Je paard is wat hij eet!

Je paard is wat hij eet!

Welkom bij Lambaerts Agri onze gespecialiseerde winkel voor paardenvoeding! Wij bieden een uitgebreid assortiment aan voeders die perfect zijn afgestemd op de behoeften van uw paard. Of uw paard nu recreatief gereden wordt, op hoog niveau sportprestaties levert of specifieke behoeftes heeft voor zijn gezondheid (hoefbevangenheid, maagproblemen, insulineresistentie, PSSM, …), wij hebben de juiste voeding voor elke situatie.

Brokken

Brokken zijn een van de meest populaire vormen van paardenvoer. Ze worden geproduceerd door verschillende ingrediënten te malen en samen te persen tot kleine pellets. De meeste balancers en grasbrokken, zoals de naam al doet vermoeden, zijn ook in brokken.

Voordelen van brokken:
- Constante kwaliteit: Elke brok bevat dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen.
- Makkelijk te bewaren: Brokken zijn droog en hebben een lange houdbaarheid.
- Eenvoudige dosering: Door de uniforme grootte is het makkelijk om de juiste hoeveelheid te voeren.
- Geen prikkelende harde vezels die problematisch kunnen zijn voor paarden met diastema’s of maagzweren.

Wij verdelen brokken van de merken Havens, Horsefood, Agrobs, Metazoa en Equifyt.

Muesli's

Muesli's zijn mengelingen van granen, kruiden, gedroogde groenten, oliehoudende zaden en soms ook geperste brokken. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en zijn vaak minder bewerkt dan brokken. Muesli's zijn populair vanwege hun smakelijkheid.

Voordelen van muesli's:
- Smakelijk: De variatie in ingrediënten maakt muesli heel aantrekkelijk.
- Natuurlijke uitstraling: Muesli's bevatten vaak minder bewerkte ingrediënten.
- Flexibiliteit: Het is eenvoudig om de mengeling aan te passen voor specifieke voedingsbehoeften.

Wij verdelen muesli’s van de merken Havens, Mijten, Spoelders, Lannoo, Horsefood, Cavalor, Equifyt, Agrobs, Marstall en Equifirst.

Graanvrije mengelingen

Meer en meer mensen keren terug naar een natuurlijkere manier van paarden houden en daar hoort ook een natuurlijke voeding bij. Deze mengelingen bevatten vaak alternatieve energiebronnen zoals verschillende grassen en kruiden, luzerne, oliehoudende zaden en vezelrijke componenten. Graanvrij voer kan helpen om problemen zoals hoefbevangenheid, insulineresistentie en maagzweren te voorkomen.

Voordelen van graanvrije mengelingen:
- Geschikt voor gevoelige paarden: Ideaal voor paarden met graanintolerantie of -allergieën.
- Stabiele energie: Alternatieve energiebronnen zorgen voor een geleidelijke energieafgifte.
- Ondersteuning van de spijsvertering: Vezelrijke ingrediënten bevorderen een gezonde darmwerking.
- Laag in suiker en zetmeel

Wij verdelen graanvrije mengelingen van Equifyt, Marstall, Agrobs en Mijten.

Het belang van ruwvoeder in relatie met maagzweren

Ruwvoeder, zoals hooi, gras, kruiden en luzerne, vormt de basis van het dieet van een paard. Het is essentieel voor een gezonde spijsvertering en draagt bij aan het welzijn van het paard op verschillende manieren.

Spijsvertering: Ruwvoer bevordert een gezonde darmwerking door de noodzakelijke vezels te leveren die essentieel zijn voor een goede peristaltiek (darmbewegingen).

Speekselproductie: Kauwen op ruwvoer stimuleert de speekselproductie, wat helpt om de maag te beschermen door de maagzuurproductie te bufferen. Langdurige energie: Vezelrijke ruwvoeders zorgen voor een langzame en gelijkmatige energieafgifte, wat belangrijk is voor het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Mentale gezondheid: Het kauwen en het tijd besteden aan eten helpt bij het vervullen van de natuurlijke behoefte van paarden om gedurende de dag kleine hoeveelheden voedsel te eten, wat stress en verveling vermindert.

