De “big 5”, en hoe ze onderlinge spanningen kunnen veroorzaken in tijden van Covid-19.

De “big 5”, en hoe ze onderlinge spanningen kunnen veroorzaken in tijden van Covid-19.

Nu we opnieuw vaker samen op kantoor zijn ervaren meer mensen spanningen, waar dit voordien niet of toch minder het geval was. Dit komt omdat elke persoon de maatregelingen van de overheid in deze uitzonderlijke situatie anders beleeft. Als gevolg hiervan heb je mensen die zich makkelijker of moeilijker aan de regels houden.  Het blijkt dat dit toe te schrijven is aan jouw persoonlijkheid!

 

Sommige mensen hadden het vooral lastig met de verschillende omgangsvormen in het begin van de strenge maatregelen, anderen hebben het net lastiger nu alles wat losser is en er terug losser mag omgegaan worden met elkaar. De reden voor deze verschillende reacties is niet eenvoudig.

Volgens het Big Five persoonlijkheidsmodel kunnen we de verschillen tussen mensen toeschrijven aan verschillen op een basis van 5 persoonlijkheidskenmerken. Deze zijn deels aangeboren en worden ook deels versterkt of verminderd door omgevingsinvloeden.

De 5 basistrekken volgens dit model zijn:

  • De mate waarin iemand eerder gericht is op de buitenwereld (extraversie) of gericht naar binnen (introversie). Extraverten kunnen het moeilijker hebben met de lockdown maatregelen omdat ze meer nood hebben aan sociale contacten. Voor introverten kan het eerder een verademing zijn.
  • De mate waarin iemand gericht is op het nieuwe, verbeelding, veranderingen, ideeën. Mensen die hier hoger op scoren zullen gemakkelijker met de nieuwe situatie door Covid 19 kunnen omgaan.
  • De mate waarin iemand gericht is op de andere (Altruisme). Hoe hoger je hier op scoort en van nature anderen gaat helpen, kan de bezorgdheid om een medemens te kunnen besmetten één van de redenen zijn om zich aan de regels te houden.
  • De mate waarin iemand angstig is, geaggiteerd, impulsief, kwetsbaar. Hoe hoger men hier op scoort hoe meer men zich aan de regels zal houden om zelf niet ziek te worden en gevaar te vermijden.
  • De mate waarin iemand gericht is op resultaat (conscientieus). Diegene die hier hoog op scoren zullen hun motivatie om de regels te volgen eerder vinden om bij te dragen aan het verlagen van de besmettingsgraad om stabiliteit te herstellen.

Iedereen bevindt zich ergens tussen de twee uitersten van deze 5 basistrekken en het zal dus een combinatie van deze trekken zijn die voor jou bepalen op welke manier jij omgaat met deze pandemie. Het zorgt er ook voor dat je collega’s, partner, familie en vrienden op een andere manier met deze situatie omgaan. In tijden van crisis waar vele mensen betrokken zijn in de gevolgen van het omgaan met de veranderingen kan dit tot serieuze spanningen leiden.

Als je elkaars verschillen probeert te begrijpen en elkaar kan toelaten anders te zijn rekening houdend met de bekommernissen van elkaar, zal je de spanningen, die er sowieso bij komen kijken, kunnen plaatsen.

Ik hoop dat deze inzichten jullie kunnen helpen in het omgaan met de spanningen die nu zichtbaarder worden door Covid 19.

 

Tijd voor een gesprek?

Als je spanningen ervaart op je werk of je merkt dat de ongebruikelijke situatie een invloed heeft op je werk, dan kan het mogelijk interessant zijn om eens te praten met een loopbaanbegeleider. Wist je dat het kennismakingsgesprek helemaal gratis is? Neem gerust contact op om jouw loopbaanvragen te bespreken. Samen vinden we een weg om jouw loopbaan opnieuw positief te laden!