Trendy met een duurzame tas
Geplaatst op 2-08-2022

Trendy met een duurzame tas

Trendy met een duurzame tas

Zodra je de krant openslaat of het nieuws kijkt word je er mee geconfronteerd; de klimaatcrisis. Mensen raken er steeds meer van overtuigd dat ze iets moeten doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en zo een toekomst veilig te stellen voor de mensen die na ons komen. Duurzaamheid is dan ook een trending topic, en dat zie je niet alleen op terug op nieuws kanalen. Maar ook in de producten die mensen gebruiken, in de modewereld en de voedselindustrie. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen bijvoorbeeld voor een duurzame tas. Maar wanneer is een tas eigenlijk duurzaam?

De vegan tas

Veel mensen kiezen voor een vegan leefstijl om zo uitstoot te verminderen. Dat betekent niet alleen dat zij hun hamburger inruilen voor een quinoaburger, maar dat zij helemaal geen dierlijke producten willen gebruiken, ook niet in de rugzak die zij dragen. Gelukkig is het tegenwoordig met alle smakelijke vleesvervangers steeds makkelijker om die big mac links te laten liggen, en ook als het om fashion en tassen gaat is er steeds meer te kiezen. Een vegan tas is volledig diervriendelijk tot stand gekomen. Dat wil zeggen dat er geen enkel dier aan te pas is gekomen bij het maken van de tas. Geen dierenhuid oftewel leer, maar ook geen wol of zijde. Vaak proberen de producenten van dit soort tassen daarnaast ook in het productieproces zo min mogelijk druk te leggen op de natuur. Tassen worden dan bijvoorbeeld gemaakt van kurk, rubber of gerecyclede plastic flessen of ander gerecycled materiaal. Matt & Nat is een mooi voorbeeld van een merk dat zich inzet voor duurzaamheid.

Circulair geproduceerde tassen

Kan een tas ook duurzaam zijn, maar niet vegan? Dat kan zeker. Er zijn veel bedrijven die kiezen voor een circulair geproduceerde tassen waarbij ze tijdens het productieproces volop rekening houden met het verbruik van grondstoffen en dit zo veel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld door alleen maar gebruik te maken van gerecyclede materialen (waaronder leer) en te besparen op water tijdens het maakproces. We noemen het dan ook wel eco-leer. Bij eerlijk en duurzaam geproduceerde tassen gaat het bovendien niet alleen om zorgen voor dieren en de planeet, maar ook voor de mensen die de tassen maken. Als je weet dat er voor jouw laptoptas niet verloren is gegaan en de makers bovendien een veilige werkplek met eerlijk loon krijgen, zoals bij het mooie merk O My Bag, dan draag je hem toch een stuk prettiger.

Een langere levensduur is ook duurzaam

Kijk, als je zo duurzaam mogelijk wilt leven moet je gewoon zo min mogelijk consumeren. Zo simpel is dat. Maar als je dan wel consument bent, is het wel zaak om duurzame keuzes te maken. Die duurzaamheid zit ‘m dan in het productieproces van de tas en/of het materiaal waar de tas van gemaakt is. Heb jij je oog bijvoorbeeld laten vallen op een echte leren Valentino tas, dan kies je wel voor een tas die gemaakt is van hoogwaardig leer. Dat betekent dat deze tas van uitstekende kwaliteit is en daardoor een mensenleven mee kan. Koop je dus maar eenmaal zo’n duurzame tas dan hoef je daarna niet steeds opnieuw te consumeren, en verklein je je ecologische voetafdruk.