Hoe raakt u uw hoorapparaat gewoon?

Heeft u sinds kort één of twee hoorapparaten gekocht? U bent dan op de juiste weg om opnieuw te leren genieten van geluiden in uw omgeving. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat het even kan duren vooraleer uw gehoor volledig gewend raakt aan de nieuwe geluiden. Lees hier alvast enkele tips en advies over hoe u het gewenningsproces zo goed mogelijk kunt laten verlopen.

Wees geduldig

Nieuwe hoorapparaten zijn in het begin even wennen. Zowel het gevoel in het oor als het geluid heeft vaak tijd nodig om gewoon te worden. Je kan het effect van hoortoestellen moeilijk vergelijken met het gewenningsproces van een nieuwe bril bijvoorbeeld. Bij een nieuwe bril zie je onmiddellijk het gewenste effect. Bij gehoorapparaten duurt het langer om volledig te kunnen genieten van alle mogelijkheden. Geef daarom de moed niet te snel op want op termijn leveren ze een opmerkelijk voordeel op.

Een proefperiode duurt bij Amplifon 2 tot 4 weken, waarbij er een aantal controle-afspraken worden ingepland. Tijdens deze consultaties wordt er samen met uw audioloog bekeken hoe het gewenningsproces verloopt en welke aanpassingen er nodig zijn. Daarom is het belangrijk om deze volledige gewenningsperiode te doorlopen zodat uw audioloog voldoende momenten heeft om te evalueren waar het gebruik kan worden bijgestuurd.

Oefen zo vaak mogelijk

Gehoorverlies zorgt er stelselmatig voor dat er steeds minder geluidsprikkels via het oor worden doorgegeven aan de hersenen. Hierdoor worden sommige geluiden ‘vergeten’. Daarom is het net belangrijk om uw nieuwe hoorapparaten regelmatig te dragen zodat uw hersenen deze geluiden opnieuw kunnen leren ‘herkennen’ en u hierop sneller kunt anticiperen. Begin eerst met een paar uur per dag en bouw zo stelselmatig op zodat u geleidelijk aan het gevoel en het geluid gewoon raakt.

Start klein

Als u voor het eerst uw nieuwe hoorapparaten gebruikt kunnen de geluiden soms fel en scherp klinken. Dit komt doordat gehoorverlies door de jaren heen verschillende geluiden stelselmatig uitsluit. Daarom is het raadzaam om eenvoudig te beginnen door bijvoorbeeld bij u thuis in een rustige ruimte te zitten en eenvoudige geluiden waar te nemen. Probeer naar het geluid van een klok, auto’s die voorbijrijden of de wind te luisteren als eerste stap. Na een dag of twee kunt u dit bijvoorbeeld buiten eens proberen om zo nieuwe geluiden te ontdekken.

Neem opnieuw deel aan gesprekken

Als u na een paar dagen uw gehoortoestellen al wat gewoon bent kunt u overschakelen naar de volgende stap: deelnemen aan gesprekken. Begin eenvoudig met vrienden of familie en focus op een van de personen waarmee u een gesprek wilt starten. Deze stemmen zijn gemakkelijker te herkennen en bieden een mooie gelegenheid om uw gehoorapparaten uit te testen in dergelijke situaties. U zult zien, hoe vaker u actief deelneemt aan gesprekken hoe beter u uw hoortoestellen leert gebruiken.

Bezoek openbare plaatsen

Ook rustige openbare plekken zoals het park en musea zijn een goede oefening om uw nieuwe gehoorapparaten volop te leren gebruiken. Zelfs een concertvoorstelling of een lezing kan een mooie uitdaging zijn om te leren omgaan met verschillende geluiden tegelijk. Kies hiervoor een plek in de zaal waar de akoestiek het beste is. Dit is meestal dichter naar voren toe in het midden. Zit ook niet té dicht vooraan maar bewaar een zichtbare afstand zodat u de spreker(s) of uitvoerder(s) duidelijk kunt zien.

Sommige publieke plaatsen beschikken ook over aangepaste apparatuur om het begrijpen van geluiden eenvoudiger te laten verlopen (vb akoustische ringleidingen in concertzalen). Vraag meer informatie voor uw bezoek of ter plaatse.

Heeft u vragen over het gebruik van gehoortoestellen of wilt u uw gehoor gratis laten testen? Maak dan een afspraak online en kom langs in uw plaatselijk Amplifoncenter voor een professionele analyse van uw gehoor en persoonlijk advies.

hoortest

Hoe raakt u uw hoorapparaat gewoon?