UNHCR helpt iedereen en jij kan UNHCR helpen
Geplaatst op 4-03-2024

UNHCR helpt iedereen en jij kan UNHCR helpen

Wereldwijd zijn er ongeveer 108,4 miljoen mensen gedwongen op de vlucht. Hierbij kan gedacht worden aan Palestijnse vluchtelingen, asielzoekers, mensen die internationale bescherming nodig hebben of binnenlands ontheemden. Dit getal is onwijs hoog, UNHCR telde nooit eerder zo veel mensen op de vlucht. Al deze mensen verdienen warmte en hulp, UNHCR is hierin heel erg belangrijk.

Wie en wat is UNHCR?

UNHCR biedt wereldwijd levensreddende hulp en bescherming aan mensen op de vlucht. Als de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, omarmt UNHCR de missie om levens te veranderen en menselijkheid te herstellen voor miljoenen die gedwongen zijn hun thuis achter te laten. Ze zetten zich in en geven extra aandacht aan kwetsbare groepen zoals alleenstaande moeders, alleenstaande minderjarigen, vluchtelingen die slachtoffer zijn geweest van foltering en mensen die tot een bepaalde sociale groep behoren en daardoor risico lopen.

Wat doen ze?

UNHCR biedt hulp op verschillende manieren en helpt vluchtelingen bij het (opnieuw) opbouwen van een beter bestaan. Ze zorgen onder andere voor onderdak, voedsel, schoon drinkwater, medische zorg en onderwijs. Daarnaast helpen ze ook hulp aan mensen die terug willen keren naar huis, hiervoor hebben ze hulppakketten en zorgen ze voor nieuwe middelen van bestaan. UNHCR heeft medewerkers die zich dag en nacht inzetten in 135 verschillende landen. Hiervan werkt er bijna 90% in het veld en staan dus midden in gebieden waar oorlogen, rampen en vervolgingen plaatsvinden.

Hoe kan jij helpen?

Een organisatie als UNHCR staat niet op zichzelf. Er is altijd hulp nodig om mensen te blijven helpen. We leggen graag voor je uit op welke manieren je allemaal kunt helpen.

  • Financiële Donaties: een van de meest directe manieren om UNHCR te helpen, is door een financiële bijdrage te leveren. Dit geld wordt gebruikt voor noodhulp, bescherming en herstelprogramma's voor vluchtelingen. Je kunt een eenmalige donatie doen of overwegen om een maandelijkse bijdrage te leveren.
  • Vrijwilligerswerk: controleer of UNHCR vrijwilligers programma's aanbiedt in jouw regio. Als vrijwilliger kun je betrokken raken bij verschillende taken, van bewustmaking activiteiten tot praktische hulpverlening.
  • Organiseer Een Inzamelingsactie: zet een inzamelingsactie op om geld in te zamelen voor UNHCR. Dit kan online gebeuren via crowdfunding platforms, of je kunt evenementen organiseren zoals een benefietdiner, een hardloopwedstrijd of een kunstveiling.
  • Word UNHCR Ambassador: als je invloed hebt in je gemeenschap, overweeg dan om een UNHCR-ambassadeur te worden. Help bij het verspreiden van bewustzijn over de uitdagingen waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd en de rol die UNHCR speelt.
  • Bedrijfssponsoring: als je een bedrijf hebt of betrokken bent bij een organisatie, overweeg dan om UNHCR te sponsoren. Dit kan in de vorm van directe donaties, het ondersteunen van specifieke projecten, of het aanbieden van materiële hulp
  • Verspreid Bewustwording: gebruik je sociale media en persoonlijke netwerken om bewustwording te verspreiden over de vluchtelingencrisis en de rol van UNHCR. Deel relevante informatie, verhalen van vluchtelingen en oproepen tot actie.
  • Ondersteunende Aankopen: sommige organisaties bieden producten aan waarvan de opbrengst naar UNHCR gaat. Overweeg om items te kopen waarvan een deel van de winst wordt gedoneerd aan het goede doel.

Alle kleine beetjes helpen

Ieder steentje wat jij bijdraagt helpt natuurlijk, dat is van onvoorstelbare waarde voor een hulporganisatie zoals UNHCR. Het kan ook zo zijn dat jij om persoonlijke redenen niet meer bij UNHCR aangesloten wilt of kunt zijn. Wanneer dit het geval is, kun je gemakkelijk je lidmaatschap bij unhcr opzeggen met behulp van Xpendy. Dit is een online service die helpt bij het opzeggen van lidmaatschappen of abonnementen. Zo hoef jij je hier geen zorgen meer over te maken. Jij vult je gegevens in, Xpendy doet de rest.