Verschillende manieren om duurzaam te printen
Geplaatst op 3-07-2024

Verschillende manieren om duurzaam te printen

Duurzaamheid en milieubewustzijn zijn begrippen die je tegenwoordig vaak hoort. Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact die we op de aarde hebben en proberen de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook jij kunt hieraan bijdragen door duurzaam te printen. Voor het maken van papier is houtpulp nodig en zoals we weten is dat afkomstig van bomen. Voor 1000 kilogram papier heb je bijvoorbeeld 2000 kilogram houtpulp nodig. We moeten dus enorm veel bomen kappen. Hoewel veel zaken tegenwoordig digitaal gaan, is een volledig papierloze werkomgeving nog niet haalbaar. Maar je kunt zeker een verschil maken door bewust om te gaan met printen. Wil je weten hoe? Lees dan verder voor tips van PrintAbout!

Dubbelzijdig printen

Een vel papier heeft twee kanten, en als je beide kanten gebruikt, halveer je het papiergebruik. Dit kan vooral in grote bedrijven een enorm verschil maken. Als netwerkbeheerder kun je dubbelzijdig printen als standaard instellen voor iedereen. Je kunt kiezen om dubbelzijdig printen verplicht te stellen, of het als standaard optie instellen met de mogelijkheid voor gebruikers om toch enkelzijdig te printen als ze dat willen. Wist je dat je met dubbelzijdig printen wel tot 50% minder papier kunt vebruiken? Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Het juiste papier kiezen

Wil jij ook een milieuvriendelijke printomgeving creëren? Let dan op het type papier dat je gebruikt. Dagelijks wordt er veel papier geproduceerd en hiervoor moeten enorm veel bomen worden gekapt. Een effectieve manier om papierverbruik te reduceren is door dubbelzijdig te printen en gerecycled papier te kiezen. Gerecycled papier kun je herkennen aan de duurzaamheidskeurmerken op de verpakking. Denk bijvoorbeeld aan FSC Recycled en het EU Ecolabel. Deze geven aan hoe milieuvriendelijk het papier is. Meer informatie over deze keurmerken vind je in de Keurmerkenwijzer.

Minder afval

Bij duurzaam printen moet je ook je best doen om minder afval te produceren. Dus, wat moet je doen met lege hp inkt patronen? Je kunt ze soms bijvullen, maar dit is niet altijd effectief en ook niet volledig afvalvrij. Kijk bijvoorbeeld eens naar printabonnementen. Met zo'n abonnement koop je een tegoed voor een bepaald aantal prints, wat geld bespaart en recyclen makkelijker maakt. Je kunt je lege cartridges gratis terugsturen voor recycling. Dit systeem helpt je bewuster te zijn van je printgedrag en neemt de zorg over gebruikte cartridges weg.

Printers leasen

Overweeg je een nieuwe of een refurbished printer te leasen? Bij een lease zijn alle kosten al inbegrepen, van levering tot de benodigdheden voor het printen. Als je inkt op is, zorgt het leasebedrijf direct voor een nieuwe voorraad. Door te leasen gebruik je een betrouwbare printer zonder je zorgen te hoeven maken over onderhoud; dat is allemaal geregeld. Dit bespaart flink wat kosten en is bovendien een milieuvriendelijke keuze.