Denk jij al SMART?

Denk jij al SMART?

September is begonnen, de school is gestart en de meeste mensen hebben hun vakantie achter de rug. Tijd dus om nieuwe plannen te maken of ideeën uit te werken. Misschien ben je door de coronacrisis wel genoodzaakt om andere pistes te onderzoeken.

Vind je het moeilijk om je plannen of ideeën concreet te maken dan kan het SMART-principe je hierbij helpen.  Het is een manier om na te gaan of je doelen haalbaar zijn en in lijn liggen met wat voor jou belangrijk is en aansluit bij jouw kwaliteiten.

Mijn doel is om jou in mijn blog en via mijn nieuwsbrief een heel jaar door tips te geven die je kunnen helpen om met moeilijkheden om te gaan die op je weg komen in je groeiproces.

In deze blog bekijken we hoe je met het SMART-principe je doelen helder en concreet kan maken zodat je met beide voeten op de grond van start kan gaan.

Het SMART-principe helpt je met een reeks vragen om precies te definiëren wat je doelstellingen zijn, en helpt je ook om deze te controleren. Deze vragen zijn onderverdeeld in 5 verschillende delen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Hier zijn enkele vragen die jij jezelf kan stellen voor elk onderdeel.

Specifiek

Wat is jouw doel?
Wat wil je graag gaan onderzoeken?
Wie is er bij betrokken?
Waarom wil je iets veranderen of aanpakken?

Meetbaar

Hoe kan je nagaan dat je je doel bereikt?
Hoe kan je de evolutie zichtbaar maken?
Kan je werken met tussendoelen? 

Acceptabel

Is je doel uitdagend genoeg en toch niet te moeilijk?
Heb je de vaardigheden en de kennis of wil je ze graag ontwikkelen?
Heb je er de tijd en de middelen voor?
Welke acties kan je ondernemen? 

Realistisch

Is het doel belangrijk genoeg voor je om hier inspanningen voor te leveren?
Kan je hulp inschakelen van anderen?
Zit het een ander belangrijk doel in de weg?
Wat heb je nog nodig om jouw doel te bereiken? 

Tijdsgebonden

Wanneer ga je welke acties ondernemen?
Heb je een concreet stappenplan?
Wat is je deadline op korte termijn en op lange termijn? 

Heb je nood aan begeleiding in jouw zoektocht?

De SMART-doelstellingen kunnen jou helpen, maar het is absoluut mogelijk dat deze vragen weerstand oproepen. Hier kan ik je als loopbaancoach helpen om een antwoord te vinden op deze vragen in lijn met jouw persoonlijkheid en kwaliteiten. Wist je trouwens dat een eerste gesprek bij ennu helemaal gratis is? Neem contact op zodat we samen kunnen werken aan jouw toekomst!