevoel
 • Zorgt voor een verhoogde weerstand en bevordert de bloedcirculatie en het genezingsproces bij ziekte en ontsteking
 • Zorgt voor een reinigende werking door het versneld afvoeren van afvalstoffen via de huid (ideaal na sportbeoefening)

Voor gebruik is een lauwwarme douche aan te raden. Ga steeds droog in de cabine en neem drie handdoeken mee: één op de zitbank, één onder de voeten en één om transpiratie te deppen. Na elke saunacyclus neemt u best een zo koud mogelijke douche, om de lichaamstemperatuur opnieuw te doen dalen en de bloedvaten die opengegaan zijn tgv de warmte opnieuw te laten vernauwen. Wij voorzien water en fruitsap tijdens uw saunabezoek. Het is raadzaam deze te nuttigen tijdens en na het gebruik van de sauna. Water vult het vocht opnieuw aan dat u verliest tgv transpiratie en fruitsap zorgt voor de aanvulling van uw kaliumgehalte. Het Zwembad en de saunacabine kunnen gehuurd worden om samen met familie, vriend(in) en/of kennissen te relaxeren en te genieten. Voor prijsinfo, zie prijslijst.