Zomer voor uw huisdier!

Zomer voor uw huisdier!

De zomervakantie is begonnen en we hebben de laatste weken al kunnen genieten van heerlijk zomerweer. Veel mensen zullen door de Coronacrisis dichtbij huis hun verlof doorbrengen. Maar óók bij ons zijn er in de zomer een aantal zaken waar we jullie voor willen waarschuwen. Want de zon en warmte houden ook risico’s in voor onze viervoeters.

Warme temperaturen

De meeste dieren kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Oververhitting is zeer gevaarlijk en kan fataal aflopen. Daarom dient u extra aandacht aan uw dier te besteden bij warm weer. Hieronder een aantal tips om het voor uw dier draaglijk te maken:

  • Zorg voor voldoende vers water.
  • Voorzie steeds een koel plekje ergens in de schaduw of binnenshuis.
  • Maak enkel wandelingen vroeg in de ochtend of ’s avonds laat wanneer het is afgekoeld. Let zeker ook op voor hete asfalt of zand: de voetzooltjes kunnen hiervan verbranden.
  • Speel waterspelletjes of voorzie een plonsbadje voor uw hond.
  • Smeer dieren met een dunne en/of witte vacht in met zonnebrandcrème. Plekken die het snelst verbranden zijn de neusrug, oorschelpen, buik en liezen.
  • Plaats konijnen- of kippenhokken nooit rechtstreeks in de zon. U kan eventueel koelelementen in de kooi leggen. Ook een wit, nat laken over de kooi hangen kan helpen.
  • Laat een dier nooit achter in een warme auto! Elk jaar sterven huisdieren door de hitte die in een auto nog veel sneller oploopt dan elders.

Bij oververhitting zal uw dier zeer warm aanvoelen, hijgen, kwijlen en niet willen eten. Laat uw dier dan zo snel mogelijk afkoelen: geef vers (geen ijskoud!) drinkwater, maak kop, oren hals en pootjes nat met fris water (ook hier: niet ijskoud!) en breng uw dier zo snel mogelijk naar een koele plek. Bij een echte hitteshock is uw dier heel suf, heeft hij een versnelde hartslag en ademhaling en ook bleke slijmvliezen. In dit geval contacteert u best zo snel mogelijk een dierenarts! Als de lichaamstemperatuur boven de 41°C komt (normale lichaamstemperatuur: 38-39°C), kunnen organen beschadigd raken. Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun specifieke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar bij dit warme weer.

Parasieten-insecten

Belangrijk is om uw dier, ook in de zomer, te beschermen tegen vlooien, teken en wormen. Geschikte producten zijn verkrijgbaar op onze praktijk. Bij reizen naar het buitenland zijn soms extra middelen nodig om te beschermen tegen bepaalde ziekten die ter plekke voorkomen. Contacteer vooraf uw dierenarts om uw dier zo optimaal mogelijk te beschermen. Ook insecten zijn overvloedig aanwezig gedurende de zomermaanden. Honden happen vaak naar wespen en bij een steek kan een allergische reactie ontstaan. Hierbij zien we dat er een erge zwelling ontstaat. Contacteer dan zo snel mogelijk een dierenarts.

Laat natvoer niet te lang staan. Het zal snel bederven bij warm weer én vliegen aantrekken. Zorg ook voor extra hygiëne in de konijnenhokken. Door het warme weer komen er sneller vliegen af op (aangekoekte) uitwerpselen en leggen er eitjes. De maden van deze vliegen kunnen voor ernstige, vaak fatale problemen bij konijnen zorgen (madenziekte of myasis).

 

 

Bbq

De zomer, het ideale seizoen voor een heerlijke barbecue. Maar houd uw viervoeter dan wel extra in de gaten. Botsplinters van ribbetjes en kippenboutjes kunnen schade veroorzaken aan maag en darmen, met soms zelfs perforatie. Ook de satéstokjes van brochettes kunnen erge schade veroorzaken. Vlees op de barbecue is meestal ook fel gekruid en vet, wat maag-darmklachten kan veroorzaken. Let ook op met de hete kolen die nog lang nasmeulen en zorg dat uw huisdier niet bij de warme barbecue kan komen.


HERINNERING VERHUIS EN CORONAMAATREGELEN
Tijdelijk werken wij nog steeds ENKEL OP AFSPRAAK door de geldende Coronamaatregelen. Ook voor het ophalen van voeding en medicatie dient vooraf een afspraak gemaakt te worden. We willen jullie er ook nog eens aan herinneren dat wij begin mei verhuisd zijn naar KAPELSTRAAT 20 (enkele huizen verder dan de oude praktijk). De ingang bevindt zich aan de zijkant van het gebouw, waar tevens 5 parkeerplaatsen voorzien zijn.

Het team van Van Snoet tot Staart wenst jullie én jullie huisdieren een fijne zomer!

Dit nieuwsbericht werd gepubliceerd door Dierenartsenpraktijk Van Snoet tot Staart.