Thuisverpleging Den Heuvel

Verpleging aan huis en thuiszorg regio Bekkevoort & Tielt-Winge

Heeft u verzorging nodig in Bekkevoort, Tielt-Winge en dichte omgeving, dan kan u op onze diensten beroep doen. Een simpel telefoontje en wij spreken meteen af waar en wanneer we langs zullen komen en wat we kunnen doen om u of uw familielid te helpen. Wij zijn alle dagen bereikbaar, ook op zon- en feestdagen. Wij staan in voor een brede waaier aan verzorgingen en werken met respect voor de persoon en zijn thuissituatie.

Wij zijn niet verbonden aan een mutualiteit dus iedereen kan bij ons terecht. Doordat we werken met derdebetalersregeling gaat de factuur rechtstreeks naar de mutualiteit die ons volgens vooropgestelde Riziv-tarieven uitbetaalt. In de meeste gevallen (behalve bv. bij arbeidsongeval) krijgt u geen factuur van ons maar wordt dit volledig voor u geregeld. Het enige wat wij van u nodig hebben zijn uw mutualiteitsgegevens (een klevertje van de mutualiteit volstaat) en een doktersvoorschrift (enkel niet bij hygiënische zorgen). Sinds 1 oktober 2017 zijn wij ook verplicht om bij ieder bezoek uw identiteitskaart te registreren.

Ons team bestaat uit 4 verpleegkundigen met jarenlange ervaring in intensieve tot psychiatrische verpleging. Sinds 1999 werken wij in Bekkevoort en Tielt-Winge en toch blijven we regelmatig op de hoogte van veranderingen op administratief vlak en vernieuwingen in de verzorging zelf door regelmatig bij te scholen. Indien nodig werken wij samen met externe teams zoals PANAL of een wondzorgteam in een ziekenhuis etc... Ook overleggen we waar gewenst met je huisarts. Contacteer ons voor meer informatie.

Mogelijke verzorgingen: hygiënische zorgen, inspuitingen, wondverzorging, sondevoeding, zorgen bij blaassonde, stomazorg, palliatieve zorg, wekelijks klaarzetten van medicatie, compressietherapie, zorgen aan poortcatheters, lavement, ...

1. Hygiënische zorgen

Als u tijdelijk of langdurig niet volledig zelfstandig voor uw hygiëne kan instaan, dan willen wij graag helpen. Bij een eerste bezoek bekijken wij uw situatie en vullen wij een Katz-schaal in. Deze moeten wij verplicht gebruiken om te bepalen op hoeveel bezoeken u wekelijks of zelfs dagelijks recht hebt. Deze score is bindend in die zin dat die ons zegt hoeveel keer we u maximum per dag of week mogen komen verzorgen, anders dan bij alle andere verzorgingen waar het voorschrift van de geneesheer bepaalt hoe dikwijls de zorg moet gebeuren. Wenst u minder verzorging dan bent u daar natuurlijk vrij in en mocht uw lichamelijke toestand veranderen dat zal ook de score aangepast worden. Onder hygiënische verzorging verstaan wij het wassen van de patiënt, op een manier aangepast aan zijn/haar mogelijkheden. Dit kan dus gaan van gedeeltelijke hulp aan de lavabo tot volledig wassen in bed. Als de mogelijkheden in huis er zijn dan willen wij ook gerust een douche of bad geven. Verder kunnen ook haren gewassen worden, nagels geknipt worden (geen pedicure). We helpen bij aan- en uitkleden en mobiliseren of verplaatsen van de patiënt ev. met gebruik van hulpmiddelen. Wij stellen ook hulpmiddelen voor om zo lang mogelijk in eigen huis te kunnen blijven zoals incontinentiemateriaal, patiëntenlift of looprekje, personenalarm, enz.

2. Inspuitingen

Alle inspuitingen gebeuren volgens voorschrift van een geneesheer. Dit kunnen zowel subcutane, intraveneuse als intramusculaire inspuitingen zijn. Sinds 2016 mogen we ook (griep-) vaccins toedienen. U zorgt steeds voor het product dat bij de apotheker gehaald wordt en wij zorgen voor het materiaal.

3. Wondverzorging

Allerlei eenvoudige tot complexe wondverzorgingen worden toegepast. Regelmatig wordt de heling geëvalueerd en de materialen aangepast, indien nodig na overleg met de behandelende arts. Wij zijn vertrouwd met stomazorg, verzorging van doorligwonden, wonden met inbrenging van wiek, brandwondenverzorging enz... Bij wondzorg hoort ook het verwijderen van draadjes en haakjes bv. bij operatiewonden.

4. Verzorgingen bij blaassonde

Voorkomen van infecties, blaasspoeling, plaatsen van blaassonde of verzorging en vervanging van cystofix of andere langdurige of permanente catheters zijn geen probleem. Twijfelt u of u op onze diensten beroep kunt doen, bel dan gerust. We zijn steeds bereikbaar! Contacteer ons voor de regio Tielt-Winge en Bekkevoort.

5. Wekelijks klaarzetten van medicatie

Soms is de medicatielijst zo uitgebreid of verwarrend dat men liever heeft dat wij die klaarzetten op uur en dag van inname. Wij doen dit eens per week en vragen daarvoor een weekdoosje te voorzien. Op die manier is de kans klein dat per ongeluk verkeerde medicatie ingenomen wordt. Wij zorgen zelf voor een formulier 81 dat daarvoor door de huisarts 1 keer per jaar moet ondertekend worden. Tevens kijken wij dan na welke medicatie bij moet gehaald worden in apotheek zodat er minstens een week tijd is om daarin te voorzien.

6. Poortcatheters

Mensen die chemo krijgen hebben meestal een poortcatheter (best gekend als port-a-cath) of een catheter met meerdere lumens (bv. Hickmann). Wij sluiten indien nodig de chemo af zodat de patiënt niet langer dan noodzakelijk in het ziekenhuis moet blijven. Ook spoelen wij de catheter, meestal om de 8 weken maar steeds volgens voorschrift, als die tijdelijk niet gebruikt wordt. Het specifieke materiaal voorzien wij zelf.

7. Compressietherapie

Zelf steunkousen aantrekken of windels aanleggen is niet gemakkelijk. Wij komen dit graag voor u doen als het niet lukt.

8. Palliatieve zorg

Als we mensen niet kunnen helpen genezen dan is het een erezaak om die personen zo waardig mogelijk te begeleiden. Alle voorgaande verzorgingen kunnen daarbij toegepast worden alsook sondevoeding en pijntherapie ev. via pijnpompje... Meestal werken we dan in teamverband met huisarts, ziekenhuisarts, PANAL... maar ook met de naaste familie of mantelzorgers samen. Buiten de puur fysieke hulp is er ook tijd voor mentale steun en uitgebreidere hulp mogelijk. In dit geval zijn ongeplande bezoeken zeker ook geen probleem, zelfs 's nachts. Wij werken nog meer dan anders vanuit de onmiddellijke nood of vraag van de patiënt en zijn familie of mantelzorgers.