Richtlijnen voor ruwvoer:

Een volwassen paard moet minstens 1,5% tot 2% van zijn lichaamsgewicht in droogstof (ruwvoer) per dag consumeren en mag maar 2 à 3 uur zonder ruwvoer staan.

Hooi van goede kwaliteit moet vrij zijn van stof en schimmel, en bij voorkeur afkomstig zijn van gras- en kruidenmengsels.

Wij verdelen ruwvoer van de merken Jopack, Hartog, Herbs4Horses, Havens, Equifyt en Agrobs.

Maagzweren bij Paarden

Maagzweren zijn een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij paarden en kunnen ernstige gevolgen hebben voor hun welzijn en prestaties. Ze worden veroorzaakt door een onevenwicht in de maagzuurproductie en de beschermende mechanismen van de maagwand.

Prevalentie bij sportpaarden:
Onder sportpaarden, is de prevalentie van maagzweren bijzonder hoog. Studies tonen aan dat tussen 60% en 90% van de renpaarden en ongeveer 50% van de sportpaarden in andere disciplines maagzweren kunnen hebben.

Prevalentie bij recreatiepaarden:
Bij recreatiepaarden, die meestal minder intensieve fysieke activiteiten verrichten en minder stress ervaren, ligt de prevalentie lager, maar nog steeds aanzienlijk. Ongeveer 37% van de recreatiepaarden kan maagzweren ontwikkelen.

Jonge paarden:
Bij veulens en jonge paarden is de prevalentie van maagzweren ook hoog, vaak variërend van 25% tot 50%. Dit kan te maken hebben met de stress van het gespeend worden en veranderingen in hun dieet.

Factoren die bijdragen aan de hoge prevalentie:

Dieet en Voeding: Een dieet met een hoog aandeel aan krachtvoer en een laag aandeel aan ruwvoer verhoogt het risico op maagzweren. Paarden die onvoldoende vezels binnenkrijgen, produceren minder speeksel, wat essentieel is voor het neutraliseren van maagzuur.

Stress: Fysieke en mentale stress, zoals intensieve training, wedstrijden, reizen en veranderingen in de omgeving, dragen aanzienlijk bij aan de ontwikkeling van maagzweren.

Huisvesting: Paarden die lange periodes zonder voer staan, zoals 's nachts of tijdens transport, hebben een hoger risico omdat er continu maagzuur geproduceerd wordt, zelfs als de maag leeg is.

Gebruik van medicijnen: Langdurig gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's) kan de maagwand beschadigen.

Gevolgen van maagzweren:

Maagzweren kunnen de prestaties van paarden aanzienlijk beïnvloeden, wat leidt tot:

- Verminderde eetlust en gewichtsverlies
- Veranderingen in gedrag, zoals prikkelbaarheid en verminderde werklust
- Slechte fysieke conditie en vachtkwaliteit
- Verhoogde gevoeligheid voor koliek en andere spijsverteringsproblemen

Preventie en Behandeling:

Onbeperkt ruwvoer: Zorg ervoor dat het paard altijd toegang heeft tot kwalitatief ruwvoer om de maag constant bezig te houden en maagzuur te neutraliseren.

Meerdere maaltijden per dag: Voer kleinere porties krachtvoer meerdere keren per dag om de maagbelasting te verminderen.

Stressmanagement: Minimaliseer stressfactoren door een rustige en voorspelbare omgeving te bieden.

Medische behandeling: In ernstige gevallen kunnen medicijnen zoals maagzuurremmers zoals omeprazol worden voorgeschreven door een dierenarts om de maagzweren te behandelen en de genezing te bevorderen.

Ruwvoeders vormen de basis van een gezond dieet voor paarden en zijn essentieel voor hun spijsvertering en algehele welzijn. Door voldoende kwalitatief ruwvoer aan te bieden en aandacht te besteden aan de preventie van maagzweren, kunnen paardenbezitters bijdragen aan de gezondheid en prestaties van hun paarden.

Heeft u vragen over aangepaste voeding voor uw paard, kom langs in onze winkel en we zullen u met raad bijstaan in uw keuze.