Coronamaatregelen: update 11 juli 2020

Mondmaskers

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om vanaf 11 juli 2020 het dragen van een mondmasker te verplichten in een aantal situaties.

Concreet betekent dit dat voortaan het dragen van een mondmasker verplicht zal zijn - zowel de nabestaanden als voor onze madewerkers - tijdens:
 

  • De plechtigheden in aula’s, kerken en crematoria
  • Het bezoek aan onze zaak
  • De fysieke regelingen (indien deze niet op afstand kunnen gebeuren)
  • De begroetingen in ons funerarium of in andere mortuaria.

Wij raden daarom aan om de verplichting tot het dragen van een mondmasker op de plechtigheid uitdrukkelijk te vermelden op de rouwbrief. De overheid zal immers controleren op het dragen van een mondmasker en inbreuken zullen beboet worden.

Tijdens begroetingen en regelingen is er geen beperking meer op het aantal aanwezigen op voorwaarde dat de afstand van 1,5 meter tussen personen gerespecteerd kan worden en het mondmasker door alle aanwezigen gedragen wordt.

Capaciteit van de aula's in de crematoria van IGS Westlede

Omwille van de verplichting om 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen te garanderen, blijft het maximale aantal genodigden bij plechtigheden in de verschillende crematoria beperkt tot:

Aalst: 2 aula's - 60 en 200 personen

Lochristi: 2 aula's - 100 en 150 personen

Sint-Niklaas: 2 aula's - 25 en 100 personen

Het is daarom belangrijk dat de nabestaanden al bij het reserveren van de aula zo nauwkedurig mogelijk proberen in te schatten hoeveel personen voor de plechtigheid zullen worden uitgenodigd.

Rouwmaaltijden in de crematoria van IGS Westlede

Vanaf 15 juli 2020 zal IGS Westlede naast broodjesmaaltijden ook weer warme maaltijden aanbieden. Buffetten en recepties zijn echter nog altijd niet mogelijk.

Ook blijft de capaciteit van de zalen voor rouwmaaltijden beperkt omwille van de verplichting om voldoende afstand tussen de tafels te bewaren. Daarom moeten wij bij het reserveren van een rouwmaaltijd onmiddellijk het definitieve aantal genodigden opgeven. Aan de hand daarvan zal door het crematorium bekeken worden of er nog een geschikte zaal vrij is.

Tot slot nog dit

De verplichting tot het dragen van een mondmaker kan een vals gevoel van veiligheid teweeg brengen. Vandaar dat het belangrijk is om alle andere veiligheidsmaatregelen  strikt te blijven naleven. Blijf dus zeker 1,5 m afstand houden van elkaar en pas handhygiëne nauwgezet toe.

Omwille van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen, moet er nog steeds met heel wat bijkomende elementen rekening worden gehouden bij het regelen van een uitvaart en/of een rouwmaaltijd. Wij staan u echter met raad en daad bij om u zoveel mogelijk de daaruit voorvloeiende overlast te besparen.

 

Coronamaatregelen: update 11 juli 2020