Maaltijdcheques als leuk extraatje op uw loon

Maaltijdcheques als leuk extraatje op uw loon

Zaakvoerders of bestuurders van een vennootschap kunnen zichzelf ook maaltijdcheques toekennen.
Maar is dit wel interessant als u geen personeel heeft?

Het belangrijk voordeel van maaltijdcheques is dat u er privé niet op belast wordt en dat u er ook geen sociale lasten op betaalt. Per werkdag kunt u zich een maaltijdcheque toekennen, evenwel met een maximum van 220 cheques per jaar. De waarde van elke maaltijdcheque mag maximaal 8 EUR bedragen, waar u zelf 1,09 EUR van betaalt zodat u netto nog 6,91 EUR krijgt.

Maaltijdcheques zijn wel beperkt aftrekbaar (2 EUR per cheque). Dit betekent dat indien u zich het maximale bedrag toekent, 4,91 EUR voor elke maaltijdcheque een verworpen uitgave vormt. Indien uw vennootschap onderworpen is aan het nieuw verlaagd tarief, dan kost u dat 1 EUR (4,91 EUR x 20,4%) aan vennootschapsbelasting.

Maaltijdcheques moet u bestellen bij een van de erkende verdelers: Sodexo, Edenred of Monizze. Voor de aanmaak van de maaltijdcheques moeten er echter ook kosten zoals een jaarlijkse licentie, maandelijkse kosten, ... betaald worden. Als u de enige zaakvoerder bent en geen personeel heeft, bedragen die kosten minstens 7,4% van uw netto voordeel, maar ze kunnen gemakkelijk oplopen tot meer dan 10%. Voor de dagen dat u minstens zes uur de baan op bent, kiest u het best voor een onbelaste dagvergoeding (17,06 EUR), die tevens 100% aftrekbaar is voor uw vennootschap. Voor de
overige dagen kunt u zich dan een maaltijdcheque toekennen.