Geniet nog van de premie dit jaar!

Geniet nog van de premie dit jaar!

Hoe werkt een thuisbatterij?

Normaal gezien wordt een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen gebruikt. De batterij slaat de stroom op die uw zonnepanelen produceren, maar die u niet onmiddellijk verbruikt. Wanneer uw zonnepanelen niet voldoende produceren om het verbruik te dekken, wordt de opgeslagen elektriciteit uit de batterij gebruikt. Pas als de batterij leeg is, zal stroom van het net worden gehaald.

Hebt u al zonnepanelen en wilt u een thuisbatterij installeren, dan hebt u ook extra apparatuur nodig. Zonnepanelen produceren gelijkstroom, die uw omvormer omzet naar wisselstroom. De omvormer kan de wisselstroom in verschillende richtingen sturen: naar de stroominstallatie van het huis voor onmiddellijk gebruik, naar de batterij voor later gebruik of injecteren in het net. Maar de omvormer van uw zonnepanelen werkt maar in één richting. Uw batterij daarentegen moet kunnen op- en ontladen.

Daarom hebt u een extra omvormer nodig, of kunt u ervoor kiezen uw bestaande omvormer te vervangen door één hybride toestel. Als de batterij samen met de zonnepanelen wordt geïnstalleerd, kunt u gaan voor een gecombineerde omvormer die zowel voor de zonnepanelen als voor de batterij werkt.

Waarom is een thuisbatterij interessant?

Het probleem met zonnepanelen is dat ze vooral elektriciteit opwekken als we niet thuis zijn, terwijl we net ’s ochtends en vooral ’s avonds energie verbruiken. De opgewekte, niet-gebruikte elektriciteit wordt aan het distributienet geleverd en op andere momenten weer van het net afgenomen.

Volgens professor Jan Desmet (UGent) gebruikt een eigenaar van zonnepanelen gemiddeld 30 procent van de opgewekte energie onmiddellijk. De rest wordt in het distributienet geïnjecteerd. Met een thuisbatterij kan zowat 70 tot 80 procent van de zonneproductie rechtstreeks worden gebruikt.

‘Om maximaal rendement te halen uit uw thuisbatterij moet u ook rekening houden met verbeteringen in uw verbruikspatroon,’ zegt Mark Van Hamme, woordvoerder van de energieleverancier Eneco. ‘Hoe meer energie u van uw zonnepanelen kunt gebruiken, hoe minder u nog van het net moet halen, en hoe sneller dus uw terugverdientijd.’

Lees verder →