Hoevewinkel Puur Local

Uw hoevewinkel te Retie voor vers vlees, zuivel en streekproducten

Wie zijn wij?

Wij zijn Olivier en An. Olivier heeft na zijn schooltijd altijd al in het vlees gezeten. Hij heeft zelf een boerderij met verschillende honderden dieren en hij handelt ook met vee. An is van opleiding leerkracht, maar kreeg door de relatie met Olivier, ook interesse in runderen.

Franse koeien

Wij kweken al jaren verschillende Franse rassen om te ontkomen aan de talrijke keizersneden en het overmatig gefok van het Belgische wit-blauwe ras. Ondertussen zijn wij goed bekend met onze rassen: Blonde Aquitaine, Aubrac, Salers, Limousins, Charolais en Black Angus. De voorgaande rassen kunnen allemaal nog goed op een natuurlijke manier worden gehouden. Deze rassen hebben bijna altijd een oorspronkelijke manier van afkalven; kijzersnedes komen bijna niet voor. Onze koeien worden al een twintig jaar bij ons op de boerderij in Retie en op verschillende velden in Dessel, Geel en Ennal groot gebracht.

Onze dieren leven veel in de natuur op de weide. Daar kunnen ze extra genieten van het mooie Belgische weertje. Wanneer het echt koud wordt of wanneer er overdreven neerslag uit de lucht valt, zijn de dieren blij dat ze binnen kunnen schuilen. In de winter staan de meeste van onze dieren dan ook ongeveer 4 maanden binnen. Wanneer de kalfjes in het voorjaar worden geboren, staan de meeste koeien al terug buiten. De kalfjes zuigen tot rond hun 7 maanden bij hun moeder. Zo krijgen ze alle afweerstoffen mee. Er zijn dan ook weinig ziektes op onze boerderij. Zoals u heeft kunnen lezen, groeien onze runderen op een zo natuurlijk mogelijke wijze op.

Kwaliteitsvlees

Onze rassen vragen een aanpak die wat langer duurt en waar dus ook meer geld in wordt gestoken. Voor kwaliteitsvlees is deze specifieke behandeling nodig en hier proberen wij dan ook steeds voor te zorgen! Dit is dan ook 1 van de redenen waarom wij gestart zijn met de hoevewinkel. Een andere rede is dat het leerkracht-zijn voor An ook niet altijd meeviel waarna zij zich meer wou bezig houden met de boerderij. Altijd alleen tussen de dieren werd ook wat eenzaam waardoor het idee van een hoevewinkel naar boven kwam…

Specialiteiten

Buiten ons vlees bieden wij ook nog tal van verschillende specialiteiten van collega-boeren aan. Meerdere boeren uit de omgeving zijn bezig met zelfverwerking. Verschillende van deze producten kan je in onze winkel terugvinden. Wij bieden verschillende zuivelproducten, aardappelen, seizoensgroenten, vers gemalen meel, hazelnoten aan.