Zó boek je de goedkoopste vakantie in Spanje
Geplaatst op 10-12-2022

Zó boek je de goedkoopste vakantie in Spanje

Spanje. Het Mediterrane land van Paella en Sangria. Veel Belgen en Nederlanders genieten van een vakantie naar het zonnige Spanje. De geuren, kleuren en smaken daar kunnen wij echt van genieten. De sfeer van het land is niet het enige dat het een heerlijk land maakt om naartoe te gaan. De prijzen voor toeristen uit de benelux zijn daarbij erg betaalbaar. Voor een week in Spanje ben je minder kwijt dan een week in Oberhausen. Voor dat geld zoeken we dan ook graag de zon op. 

Helaas, zijn ook in Spanje de toeristenprijzen overdreven aan het stijgen. De economische en politieke ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden vanaf 2019 maken het moeilijk voor het land. Eén van de sectoren die hierdoor het meest getroffen wordt is het toerisme. Als toerist merk je deze prijsstijging het meest in het vervoer.

Wanneer je een toerist bent in Spanje ga je vaak dagjes uit. Je wilt graag zo veel mogelijk gezien hebben. Voor de meeste Europese bezoekers is persoonlijk vervoer dan het gunstigst. Autoverhuur is daarom razend populair in Spanje. Helaas, hebben de afgelopen jaren laten zien hoe onstabiel de markt voor toeristisch autoverhuur in het land nog is. De prijzen zijn sinds 2019 namelijk met meer dan 40 procent gestegen. Waar je dus voor auto huren Malaga airport in 2019 rond de twee euro per dag betaalde, betaal je hier nu minimaal drie euro per dag voor. 

Dit is onder de toeristen en zakelijke reizigers een bekend probleem. De verhuurprijzen voor voertuigen zijn volgens menig bezoekers van het land niet in verhouding tot de rest van de prijzen in het land. Veel reizigers geloven dat deze stijging te maken heeft met kapitalisme en de algemene profiteerders mentaliteit richting toeristen. Echter, blijkt dit in de boekhouding niet het geval te zijn. 

Er zijn meerdere redenen waarom autoverhuurbedrijven hun huurprijzen moeten verhogen. Allereerst, zijn er minder huurauto’s beschikbaar. De lage beschikbaarheid aan auto’s komt niet overeen met de stijgende toerisme in het land.Door het overschot aan vraag naar auto huren Spanje verhogen autoverhuurbedrijven hun prijzen. 

De volgende reden voor de prijsverhoging van 40 procent heeft te maken met de pandemie. In 2020 en 2021 werden er minder auto’s verhuurd. Dit omdat toerisme beperkt en in sommige maanden zelfs verboden was. Door de dalende vraag naar huurauto’s besloten veel autoverhuurders een deel van hun auto’s te verkopen. Hierdoor hebben bedrijven faillissement kunnen voorkomen. Het percentage auto’s dat in deze periode verkocht werd komt overeen met 40 procent. 

In 2021 begonnen auto reserveringen weer stijgen. Veel mensen keken uit naar het versoepelen van de Corona Maatregelen en begonnen weer vakanties te boeken. Ter voorbereiding proberen veel verhuurbedrijven nieuwe auto’s in te kopen. Helaas, is dit wegens productiecapaciteit en crisis rondom de halfgeleiders niet succesvol. Bedrijven hebben moeite met het inkopen van huurauto’s. Door de lage voorraad aan huurauto’s die niet overeenkomt met de grote vraag ernaar, blijven de autoverhuur prijzen stijgen. 

Voor reizigers vanuit de benelux is de voordeligste keuze om vervoer vanuit het thuisgebied te regelen of auto vervoer voor in Spanje te reserveren via een lokale autohuurder zoals EasyTerra.