Dierenarts Scherpenheuvel-Zichem

Sarah Van den broeck

Uw dierenarts-paardentandarts te Scherpenheuvel-Zichem

Over mezelf

Al van jongs af ben ik geïnteresseerd in dieren en ben ik met paarden bezig. Toen ik besloot om voor dierenarts te studeren, was er dan ook niemand in mijn omgeving verbaasd. Tijdens mijn studie ontwikkelde ik een speciale interesse in de tandheelkunde bij paarden. Nadat ik in juli 2014 afstudeerde aan de Universiteit van Gent, besloot ik dan ook om me hierin nog verder bij te scholen bij dierenartsen die reeds jarenlang dagdagelijks met gebitsverzorging bezig zijn. Ook in de toekomst zal ik me blijven bijscholen. Hier kan u een overzicht vinden van de gevolgde bijscholingen Daarnaast werk ik ook in een praktijk als dierenarts voor kleine huisdieren in Aarschot.

Waarom paarden gebitsverzorging?

Waarom is een gebitsverzorging nodig? Een jaarlijkse gebitsverzorging is eigenlijk een must. Het is niet omdat het paard geen symptomen vertoont, dat er geen problemen aanwezig zijn. Tandafwijkingen geven vaak pas klachten indien ze vergevorderd zijn. Dus voorkomen is beter dan genezen.

Hoe ga ik te werk bij een gebitsverzorging?

Een controle van het gebit gebeurt steeds na het inbrengen van een mondspreider, deze maakt het mogelijk om op een veilige manier alle tanden (inclusief de achterste) met de hand te bereiken. Op de mondspreider wordt een Led-licht geplaatst, wat een optimale belichting geeft in de mond waardoor alles goed kan bekeken worden met behulp van een mondspiegel. Voor de behandeling wordt er gebruik gemaakt van elektrisch materiaal, waardoor er preciezer en vlotter gewerkt kan worden dan met handvijlen. Daar dit gepaard gaat met geluid en trillingen die voor het paard geen alledaags gebeuren zijn, wordt het eerst licht gesedeerd, waardoor het rustig en stil blijft staan en de behandeling veilig en vlot kan uitgevoerd worden. Om goed en veilig te kunnen werken dien ik te kunnen beschikken over:

- een verharde en overdekte werkplaats (bv. stal/wasplaats)

- (lauw)warm water

- iemand om het dier vast te houden ​

Hou er ook rekening mee dat een paard na sedatie niet meteen mag eten

Voedingsadvies voor paarden

Voedingsadvies op maat van uw dier, is uw paard te dik? Of heeft u net de indruk dat hij wat mager is? Misschien heeft u wel een ouder paard dat problemen heeft met kauwen en daardoor niet voldoende voedingsstoffen kan opnemen? Of u stelt zich de vraag of u uw trouwe viervoeter wel geeft wat hij nodig heeft? Om u met voorgaande vragen te helpen is het vanaf nu mogelijk om een voedingsschema te laten opstellen door mij. Hiervoor dient een vragenlijst ingevuld te worden en kom ik langs om de algemene conditie van uw paard en ook zijn omgeving te beoordelen. Indien gewenst kan er gelijktijdig een gebitscontrole gebeuren.

Tarieven

 • Voorrijkosten tot 20km: € 60
 • Voorrijkosten vanaf 20km: € 60 + € 0,70 per gereden km
 • Indien er voor grote verplaatsingen kan gezorgd worden dat er verschillende paarden in de regio gecombineerd kunnen worden, kan dit een gunstig effect hebben op de voorrijkosten.
 • Gebitscontrole: € 20
 • Vijlen emailpunten: € 47
 • Wolfstanden (incl. lokale verdoving): € 17.5 (1) / € 35 (2)
 • Blinde wolfstanden (incl. lokale verdoving): € 40 (1) / € 55 (2)
 • Zwaluwstaartjes: € 3
 • Grote haak vooraan/achteraan (per haak): vanaf  € 5
 • Golf-/Trappengebit (per golf/trap):vanaf  € 5
 • Verwijderen dop: € 3 per dop
 • Standaard sedatie: vanaf € 25

Opgelet: er dient contant te worden betaald na afloop van de behandeling. Prijzen inclusief 21% BTW

Meer informatie?

Bel 0489 033 031 of neem een kijkje op www.paardentandarts-sarah.net