Eindejaar bij Dierenartsenpraktijk Van Snoet tot Staart

Eindejaar bij Dierenartsenpraktijk Van Snoet tot Staart

De Sint is alweer in het land en binnenkort volgen de feestdagen. December is een drukke en gezellige feestmaand. Maar voor onze huisdieren kan het een stressvolle periode zijn: drukte, vuurwerk, versiering,… In deze nieuwsbrief bespreken we waarop u als eigenaar best kunt letten in deze eindejaarsperiode.

*Giftige producten voor uw dier

-Snoepgoed
De Sint brengt binnenkort weer heel wat lekkers: chocolade, marsepein, … Maar voor onze huisdieren kunnen deze dodelijk zijn!

-Chocolade is giftig voor honden én katten. Het bevat de toxische stof theobromine. Of symptomen zichtbaar zullen zijn, is afhankelijk van het gewicht van de hond, van de soort chocolade én van de opgenomen hoeveelheid. Hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe giftiger.

Bij chocoladevergiftiging zien we 2 tot 4u ná opname braken en diarree. Andere mogelijke symptomen zijn: koorts, onrust, stijve spieren, versnelde ademhaling, hartritmestoornissen en in erge gevallen coma en sterfte.

Neem dan ook onmiddellijk contact op met uw dierenarts in onderstaande gevallen:

-Zwarte chocolade: opname van meer dan 1 gram per kg lichaamsgewicht (bv., 10g voor een dier van 10kg: komt overeen met een Côte d’Or Mignonette).

-Melkchocolade: opname van meer dan 10 gram per kg lichaamsgewicht (bv., 100g voor een dier van 10kg: komt overeen met een volledige reep).

Als het om kleinere hoeveelheden gaat dan hierboven beschreven óf als uw dier witte chocolade heeft opgegeten, hoeft u niets te doen.

Er bestaat géén antigif. De behandeling is louter ondersteunend. Bij chocolade-opname minder dan 4-6u geleden kan uw dierenarts uw huisdier doen braken via een injectie. Indien dit niet meer mogelijk is, wordt specifieke medicatie gegeven om de waargenomen symptomen te bestrijden en wordt vaak een infuus aangelegd om de gifstoffen sneller uit het lichaam te verwijderen.

DUS: Voorkomen is beter dan genezen! Laat nooit chocolade, pralines, chocoladegebakjes, … rondslingeren waar uw dier ze kan vinden. Neem geen risico en houd alles wat chocolade bevat uit de buurt van uw huisdier!

Let eveneens op met marsepein. Deze is gemaakt van amandelen en die zijn toxisch voor honden. Ze veroorzaken maag-darmklachten en aandoeningen van de urinewegen zoals bv., nierstenen.

Ook druiven en gedroogd fruit zijn niet geschikt voor uw dier. Zelfs een kleine hoeveelheid kan ernstig nierfalen veroorzaken. Uw huisdier moet dan zo snel mogelijk aan een infuus worden gelegd. Vergeet niet dat tal van voedingsmiddelen gedroogd fruit bevatten zoals o.a. kerstgebak en paté. Hou al deze lekkernijen dus maar lekker voor uzelf en geef uw huisdier enkel zijn eigen vertrouwde hondensnoepjes!

-Kerstversiering Verschillende kerstdecoraties zijn eveneens giftig voor onze huisdieren.

- Hulst en Kerstster zijn giftig en veroorzaken misselijkheid, braken en diarree. Deze klachten verdwijnen normaal vanzelf. Laat uw dier wel voldoende drinken na opname van deze planten. Ook Klimop en de besjes van de Maretak kunnen maag-darmproblemen geven. Het meest giftig is de Kerstroos of Helleborus. In eerste instantie treden maag-darmklachten op, erna ook hartritmestoornissen, sufheid en verlamming. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts voor het te laat is.

Ook de kerstboom is niet gezond voor dieren. Zorg ervoor dat uw huisdier niet van het water kan drinken waar de boom instaat. Laat ze ook niet bijten aan de takken of naalden. Dit kan braken, diarree en onsteking van mond- en keelholte veroorzaken. Sommige naalden zijn ook snijdend en kunnen erge verwondingen geven.

Let ook op met de kerstboomversiering! Bewegende kerstballen zijn een interessant speeltje voor katten, maar als ze stukvallen kunnen de scherven ernstige schade aanrichten. Laat ook geen losse haakjes van kerstballen rondslingeren. Ze kunnen na opname de maag- of darmwand doorboren. Een spoedoperatie is dan noodzakelijk!

