Schapenboerderij De Schaapsheuvel

Uw schapenboerderij te Tielt-Winge voor lamsvlees en teambuildings

Schapenboerderij Tielt-Winge

Schapenboerderij De Schaapsheuvel verkoopt lamsvlees, organiseert teambuildings en schooluitstapjes en voor het ecologisch behoud van de natuur doen we aan begrazingsprojecten.

Over ons

Davy Baumans & Hilde Vissenaekens zijn sinds 2003 de trotse eigenaar van De Schaapsheuvel. Het verhaal start met de aankoop van onze eerste Border Collie, Youka. Omdat Youka boordevol energie zat, zijn we begonnen met lessen te volgen in de hondenschool. Het trainingsveld van de hondenschool lag vlak naast een weide met schapen. Youka kon haar interesse niet bij de les houden omdat ze zo geïnteresseerd was in de schapen. We besloten om haar te leren schapen drijven. Om dit mogelijk te maken schaften we een paar Ouessant schaapjes aan. Dit was het startschot voor onze schapencarrière.

Begrazingsprojecten

Na onze Ouessant schapen zijn we overgeschakeld op Swifters. Dit is een standaard schapen ras dat gemakkelijk in onderhoud is. Mijn kudde van ongeveer 50 dieren werd vooral ingezet voor kleine begrazingsprojecten zoals onderhoud van kleine weides en tuinen. Aangezien hier echter enorme vraag achter was, is mijn kudde snel uitgegroeid tot 150 dieren. Een kudde van deze omvang kreeg Youka alleen niet meer bol gewerkt. Daarom hebben we over de jaren heen onze roedel uitgebreid. Onze roedel bestaat nu uit 5 Border Collies nl. Youka, Spot, Bes, Gyp en Nel die allen getraind zijn om schapen te drijven.

Teambuildings

In 2013 hebben mijn vrouw en ik ook onze eigen grote wei gekocht waar momenteel tal van evenementen op worden georganiseerd. Zoals Lammetjes picknick, Schapen gapen dag en allerlei teambuildings.

Onze schapen

Ondertussen hebben we onze kudde ook uitgebreid met een aantal andere rassen. Zo zijn we trotse eigenaars van rassen zoals de Scottish Blackface, Mules, Suffolk, Bluefaced Leicester, Texels, Hampshire Down, Zwartblessen, Bleu du Maine, Ouessant en Rouge de L’Ouest schapen.

Lamsvlees

Lamsvlees en schapenvlees is vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd. Vlees van een ouder dier heet schapenvlees. Dit is veel vetter en heeft een uitgesproken olieachtige smaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd.