Frustraties én gezelligheid aan tafel
Geplaatst op 21-06-2024

Frustraties én gezelligheid aan tafel

Gezamenlijke maaltijden aan tafel bieden veel goede voordelen. Zo eten we gezonder als we samen eten, wat natuurlijk heel belangrijk is. Nederlands onderzoek van HelloFresh heeft aangetoond dat we aan tafel te maken hebben met zowel frustraties als gezelligheid. Het kan best lastig zijn om iedereen aan tafel blij te maken met een gezond gerecht. Met een maaltijdbox van HelloFresh wordt dit wel een stuk gemakkelijker. Er staat elke keer weer iets verrassends op tafel. Een gezonde en voedzame maaltijd waar iedereen blij van wordt. Wat vinden we nu belangrijk aan tafel en wat vinden we vooral heel vervelend?

Gedrag aan tafel in Nederlandse huishoudens

Binnen de meeste huishoudens gelden regels aan de eettafel die gewoon door iedereen moeten worden gevolgd. Meer dan de helft van de kinderen, namelijk 56 procent, moet eten wat de pot schaft. Een iets groter aantal moet aan tafel blijven zitten totdat iedereen klaar is met eten. Het gaat dan om 60 procent. We zien ook regels die per huishouden erg verschillend zijn en we zien regels die er door de jaren heen bij gekomen zijn. Zo was het vroeger niet nodig om regels op te stellen voor het gebruik van telefoonschermpjes aan tafel. Slechts 5 procent van alle moeders staan schermen toe aan tafel. Onder de vaders is dit 19 procent. Ongeveer 75 procent van alle ouders verbiedt het gebruik van telefoon- en tabletschermen tijdens het eten.

Wat zijn de grootste frustraties aan tafel?

Het onderzoek geeft een top 5 van frustraties die we aan de eettafel ervaren wanneer er in het huishouden gezamenlijk gegeten wordt in de regio. Met 17 procent staat het niet lusten van de maaltijd op de eerste plek. Het gaat dan veelal om kinderen die het eten niet lekker vinden. Frustratie wordt ook veroorzaakt door partners die tijdens het eten met hun telefoon bezig zijn (15 procent) en ruzie maken aan tafel (12 procent). De vierde en vijfde plek worden allebei benoemd door 11 procent van de ondervraagden. Het gaat dan om de frustratie van kinderen die niet willen eten en de frustratie van kinderen die tijdens het eten op hun schermpje willen kijken.

Hoe maken we samen eten gezelliger?

Het is natuurlijk belangrijk om vooral te genieten van gezelligheid tijdens het eten. We willen de frustraties zo goed mogelijk uit de weg gaan. Met een maaltijdbox kook je makkelijk, snel en gezond. Je maakt gebruik van verse ingrediënten en elke maaltijd is weer anders. Je kunt het nog gezelliger maken door de kinderen bij het koken te betrekken, door je maaltijden te plannen en nieuwe gerechten te maken. Een goede regel is dat de eettafel een ‘schermvrije zone’ is tijdens het eten.