*Vuurwerk
Vuurwerk is een ware nachtmerrie voor vele dieren. Een niet-angstige hond zal even schrikken van de knallen, maar zal zich heel snel weer herstellen. Bij een hond met vuurwerkangst zien we daarentegen een panische angst en onrust die dagenlang kan aanhouden. Uw dier wil niet meer naar buiten, vertoont vluchtgedrag en ervaart constante stress. Soms komt zelfs onzindelijkheid voor. Hieronder vindt u een aantal tips voor u als eigenaar.

Wat wel en niet doen bij vuurwerkangst?
-Heel belangrijk: Blijf zelf rustig. Ga gewoon door met uw bezigheden. Zo krijgt uw dier ook meer vertrouwen.

-Bied uw dier steun, zonder echter teveel mee te gaan in zijn angst. Zorg dat u hem niet beloont voor zijn angstige gedrag. Ga hem niet troosten, koekjes geven,… Bied op een kalme manier steun. Laat hem dicht bij u zitten of liggen. Gebruik zeker geen straf!! Dit verhoogt de stress alleen maar én schaadt de relatie tussen u en uw dier.

-Creëer een veilige plek en demp het geluid zoveel mogelijk. Sluit ramen en deuren. Zet eventueel een muziekje op.

-Zorg op Oudejaarsavond dat u uw hond een paar uren vóór middernacht aangelijnd uitlaat. Zorg ervoor dat uw hond zeker niet kan uitbreken en laat hem niet alleen. Katten houdt u best binnenshuis en kattenluikjes dienen gesloten te worden.

 

Hulpmiddelen
Er bestaan een aantal hulpmiddelen om uw dier beter te laten omgaan met zijn vuurwerkangst. Start tijdig met eventuele therapie of training! U kan voor advies steeds bij ons terecht aan de balie.

-Feromonen: Er zijn, zowel voor honden als katten, verdampers en sprays bij ons op de praktijk verkrijgbaar die feromonen verspreiden. Dit zijn geurstoffen die enkel door dieren worden waargenomen en een geruststellend gevoel geven. Gebruik deze producten 2 weken op voorhand, in een ruimte waar uw huisdier zich het meest bevindt.

-Voedingssupplementen: Het geven van ondersteunende voedings-supplementen kan ook angstverminderend werken. Deze voedingsstoffen maken honden en katten rustiger. Overleg eerst met uw dierenarts vooraleer u deze supplementen aan uw dier geeft.

-Medicatie: In zeer erge gevallen is medicatie soms de enige oplossing. Vraag hiervoor zeker eerst het advies van uw dierenarts!! Bepaalde medicijnen zullen uw dier immers enkel verdoven, maar het bewustzijn van wat zich rondom afspeelt blijft wel. Het dier is dus nog wel angstig, maar kan niet meer reageren. Sommige geneesmiddelen doen ook de gevoeligheid voor geluids- en lichtprikkels net versterken. Daarom is het zo belangrijk om de juiste medicatie voor uw dier te laten bepalen door uw dierenarts.

-Geluidtherapie: Er zijn CD’s op de markt die geluiden van onweer en vuurwerk bevatten. U kan deze geluiden ook op het internet terugvinden. Hiermee kan u uw huisdier geleidelijk laten wennen aan deze geluiden. Zet het volume aanvankelijk heel laag en leid uw hond ondertussen af. Bouw geleidelijk het volume op en na verloop van tijd zal de angstreactie uitdoven. Start hier geruime tijd vóór Nieuwjaar mee en niet de laatste weken.

*Teflonvergiftiging bij vogels

Wanneer u tijdens de feestdagen het gourmettoestel of de tafelgrill (tepanyaki) bovenhaalt, let dan zeker op als u vogels in huis heeft. De anti-aanbaklaag bevat polytetrafluorethyleen, dat bij oververhitting ernstige problemen kan geven bij hen. Bij inademing van teflondampen kan erge benauwdheid en zelfs acute sterfte optreden. Let er dus op om op die moment uw papegaai of parkiet e.d. met zijn kooi in een andere ruimte te zetten.

Wij willen jullie alvast een zeer gezellig eindejaar wensen, fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2020!! Ellen, Lore, Griet, Cynthia en Femke

Hieronder onze openingsuren tijdens de eindejaarsperiode:

Tijdens de overige dagen van het kerstverlof gelden onze normale openingsuren. Tijdens de wachtdienst belt u naar onze vaste lijn: 015/23.04.70. Op ons antwoordapparaat hoort u naar welke dierenarts u op dat moment kan bellen voor hulp. Achteraf stuurt deze collega ons een verslag, zodat wij op de hoogte zijn en kunnen zorgen voor de verdere opvolging.

 

Dit nieuwsbericht werd gepubliceerd door Dierenartsenpraktijk Van Snoet tot Staart.