Boomverzorging te Oud-Heverlee

Al van kleins af aan ben ik gepassioneerd door bomen. Ik haalde mijn erkenning als bosexploitant en begon een handel in brandhout. De liefde voor de bomen en de honger naar meer kennis duwde me in de richting van de boomverzorging. Ondanks dat het vellen van bomen nog steeds een onderdeel is van de boomverzorging wil ik meer de nadruk leggen op de aanplant van nieuwe en het behoud van reeds bestaande bomen.

Bij Boomverzorging Tom, gevestigd in Oud-Heverlee, kan u terecht met al uw vragen over bomen, we bekijken samen de mogelijkheden en zoeken een oplossing die oog heeft voor de boom, de omgeving en de wensen van de klant. De werkzaamheden die wij uitvoeren zijn: advies, aanplanten en verplanten, begeleiden, snoeien, standplaatsverbetering, vellen, stronken frezen, hakselen van snoeihout, opruimen van stormschade, verzagen en klieven van brandhout.

Contacteer mij voor meer informatie of voor een vrijblijvende offerte.

Snoeien

Van nature uit heeft een boom eigenlijk geen snoei nodig. Toch zijn er vaak situaties waar het niet anders kan, bomen zijn te groot geworden, takken belemmeren het zicht of zorgen voor overlast. Met behulp van verschillende snoeitechnieken kunnen veel van deze situaties beheerst en/of voorkomen worden.

Begeleidingssnoei: Met het oog op het eindbeeld van de boom worden probleemtakken en/of gesteltakken (dubbele toppen, kruisende takken…) verwijdert om de gewenste boomvorm te stimuleren.

Onderhoudssnoei: Het verwijderen van potentiële probleemtakken, verwijderen van droog hout, opkronen.

Uitlichten en innemen: Vermindering van volume met als resultaat een meer open kroon en minder windbelasting.

Kandalaberen en knotten: Extreme beheersmaatregel waarbij alle gesteltakken ingekort worden. Deze methode is niet geschikt voor elke boomsoort en zorgt ervoor dat de boom tijdig dient herknot te worden.

Toppen van bomen doen we niet!

Vellen

Als een boom aangetast is en daarmee een gevaarzetting wordt of er zijn andere gegronde redenen kan er tot vellen overgegaan worden. Er zijn verschillende manieren om een boom te verwijderen. Dit hangt af van de situatie waar de boom staat en de conditie waarin hij zich bevindt.

*De boom kan geveld worden in zijn geheel, al dan niet met behulp van lier, stuurlijn…

*De boom moet gedemonteerd worden (klimmend)

*De boom moet gedemonteerd worden (hoogtewerker)

Voor dringende oproepen zoals stormschade ben ik altijd bereikbaar, 24u op 24.

Frezen

Door middel van een stronkenfreesmachine worden de stronken die achterblijven na het vellen van een boom verwijderd, de uiteinden van de wortels blijven in de grond zitten. Uitgraven is vaak een zeer zware en haast onmogelijke karwei.

Met een stronkenfrees wordt de stronk vermalen in de grond zonder grote graafwerken. Na het frezen kan de vermalen stronk worden afgevoerd en kan het gat opgevuld worden met nieuwe aarde. We beschikken over een kleine machine van 72cm breed. De freesdiepte van deze machine gaat tot 30cm.