Begin jaren 70': de wereld zag er anders uit. Geen internet, geen TGV, geen lowcost vliegtuigmaatschappijen. Mensen bleven thuis. Mensen aten thuis, bijna altijd, uit de eigen groententuin. Restaurants waren zeldzaam, in het bijzonder Griekse restaurants. In die tijd was er voor het eerst sprake van een Grieks café-restaurant, op de Pauwengraaf, toen de Champs Elysées van het Maasland. Exotisch eten was toen nog vooral vreemd eten. Souvlaki, gyros, tzatziki: mensen hadden moeilijkheden met de uitspraak. Rode wijn in kannen, vlees van de grill, aparte salade, gefrituurde visjes, olijven, de geur van oregano, de foto’s aan de muur, de prominent aanwezige tv, de Griekse muziek.

Hellas was de naam, met vader Nico steeds te vinden aan de grill, moeder Adriana in de keuken aan de voorbereiding en de 2 zonen Jani en Vasili in de zaak. Een hit in zowel Belgisch Limburg als Nederlands Limburg.

Hellas, dat was lekker, dat was tegelijk even weg en het was betaalbaar. Je kon zelfs vrienden mee uitnodigen, die de eerste keer hun ogen niet geloofden als ze de gigantische hoeveelheden voedsel op tafel zagen.

Hellas breidde uit, maar het bleef aanschuiven om aan een tafel te geraken. Het is ook sfeer, ambiance, je thuis voelen, weten dat je welkom bent, Hellas dus. Als we het terras vooraan even weglaten, is Hellas nog zoals toen. Je doet de deur open, en je bent in Griekenland. Je wordt herkend en ontvangen als een vriend. Zo simpel moet het leven zijn. Zo simpel is het in Hellas.

Grieks restaurant Maasmechelen
Grieks restaurant Maasmechelen
Grieks restaurant Maasmechelen
CONTACTEER ONS