Evenwicht

Evenwicht

Voel je je soms uitgeput omdat er geen evenwicht is tussen momenten, activiteiten en sociale contacten die je energie geven (draagkracht) en momenten die je stress geven (draaglast)?

Hier kan je op verschillende manieren op reageren. Ofwel werk je aan de draaglast zodat de werkdruk kleiner wordt, (rol)conflicten opgelost worden, je er niet alleen voor staat, een goede planning hebt, enz. Ofwel ga je je draagkracht vergroten. Je zorgt ervoor dat je hulpbronnen kan inschakelen waardoor je gemakkelijker kan omgaan met de stress waarmee je geconfronteerd wordt.

Wanneer wordt een (werk)situatie ongezond voor jou? Wanneer begin jij energie te verliezen? Er alleen over praten en zeggen wat niet goed loopt maar ondertussen verder over je grens gaan gaat niets veranderen aan je ongezonde situatie. Welke signalen geven aan dat je je minder goed voelt en er geen gezond evenwicht is? Het is van belang om dat goed te leren inschatten.

Ons lichaam vertelt op heel uiteenlopende manieren wanneer we in het rood gaan. Op dat moment ga je goed voor jezelf moet blijven zorgen. Ik zie in mijn praktijk dat het net die zelfzorg is dat het eerste geschrapt wordt om toch met de stresserende situatie om te leren gaan. We stoppen met momenten die ons ontspannen en plezier geven, maar het zijn net die momenten die ons helpen om de stress te kunnen opvangen.

Inzicht krijgen in wat goed is voor jou en er niet meer aan voorbij gaan zal bijdragen aan een beter evenwicht. Je gaat meer autonomie krijgen over hoe je een situatie wil aanpakken. Misschien wil je meer flexibiliteit, of net meer duidelijkheid en structuur, of je wil meer ondersteuning. Je kan ook voorstellen om een opleiding te volgen zodat je extra vaardigheden kan leren. Sociale steun en je competent voelen zijn naast autonomie belangrijke hulpbronnen in de werkcontext om je veerkrachtiger te voelen.

Dit bespreekbaar maken en je noden leren kennen en aangeven is niet gemakkelijk.

Dat is net wat we in de begeleiding gaan doen, we kijken waar je op vast loopt en wat je kan helpen om uit de situatie te geraken. We reiken je tools aan zodat je draaglast en draagkracht in evenwicht zijn en je dus voldoende energie haalt en houdt in je job. Zo kan je je werk met plezier blijven doen. Heb je interesse om mee in zo’n traject te stappen? Plan nu je gratis kennismakingsgesprek.