ROSS op JOEfm

ROSS op JOEfm

Koffie is lekker ... ook zonder melk of suiker

Écht lekkere koffie? Die maak je van artisanaal geroosterde Arabica-koffie, zoals we die bij ROSS Coffee roasten; van koffiebonen die op grote hoogte groeien. Want door die hoogte hebben de koffieplanten minder last van natuurlijke vijanden, waardoor ze ook minder cafeïne moeten aanmaken. En minder cafeïne? Dat zorgt voor koffie met een volle smaak die zacht is voor je maag.

Donderdag 27 september kreeg Sabrina de kans om op JOE FM te vertellen hoe we bij ROSS Specialty Coffee Roastery werken. Presentatrice Alexandra Potvin leerde heel wat bij tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld dat koffie zonder melk of suiker ook lekker kan zijn.

We zijn het gewoon om koffie te drinken met een scheutje melk, of een klontje suiker. Omdat de koffie dan gewoon beter smaakt. Want wees eerlijk, de meeste koffie is bitter en kan wel wat zoetigheid gebruiken. Sabrina legde uit dat dat niet hoeft, melk of suiker in je koffie doen. Ook ‘zwart’ kan koffie heel lekker zijn. Alles hangt af van de kwaliteit van je koffiebonen en van de roasting.

De ligging van de koffieplantage bepaalt het cafeïnegehalte

Koffie groeit op plantages langs de evenaar, overal ter wereld. De smaak van de koffiebonen wordt onder andere bepaald door de hoogte waarop die plantages liggen. Hoe hoger de plantage ligt, hoe lager het cafeïnegehalte in de bonen. Hoe dat komt? Cafeïne is een bitter smakende stof die door de koffieplant wordt aangemaakt om zich te beschermen tegen ongedierte of tegen dieren die zin hebben in een lekker hapje. Op grote hoogte zijn er minder natuurlijke vijanden en moet de koffieplant die bescherming niet zo sterk aanmaken. Daardoor hebben koffiebonen van plantages op grotere hoogte een zachtere smaak, die ook na het roasten mild blijft. Het zijn die koffiebonen die we bij ROSS Coffee gebruiken: op grote hoogte geteeld én met respect voor de koffieplanten. Daarom kiezen we ook voor koffiebonen die afkomstig zijn van kleine, familiale plantages. Want voor een eerlijk product betalen we graag een faire prijs.

Ook de wijze en duur van het roosteren heeft invloed op de smaak

Bij ROSS Specialty Coffee Roastery roosteren wij onze koffiebonen met respect. Geen geautomatiseerde systemen of grote zakken in één keer. Nee, wij kiezen voor een ambachtelijke roostering, met de hand en in kleine hoeveelheden. Bij ROSS Coffee werken we met een zes kilo-brander van Giesen. Tijdens de roostering controleren we regelmatig de kleur en geur van de bonen. Zo kunnen we de koffie op het perfecte moment uit de brander halen. Het resultaat: koffiebonen met een veel lichtere kleur dan de supermarktkoffies maar met veel meer smaak. Zonder een bittere toets. En door die zachte roostering zijn onze koffies ook erg mild voor de maag.

Ook goesting gekregen in een lekkere kop koffie? Overtuig jezelf en bestel hier onze Single Origins of de ROSS blend, MERCATOR

ROSS COFEE