Waar is viscollageen goed voor?
Geplaatst op 22-01-2024

Waar is viscollageen goed voor?

Ben je benieuwd naar de belangrijkste bronnen van collageen? Viscollageen staat dan zeker bovenaan de lijst.

Hoewel alle dierlijke collageenbronnen hun voordelen hebben, staan viscollageenpeptiden bekend om hun beste absorptie en biologische beschikbaarheid vanwege hun kleinere deeltjesgrootte in vergelijking met andere dierlijke collagenen, waardoor ze antioxidatieve krachtpatsers zijn.

Wat maakt viscollageen goed?

Biobeschikbaarheid is heel belangrijk omdat het grotendeels de werkzaamheid bepaalt van elke voedingsstof die je binnenkrijgt. Welnu, vis collageen wordt tot 1,5 keer efficiënter in het lichaam opgenomen en heeft een superieure biologische beschikbaarheid dan rundercollageen of varkenscollageen.

Omdat het efficiënter wordt opgenomen en sneller in de bloedbaan komt, wordt het beschouwd als de beste collageenbron voor medicinale doeleinden.

Het vermogen van viscollageen om gemakkelijker door ons lichaam te worden opgenomen is te danken aan het lagere moleculaire gewicht en de lagere grootte, waardoor het collageen op een hoger niveau door de darmbarrière in de bloedbaan kan worden opgenomen en door het hele lichaam kan worden vervoerd.

Dit leidt tot collageensynthese in de gewrichtsweefsels, botten, huid en vele andere essentiële lichaamssystemen.

Omdat we de delen van de vis die collageen bevatten (voornamelijk huid en schubben) meestal niet eten, is het maken van zelfgemaakte visbouillon of het aanvullen met collageen een interessant idee.

Wat is viscollageen?

Viscollageen is een complex structureel eiwit van het collageen type I, het meest voorkomende collageen in het menselijk lichaam. Type I staat vooral bekend als de basis voor een mooie huid, sterk bindweefsel en stevige botten.

Viscollageenpeptiden hebben een zeer specifieke aminozuursamenstelling met een hoge concentratie glycine, hydroxyproline en proline.

Wanneer viscollageen wordt ingenomen, worden de hydroxyproline peptiden niet volledig verteerd tot vrije aminozuren en kunnen ze in het bloed worden gedetecteerd. Deze hydroxyproline peptiden stimuleren cellen in de huid, gewrichten en botten, en ze leiden tot collageensynthese door celactivatie en groei.

De schubben, huid, botten en vinnen van zoet- of zoutwatervissen worden gebruikt voor het maken van viscollageen supplementen. Omdat deze onderdelen worden beschouwd als afvalproducten tijdens de visverwerking, helpt het gebruik ervan om andere producten te maken de milieuvervuiling te verminderen.

Wat doet viscollageen voor anti-aging?

Omdat viscollageen een type I collageen is en type I collageen is waar onze huid uit bestaat, is het niet verrassend dat de huid er baat bij heeft. Het helpt tekenen van huidveroudering voorkomen en verbeteren, waardoor het een geweldig anti-aging voedingsmiddel is.

Mogelijke huidvoordelen van het consumeren van dit collageen zijn onder andere verbeterde gladheid, beter vasthouden van vocht, meer soepelheid en het voorkomen van diepe rimpelvorming.

Gehydrolyseerd viscollageen bestaat uit kleine peptiden met een laag moleculair gewicht, die gemakkelijk verteerd, opgenomen en gedistribueerd worden door het menselijk lichaam. Voordelen van collageenpeptiden zijn onder meer hydratatie, elasticiteit en vermindering van rimpels. En daar is het natuurlijk met anti-aging supplementen om te doen.

Nog een voordeel: verhoogde eiwitinname

Als je viscollageen eet, krijg je niet alleen collageen - je krijgt alles wat collageen bevat. Viscollageen bestaat voor meer dan 97 procent uit eiwit zonder vet, suikers of koolhydraten, waardoor het een van de beste eiwitvoedingsmiddelen op aarde is.

Het heeft ook een zeer kenmerkend aminozuurprofiel. Aminozuren zijn organische verbindingen die samen eiwitten vormen. Samen met eiwitten zijn ze de bouwstenen van ons lichaam.

Door je eiwitinname te verhogen door collageen te eten, kun je je trainingen verbeteren, spierverlies voorkomen (en sarcopenie voorkomen) en beter herstellen na de training. Meer collageeneiwit in je dieet helpt ook altijd bij gewichtsbeheersing.

Voedingswaarde van viscollageen

De exacte voedingswaarde van viscollagenen varieert. Hier is een voorbeeld van een portie gehydrolyseerd viscollageen van 10 gram, dat ongeveer het volgende bevat:

45 calorieën
9,4 gram eiwit
0,07 milligram kalium
0,05 milligram calcium
0,04 milligram ijzer

Conclusie

Viscollageen draagt mogelijk bij aan de vermindering van rimpels, en ondersteunt een jeugdig ogende huid. Daarnaast is het rijk aan eiwitten en vrij van vet, suikers en koolhydraten, waardoor het een unieke aanvulling kan zijn op een evenwichtig dieet.