Ons verhaal

Er was eens...
een meisje dat heel graag smulde van de goudgele rijstpap die haar grootmoe wekelijks maakte.
Op een zekere dag vroeg haar grootmoe: "M'n lieveke, wil jij morgen graag rijstpap eten? Zou jij dan even langs de winkel willen gaan voor saffraan?"
"Tuurlijk!", zei het meisje.

Toen het meisje in de supermarkt toekwam zag ze tot haar verbazing dat het rekje van de saffraan leeg was. Week na week passeerde het meisje de kruidenrek, maar dat van de saffraan bleef leeg...

Dat zette het meisje aan het denken: "Van waar komt saffraan eigenlijk? Komt dat van een plant, een vrucht? Van welk land zou dat afkomstig zijn?
Op het internet vond ze al heel wat informatie. Saffraan bleek de gedroogde stampertjes te zijn van een prachtige paarse krokus, die het best zou gedijen in een klimaat met extreme temperaturen tijdens winter en zomer, maar evengoed ook in je achtertuin kon geplant worden.

's Avonds toen haar vriend thuis kwam vertelde het meisje over haar dag en liet ze de info over de saffraankrokus lezen. Die zei: "Dat kunnen we later wel eens proberen in onze serre."
De info belandde in een schuifje van de bureau van het meisje.

Er gingen jaren voorbij...het meisje en haar vriend huwden, bouwden een huisje en werden gezegend met 3 prachtige dochtertjes.
Het meisje, ondertussen een vrouw, ontdekte op een zekere dag in een mapje het papier over de saffraankrokus terug. Ze sprak haar man hierover aan. Deze was niet meteen overtuigd, maar zijn vrouwtje liet niet meer los, ze beet zich vast in de krokus en stuurde haar man op 3-daagse stage naar Wallonië...

In 2013 kochten we onze eerste 500 bloembolletjes van de Crocus Sativus en plantten deze in onze achtertuin.

In 2016 brachten we een bezoek aan de Cooperativo Altopiano di Navelli in Aquila. Een samenwerking van saffraanboeren in Italië. We werden er zeer hartelijk ontvangen!

De krokussen in onze tuin deden het goed, dus namen we een volgende stap...in het voorjaar van 2017 besloten we een stuk landbouwgrond te kopen. Het echte werk kon beginnen!

De bloembollen uit onze tuin moesten we allemaal manueel verwijderen om ze nadien over te planten op het veld.

Gelukkig konden we rekenen op een beetje hulp!

Oktober 2017: de eerste oogst op het veld was, ondanks de verplaatsing van de bloembollen, alsnog een klein succesje. Het moedigde ons aan om door te zetten.

Bezoek bloembollenbedrijf J.C. Koot in Nederland. Zij zijn gespecialiseerd in het kweken van de Crocus Sativus.

Het recept van onze Kempische Saffraanlikeur werd op punt gezet i.s.m. distilleries Sterkstokers.

Ons 1ste marktje! Spannend! Streekproductenmarkt Meerhout, 8 september ‘19

Het 1ste bloempje van de oogst ‘oktober 2019’.

Degustatie bij Prik&Tik Leuven (Wilsele), 7 december ’19