Welke brandstof gebruik ik best voor mijn tuinmachine?

Sinds 01/01/2017 is in België de loodvrije benzine 95-E5 vervangen door 95-E10. Deze brandstof bevat maximum 10% bio-ethanol (= dubbel zoveel als voorheen). Deze maatregel heeft als doel om de uitstoot van CO2 en broeikasgassen te verminderen. Maar indien u 95-E10 gebruikt voor uw tuinmachines, dan kan deze grotere hoeveelheid ethanol wel voor problemen zorgen.

  • Ethanol bindt vocht: hierdoor gaat de benzine verzuren
  • Deze verzuring veroorzaakt oxidatie in de motoronderdelen
  • Gevolg: uw machine start niet meer of werkt niet goed

Daarom raden wij aan om voor uw grasmaaier of andere 4takt-machine EURO98 te gebruiken. Deze bevat geen ethanol.

Het is best om geen grote hoeveelheid benzine in één keer te tanken. Na 1 à 2 maanden begint de kwaliteit van benzine (ook van EURO98) achteruit te gaan, wat motorproblemen kan veroorzaken.

  • Dit kunt u voorkomen door additief toe te voegen aan de verse benzine. Wij verkopen dit additief in flacons van 250 ml (Fuel Fit van Briggs & Stratton; € 5,30).
  • Indien u geen additief heeft toegevoegd, dan kunt benzine die reeds 3 of meer maanden oud is best weggooien en verse benzine kopen.
  • De beste oplossing is echter om Aspen alkylaatbenzine te gebruiken. Deze bevat vrijwel geen schadelijke stoffen. De uitlaatgassen zijn dus veel schoner wat goed is voor het milieu maar ook voor uw eigen gezondheid ! Daarnaast blijft ook de motor van uw machine proper door de schonere verbranding. Gevolg: minder risico op motorproblemen en een langere levensduur van uw machine. Aspen-benzine is vrijwel reukloos, jarenlang houdbaar en verkrijgbaar in onze winkel in cans van 5 liter en 25 liter. Aspen4 (blauwe bus) is voor 4takt-machines en Aspen2 (rode bus) is voor 2takt-machines.
Welke brandstof gebruik ik best voor mijn tuinmachine?