WAT IS PRANAYAMA?

WAT IS PRANAYAMA?

PRANAYAMA ADEMHALING; DE ADEM VOOR MEER LEVENSENERGIE!

Naast Asana is ook de Pranayama een belangrijk onderdeel van het beoefenen van Yoga. Het is een van de onderdelen van het achtvoudige pad van yoga.

De Pranayama ademhaling is een ademhalingsoefening en wordt door de westerse beoefenaars van Yoga vaak vergeten.

De Pranayama ademhaling kan ontzettend veel voordelen hebben. Sterker nog, Pranayama ademhaling is een van de belangrijkste onderdelen van de Yoga filosofie.

Pranayama leert ons bewust te ademen. Hierbij is het de bedoeling dat de hele inhoud van de longen gebruikt wordt. Je leert bewust te ademen en de gehele longinhoud te gebruiken. Op een rustige manier in- en uitademen speelt hierbij een grote rol.
In Studio Yoga Soham we beoefenen verschillende pranayamas, onder anderen "KAPALABHATI"

PRANAYAMA: KAPALBHATI

De Vuurademhaling of Kapalbhati heeft veel verschillende voordelen. Hieronder een lijst met de meest belangrijke voordelen van de Vuurademhaling.

VERMINDERT CO2 IN HET LICHAM
Omdat we vaak niet optimaal ademhalen, onder andere door stress en gejaagdheid, is de verhouding van CO2/O2 in het bloed niet helemaal goed. Er is vaak iets te veel CO2 in het bloed aanwezig.

CO2 verzuurt het lichaam. Die ‘iets te zure omgeving’, is een vruchtbare omgeving voor allerlei verschillende aandoeningen. Door de Vuurademhaling toe te passen kun je CO2 in het bloed verminderen waardoor de het lichaam / bloed weer basisch of alkalisch wordt.

VERBETERT JE METABOLISME
Voor je metabolisme of stofwisseling is zuurstof nodig. Wanneer je ademhaling ontregelt of niet optimaal is, dan wordt dit proces verstoord. Hierdoor kun je je onder andere moe en futloos voelen.

Door de Vuurademhaling breng je de verhouding CO2 / O2 in je lichaam weer op orde. Hierdoor is er voldoende zuurstof beschikbaar voor je stofwisseling. Je krijgt door deze ademhaling dus meer energie.

REINIGING VAN HET LICHAAM
Ook heeft de Vuurademhaling een reinigende of ontgiftende werking. Niet alleen wordt veel CO2 met bijbehorende afvalstoffen uit het lichaam verwijderd, maar ook worden de neusgaten gereinigd.

Door de ademhaling naar buiten te forceren via de neus, worden de neusgaten gereinigd wat ruimte geeft voor de ademhaling. Het is daarom vaak een goed idee om Kapalbhati te doen aan het begin van je Yoga practice, of voor een uitgebreide pranayama sessie.

Daarnaast worden de buikorganen gestimuleerd door het krachtig aan- en ontspannen van de buikspieren. Dit heeft een reinigend en ontgiftend effect. Deze ademhaling heeft dus een detox-effect op je lichaam.

CONTRA INDICATIES van de Vuurademhaling:

Hoge bloeddruk
Duizeligheid
Hernia
Blessures aan de ruggengraat
Zwangerschap

_________________

Studio Yoga SOHAM