Uw onkostenvergoeding indexeren. Mag dit zomaar?

Uw onkostenvergoeding indexeren. Mag dit zomaar?

Wanneer u al sinds jaar en dag bijvoorbeeld € 200,00 maandelijkse forfaitaire onkostenvergoeding opneemt uit uw vennootschap voor kosten die u privé voor haar maakt (zoals kosten van een bureau thuis, representatiekosten e.d.), is het zeker niet abnormaal en ook aanvaardbaar dat u opteert om vanaf 2020 dit maandelijkse bedrag te indexeren. Alles is de laatste jaren ook duurder geworden, dus een hogere onkostenvergoeding zou niet onlogisch zijn! Het feit dat die vergoeding voor u belastingvrij is en voor uw vennootschap aftrekbaar, is daarbij een leuk fiscaal extraatje! 


Is de aftrek van uw onkostenvergoeding van € 200 tijdens een vroegere fiscale controle aanvaard, dan heeft u nu een zogenaamd stilzwijgend akkoord met de fiscus. Een dergelijk akkoord is in principe alleen maar voor de toekomst opzegbaar. Houd er wel rekening mee dat de fiscus slechts gebonden is door een akkoord als u het niet zelf opzegt. Indien u zelf zou beslissen om de maandelijkse onkostenvergoeding te verhogen naar € 220, dan zegt u zelf stilzwijgend het akkoord op vanaf het jaar van de verhoging.


U kunt wel proberen om een nieuw akkoord te onderhandelen met de fiscus. Daarvoor kunt u echter sinds 1 mei 2016 niet meer terecht bij uw plaatselijke controleur, maar moet u bij de Rulingdienst zijn en een zelf ruling aanvragen. Een verplichting is dat niet, maar doet u het wel, dan heeft u wel fiscale zekerheid.


Kies je er echter niet voor om een ruling met de fiscus af te sluiten, dan doet u er goed aan om voor een aantal maanden uw effectieve bonnetjes en bewijzen bij te houden, waaruit blijkt dat het optrekken van uw vergoeding naar € 220 overeenstemt met de realiteit. U heeft zo dan een degelijke onderbouw naar de fiscus toe.